Álmodtam egyet… nem csak magamnak!

Lány a vállalkozás mögött: a lány 38 éves, 13 és fél éve elsősorban mama, két, már nem is annyira kispasi mamája. A lány a könyv- és a kávéillat szerelmese. A lány képes elutazni Grúzia egyik legeldugottabb falujába a hegyek közé, mert hallott egy dalt, amit ott énekelnek a lányok. (Itt a lányok azért hangsúlyos, mert Grúziában a hagyomány szerint népdalokat csak férfiak énekelhetnek… 🙂  A varázspallózás mellett leginkább oktatásügyi “partizán”.  Oktatásügyben szervez, tervez, teret hajlít és sokat önkénteskedik. Íme Kálmán Melinda Sikersztorija.

Mindig öröm olyasvalakivel beszélgetni, aki megvalósította egy álmát. A Varázspalló ötlete mikor, miért jutott az eszedbe?
A varázspalló projekt azért ennyire szívügyem/szívügyünk, mert igazából hasonlóan open-ended, mint maga a palló. Azt szoktam mondani, hogy ez számunkra nem egy vállalkozás ez számunkra leginkább egy Kaland – így nagybetűvel. 🙂  A műhelyünk az alkotás mellett folytonos inspirációk és új találkozások színtere. Vannak nagyon izgalmas új terméköteleteink is, de még ennél is izgalmasabb számomra a kapcsolódásaink társadal-milag felelős civil szervezetekkel. A varázspallót mindenképpen ilyen irányban bővítjük és álmodjuk tovább.

Fontos, hogy felelős és őszinte termékeket tudjunk készíteni, és ezeken a tárgyakon keresztül az otthonokba és a gyerekekhez is eljuttathassuk ezeket a számunkra fontos üzeneteket.

(Mást lehetőséghez segíteni szerintünk az egyik legszebb feladat.) A két fő baráti csapatunk és szövetségesünk ebben a Fény Felé Alapítvány és az Egyesület az Inklúzióért. Velük már nagyon izgalmas projektjeink indultak el. Erről is szívesen mesélek bővebben. Bár jajj az már egy teleregénnyi szöveg.)

Mesélj kérlek a folyamatról, ami a megálmodástól a megvalósításig vezetett.
Közgazdászként végeztem, Balázs, a férjem pedig informatikus. Őszintén szólva soha nem gondoltuk, hogy egyszer majd a mi otthonunk falai között jön létre egy olyan eszköz, ami sok család életében ilyen fontos szerepet tölt be! De hogy is kezdődött a palló története? Amikor megérkezett hozzánk az első kisfiunk, Milos, fenekestül felfordult velünk a világ. Úgy éreztük, a nagyvárost hátrahagyva szeretnénk természetközelibb életet élni. Mire megszületett a kisebbik fiunk, Ábel, addigra kiköltöztünk a Szentendrei-szigetre. Onnantól kezdve a mindennapjaink részévé vált a Duna part, az erdő, a közeli szántóföld, a kiskertünk, és már akkor nagyon sok játékot házilag készítettük a gyerekeinknek. Amikor óvodát kerestünk Milosnak, egy Waldorfba sétáltunk be, és azt éreztük, hogy ez a helyszín nagyon jó folytatása lesz neki annak, ahogyan mi éljük a mindennapjainkat. Itt láttuk először azokat a fa deszkákat és pallókat, amiket a Waldorf pedagógia régóta használ. Észrevettük, hogy a gyerekek ezekből a natúr eszközökből a fantáziájuk segítségével csodálatos dolgokat alkotnak. Ez volt az inspiráció! Elkezdtem rajzolgatni, mert szerettem volna a gyerekeinknek megalkotni egy új játékot. Balázs szívesen barkácsol, így a tervek alapján bele is kezdett az első palló megvalósításába. Milos apró lábacskáihoz és magasságához terveztük meg a palló méretét és ívét. Az első változat a házfelújításból megmaradt faanyagokból készült Balázs és az apukája kezei között 2011-ben.

Amikor megszületett az első palló, a gyerekeink azonnal birtokba vették! Bevittük az oviba is, ahol az óvónénik óriási lelkesedéssel fogadták, így készítettünk nekik is egyet. Ezután, mint a népmese, szájhagyomány útján terjedt a palló híre.

Egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy a garázsunkban már van egy kis sarok, ahol hétvégente palló készül. Majd a garázst is kinőttük, a kis családi vállalkozásunk pedig kibővült! Érdekesség amúgy, hogy igen hosszú folyamat volt mire eljutottunk oda, hogy a palló gyártási folyamatába más szereplőket is be tudjunk engedni. Utólag nagyon örülünk neki, hogy megengedtük magunknak, hogy ne külső kényszer hatására, hanem megélve a saját utunkat és tempónkat nyithassuk meg ezt az új fejezetet a vállalkozásunkban. Balázs sokáig munka után második állásként hajnalonta, esténként és hétvégén varázsolta elő a pallókat a pici műhelyünkből. Nyilván másképp alakult volna az üzletünk dinamikája, ha hamarabb és intenzívebben növekedünk, de utólag olyan szép erre visszagondolni, hogy meg tudtuk várni ezt a pontot. Volt tér és idő eljutni ide. Így nagy öröm volt számunkra amikor végül rátaláltunk, ráadásul a saját falunkban egy tehetséges és kedves asztalos mesterre, akivel megvolt a közös hang és akinek csupa jó érzéssel adtunk munkát és vontuk őt be a palló gyártásának folyamatába.

Nem ijedtél meg a hirtelen jött népszerűségtől?

Igazából nem, mert igazából ez az egész a lehető legtermészetesebb módon történt meg velünk… 🙂 Készítettünk valamit a gyermekünknek, amiből végül kinőtte magát ez az egész varázspalló történet. Nagyon vagány érzés, hogy adtuk egy szót Magyarországnak. Hiszen néhány éve már a pallózás és a palló a gyermekek és a gyermekes szülők alapszókincsébe osont. 🙂

Mi is az a varázspalló? Játék? Fejlesztőeszköz? Mozgásélmény? Vagy egy különleges lakberendezési tárgy?
Valójában mindezt egyszerre jelenti! Egyszerű, mégis ezerféleképpen használható. Amikor az első palló elkészült, még mi sem sejtettük, hogy mennyi lehetőség rejlik ebben az eszközben. Bár számtalan pallós kaland van már a hátunk mögött, mind a mai napig nekünk is tud meglepetést okozni ez a különleges szerkezet. A lehetőségeknek ugyanis csak a fantázia szab határt! A palló különleges mozgásélményt jelent. Miközben a gyerekek játszanak vele, fejleszti és harmonizálja mozgásukat.

Az egyik előnye, hogy sok más fejlesztőeszközzel szemben csupán két dimenzióban billen, így azok a gyerekek is hamar megbarátkoznak vele, akik bizonytalanabbak, vagy akik számára a mozgás kihívást jelent.

Akár már a legapróbbakkal is pallózhatunk, a kisbabák élvezni fogják a finom ringatást. A nagyobbak számára pedig már jöhetnek a játékos feladatok! De a felnőtteknek sem kell kimaradniuk a mókából, ez az eszköz, igazi családi élmény!  Amikor megterveztük a pallót, nem csak arra figyeltünk, hogy a funkciónak megfeleljen, hanem fontos volt számunkra az is, hogy egy szép tárgyat hozzunk létre. Az egyszerű design-nak, a letisztult formavilágnak köszönhetően egy olyan tárgy jött létre, amit nem kell elrejtened, hiszen önmagában is a lakás látványos eleme lehet.

Képek: Kálmán Melinda saját