Bűnbandák veszélyeztetik a kenyai avokádó farmokat

Egyre népszerűbb, egyre többet fogyasztott termék az egyébként nem túl olcsó avokádó. Olyannyira, hogy vannak olyan angolszász országok, ahol mostában jóformán a fiatalokkal kapcsolatos negatív sztereotípiák közé emelkedett annak fogyasztása.

Kenyában annyira jövedelmező az avokádó termesztés, hogy az utóbbi időben szervezett bandák vették célba a termelőket. Egyetlen fa éves terméseiből egy évnyi tandíj fizethető ki, ami hatalmas pénz. Kenya jelenleg nagyobb gyümölcs- és zöldségbeszállító Európa és az Egyesült Államok számára, mint Dél-Afrika. Mára ők a fekete kontinens legnagyobb avokádó-exportőrei. A „zöld arany” néven is emlegetett gyülmöcs farmjainak védelme érdekében biztonsági csapatokat, magánhadseregeket kellett megbízni a termelőknek, akik gondoskodnak arról, hogy éjjelente nehogy lába keljen az értékes termésnek. Ahogy az egyik termelő nyilatkozott: “”Egy egész szezont a terméseid gondozásával töltesz, aztán egyetlen éjszaka alatt az összes gyümölcsödet ellopják.” Az avokádót általában február és október között takarítják be Kenyában, de a tolvajoknak az éretlen gyümölcs is megfelel, mindent visznek.

A kenyai avokádókereskedelem még gyerekcipőben jár, ám egyre több gazdálkodó dönt úgy, hogy ebbe az irányba fektet be. Tavaly nagyjából 132 millió dollárt kerestek a kenyai farmerek az avokadó exportból.

Forrás: bbc.com