Tippek könnyed vasárnapi kirándulásokhoz Budapesten és környékén

Hova lehet kirándulni a fővárosban, illetve környékén, ha egy nap alatt szeretnénk megjárni az utat? Íme 3-3 tipp, amelyek garantált kikapcsolódást ígérnek, Budapesten és a közeli városokban.

Budakeszi, Vadaspark

Budakeszit akár egy kis varázserdőnek is nevezhetnénk, hiszen ha az ember vágyik az erdőbe, de nem szeretné elhagyni a fővárost, ez egy remek választás a kikapcsolódásra.

A Vadaspark autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Kiscsaládosoknak és túrázóknak egyaránt jó kiránduló programot kínál.

Jelenleg sajnos a vírushelyzet miatt ugyan nem látogatható, de így is van felfedeznivaló bőven a környékén! Kitaposott kis ösvény vezet fel egy hegyoldal tetejére, ahonnan, csodaszép kilátás nyílik a környező dombokra. Kissé arrébb sétálva pedig egy hatalmas rétre vezet az út. A szélén elhelyezkedő farakásoknak köszönhetően a gyerekek játszhatnak kedvükre, vagy szaladgálhatnak a hatalmas füves területen. A hely egyes részein bográcsozáshoz, grillezéshez alkalmas területek vannak kialakítva, így nyáron egy közös sütögetés is a kirándulás része lehet.

Hármashatár-hegy, Guckler Károly-kilátó

Talán nincs olyan pontja Budapestnek, ahonnan ne látszódna legalább egy kis pontként a Hármashatár-hegy adóvevő tornya. Naplemente idején nagyon hangulatos tud lenni a hely; a Nap utolsó sugarai halvány rózsaszín fátyollal burkolják be a város pesti és budai oldalán található házak tetejét, ami nagyon romantikussá teszi az egész látványt a hegy tetején lévő Guckler Károly-kilátóból.

Randi helyszínnek is megállja a helyét! A 360 fokos panorámát kínáló nyolcszögletű fa építményből a környező hegyek és a szemközti Erzsébet-kilátó is megpillantható.

A kilátó névadója 1858-1923 között élt Budapesten, erdőmesterként részt vett az itteni terület újrafásításában. A pihenőhelyet legkönnyebben egy kellemes séta keretében lehet elérni a hegy tetejénél lévő parkolótól vagy egy kiadósabb gyaloglással a 137-es busz Hedvig utcai megállójától.

Nagy-Hárs hegy, Kaán Károly-kilátó

Ha vasárnap délben jut eszébe az embernek, hogy kirándulna valamerre, akkor is kényelmesen belefér a napba, hogy ellátogasson a Kaán Károly-kilátóhoz. A 454 m magas Nagy-Hárs hegy tetején álló fa és kőépítményről szinte itt is 360 fokos panorámában lehet részünk. Az 1988-89 között épült kilátó nevét Kaán Károlyról kapta, aki a magyar erdészet- és természetvédelem kiemelkedő alakja volt a századelőn, emléktábla is jelzi nagyrabecsült munkásságát. A kilátóig felkapaszkodva egy kellemes kirándulásban lehet részünk a Hárs-hegy erdejében.

Nőtincs és Vác

Ha egész napos programot szeretne az ember a hétvégére, Nőtincs és Vác meglátogatása ideális ötlet. Előbbi egy Nógrád megyei település, amelyet az M2-es autópályán Budapestről 45 perc alatt is elérhető. Talán nyáron a legalkalmasabb ide kirándulni, főleg a vízi sportok és a horgászat szerelmeseinek, illetve ebben az évszakban lehet leginkább kihasználni a Seholsziget Élménypark kínálta játék lehetőségeket. A tó körbesétálása kb. 30-45 percig is eltarthat, de közben legalább van idő elmélkedni a természet csendjében. Visszafelé Vác pont útba esik a 2-es főút mentén, így a városba betérve a Duna parti sétány kínál sétálási lehetőséget. Az egész part menti szakasz nagyon szépen gondozott, szobrokkal díszített, tavasszal pedig a nyíló virágok még romantikusabb hangulatot kölcsönöznek a vízpartnak.

A város leghíresebb látnivalója a barokk stílus egyik ékköve, a Nagyboldogasszony- székesegyház, amely egész évben várja a hívőket.

Turistaként is van lehetőség bemenni és megcsodálni a stílusjegyeket, freskókat, valamint a bejárat felett elhelyezkedő, lenyűgöző orgonasípokat.

Tinnye, Üvegtigris büfé

Tinnye és Piliscsaba városa között, az út mentén, a Garancsi-tó partján áll az Üvegtigrisből ismert Lali büfékocsija. Igazi autentikus kirándulási célpont, nem akar többet annál, amire hivatott. Kiszolgálni a kirándulókat egy meleg teával, illetve megkínálni őket hot dog-gal vagy melegszendviccsel.

Természetesen vehetünk Üvegtigris matricával ellátott kézfertőtlenítő gélt is. Fogyasztás közben felidézhető a film kedvenc jelenetei, aztán mozgás gyanánt kellemes fél óra alatt körbesétálható a tó.

Egyik oldalán egy hatalmas rét terül el, itt labdázni, szaladgálni is lehet, tehát gyerekes családoknak sem kell attól tartani, hogy a lurkók unatkoznának.

Velence, Bence-hegyi kilátó

Az M1-es autópályán kevesebb, mint 1 óra alatt elérhetjük Velencét Budapestről. A város talán leghíresebb látnivalója a Bence-hegyi kilátó, amelynek alakja egy nyíló virágra emlékeztet. (Bár biztos érdekes pszichológiai teszt lenne, hogy ki mit lát az absztrakt építményben.) Korábban, egészen 1965-ig olajfúró toronyként üzemelt, majd leselejtezték és magára hagyták a „betontömböt”. 1988-ban a kilátó életveszélyessé vált, és bontásra ítélték. Csak néhány éve támasztották fel hamvaiból; jelenlegi formáját egy 2015-ben, a városi önkormányzat által kiírt pályázaton nyerte el a kilátó, Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervei alapján.

Az érdekes építészeti alkotás nem hivalkodó, egyszerű, mégis jól funkcionáló, és így időtlen jelképévé vált a városnak.

A 210 m magas hegy tetejéről fantasztikus kilátás nyílik az egész Velencei-tóra, illetve a környező településekre. Autóval aztán könnyen vissza lehet jutni a tóhoz, ahol kirándulásunk idején még volt szerencsénk a befagyott tó jegén csúszkálni. A kellemes téli napsütés és a mozgás garantáltan jó kedvre derített minket, és kellemesen elfáradva, de annál jobban feltöltődve pozitív élményekkel autóztunk vissza Budapestre.

Szerző: Szabó Petronella a petrazworld.com útiblog szerzője
Képek: Szabó Petronella saját, budapesteskornyeke.hu