Újévi rendszerezési tippek otthonodba

Először nagyon boldog Új Évet kívánok mindenkinek, teljen a 2022-es év szeretetben, egészségben, kreativitásban gazdagon! Az új év mindig egy jó alkalom arra is, hogy a lelkedben rendet tégy, kiürítsd az oda nem tartozó dolgokat, hogy helyet adj az új élményeknek, lehetőségeknek.

Ugyanígy van ez a lakberendezésben is, ahhoz, hogy rend legyen körülötted először is selejtezni kell, megszabadulni azoktól a holmiktól, amelyek már nem okoznak örömet vagy nincs rájuk szükséged, mert jó ideje nem használod őket. Ezután tudsz majd hatékonyan rendszerezni és rendet rakni. Ehhez mutatok ötleteket, amelyekből ha valamelyik szimpatikus, bátran használd. Nem könnyű feladat a rendrakás, főként ha érzelmileg kötődsz egyes tárgyakhoz, így ha úgy érzed nincs erőd egyszerre nekiesni az egész lakásnak, akkor haladj lépésről-lépésre, egy-egy helyiséggel.

Előszoba

Az előszoba az a helyiség, ahol sok kisebb ruhadarabot, kulcsokat, mütyűröket tárolunk. Általában kicsi a mérete, így érdemes átgondolni, hogyan tudod a legokosabban kihasználni a teret. Íme néhány nagyon jó példa:

Forrás: bal és középső kép: www2.hm.com, jobb oldali kép: Unsplash/ Marcus Bellamy

Konyha/kamra

Egy rendezett szekrényben mindent hamarabb megtalálsz, sokkal egységesebb lesz az összkép ha egyforma tégelyeket, üvegeket használsz tárolásra. Érdemes ezeket felcímkézni, hogy biztosan tudd, mit tartalmaznak, illetve az élelmiszerek lejáratát is jó, ha ráírod, így ha már nincs meg az eredeti csomagolása, akkor is tudni fogod, hogy meddig fogyaszthatóak.
Forrás: Unsplash/ Jason Leung, Pexels/ Rodnae Productions, Pexels/ Taryn Elliott, Pexels/ Anna Tarazevich

A konyhai fiókokban nagyban megkönnyítik a tárolást ha különböző dobozokat, elválasztókat, rendszerezőket használsz. Nemcsak az átláthatóságban segítenek, hanem abban is, hogy könnyedén ki tudd venni a keresett eszközt. Viszlát káosz!

Forrás: bonami.hu

Nappali

Nagyon praktikusak azok a bútorok, amelyek több funkciót is biztosítanak, például vegyünk egy régi koffert, amelyet dekoratív dohányzóasztalnak is használhatsz, de bele is tudsz pakolni plédeket, újságokat, így ezzel nem lesz rumli, mivel csak akkor veszed elő őket, ha szükséged van rájuk. Ugyanígy praktikusak a tárolóhellyel rendelkező puffok, amelyekre nem csak rácsüccsenhetsz, hanem elrejthetsz tárgyakat is benne. Az ilyen puffok az előszobába is tökéletesek, használatukkal a cipőfelvétel is könnyebben megy.

Forrás: Unsplash/ Deborah Diem, bonami.hu

Gyerekszoba

Saját tapasztalatomból kiindulva nagyon hasznosak a gyerekszobában azok a tárolók, amelyekbe csak bedobálod a plüssállatokat, építőjátékokat, mivel nagy mennyiséget el tudnak nyelni. Nagyon vidám ilyen jellegű tárolók vannak a kínálatban, amelyekkel még mosolyt is tudsz csalni kicsinyed arcára. A fali tárolók is nagyon hasznosak, kisebb babákat, Barbie-kat szuperül lehet ezekben rendszerezni.

Forrás: www2.hm.com

Szépészeti kellékek

Nem tudom Te hogy vagy vele, de az apró kis smink és egyéb szépészeti eszközöket a legnehezebb rendszerezni, mint például az ecseteket, rúzsokat, szemfestékeket, ékszereket. Ha nincs egy rendszer ezekben, akkor állandó a káosz minden reggel, ezért érdemes speciálisan ezeknek a termékeknek tervezett dobozokat használni, amelyek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de praktikusak is és megkönnyítik a mindennapi rutinjaidat végrehajtani.

Forrás: Pexels/ Rodnae Poductions, Bonami.hu, www2.hm.com

Kisebb tárolók

A kisebb tárolók, legyen az fonott, pamut, fából vagy fémből készült nagyon jó szolgálatot tesznek. El tudod különíteni bennük a különféle típusú használati eszközöket, vagy ruhadarabokat, és még szépek is, tehát akár szem előtt is lehetnek, nem kell elrejtened őket a szekrény mélyébe.

Forrás: www2.hm.com

Ruhákkal kapcsolatos rendszerezés

 A ruhák rendszerezésével kell talán a legkreatívabbnak lenni, mivel ha nem jól használjuk ki a helyet, akkor helyhiány léphet fel. A vállfákon, speciális nadrágtartókon kívül is vannak okos megoldások, mint például a fiókos osztott rendszerezők, a cipőtárolók, amelyek akár az ágy alá is beférhetnek, illetve a táska akasztók, amelyeken több táska is elfér egyidejűleg.

Forrás: bonami.hu

Amit végezetül javasolni tudok, hogy végy egy nagy levegőt, mielőtt nekiállsz a selejtezésnek. Azt a kérdést tedd fel magadnak, hogy valójában szükséged van-e az adott tárgyra, ruhadarabra, illetve használtad-e az elmúlt 1-2 évben. Miután a selejtezés részével megvagy, akkor jöhet a rendrakás a szép új rendszerezőkben. Kitartás, hajrá, menni fog!

 

Kónya Hajnalka

Lakberendező

Mottóim egyike, hogy adj többet, mint amit elvárnak Tőled! Fő célom, hogy inspiráljak másokat, és ha ezt éppen az életvitelüknek megfelelő otthon létrehozása kapcsán tudom megtenni, dupla sikert élek meg. Cikkeimet is igyekszem úgy összeállítani, hogy egy-egy témában minél több ötletet adjak olvasóimnak.