Fél gőzzel nem vagyok képes semmit sem csinálni

A vízöntő havában ki más szerepelhetne a Sikesztoriban, mit egy vízöntő?! 🙂 Potyondi-Galasi Orsi fotográfusként dolgozik, de egyedi ötleteivel sokaknak segít az üzleti életben is. Ismerjétek meg a Pure&Pastel Photography tulajdonosát.

Azt már elárultam, hogy fotográfus vagy. Mennyire volt egyenes az idáig vezető út?
Közel 7 éve foglalkozom a fotózással főállásban. Munka, hobby, kikapcsolódás, töltődés és sikerélmény, minden egyben. Igazi vízöntőként 100%-ban élem meg a munkát is, fél gőzzel nem vagyok képes semmit sem csinálni. Vagy nagyon, vagy sehogy. Ezért az elmúlt éveimet is az őrült munkamennyiség és haladni akarás jellemezte.

Egy ilyen pörgős személyiségnek, mint amilyen te vagy, ez a hivatás nagyon passzol. Mindig tudtad, hogy a kamera mögött fogsz kikötni?
Nagyon nem! 😁 Azt mindig is éreztem, sejtettem, hogy valamilyen kreatív szakmában fogok végül kikötni, de a 20-as éveimben nem derült erre fény. Vagyis, csak a legvégén, amikor már 29 lettem. Akkor viszont letarolt a fotózás, és az azzal járó összes feladat és kihívás. Eredetileg pénzügyes közgazdászként végeztem, illetve van egy fél pedagógia diplomám is (sajnos az akkori a munkám miatt kellett félbe hagynom). Sosem szerettem igazán ezt a területet, de a szüleim kérésére lediplomáztam. Hátrányomra nem vált, de mai fejjel más területre felvételiztem volna.

Mit szólt a családod, amikor bejelentetted, hogy más irányba indulsz el, mint amit kijelöltek neked?
Hatalmas szerencsém van, mert a férjem a legnagyobb rajongóm, imádja a fotóimat és teljes mértékben támogat mindenben! Ő volt az, aki elsőként bátorított ezen az úton, jött velem, segített, amíg teljesen bizonytalan kis hobbi fotósként gyakoroltam. Még akkor is mellettem állt, amikor más pasi már rég azt mondta volna, hogy elég, csináljak valami jövedelmezőbbet! A szüleim pedig tiszteletben tartották a döntésemet.

Amit csinálsz, mégsem egy szokványos fotós munka. Miben vagy más, mint a többiek?
Ezt az ügyfeleim tudnák talán a legjobban elmondani! 😁 De ha nagyon választanom kell, akkor hatalmas előnyöm, hogy igazán erős a kommunikációm és az empátiám. Rengeteget beszélek, nem feszengek, ösztönösen oldom az embereket. Sosem gondoltam volna, hogy ez belőlem így elő tud törni és ennyire az előnyömre tud válni! Alapvetően is kíváncsi természet vagyok, ezért örömmel hallgatom meg mindenki búját-baját. Minden fotózás szól egy kis pszichológiáról, léleksimogatásról, önbizalom építésről.

Plusz van egy külön szolgáltatásom, ami egy saját kiadványt takar. A fotózást kiegészítem egy interjúval és a kettőt összeolvasztom egy magazinná.

Az ügyfél található a címlapon, és az ő története, terméke vagy szolgáltatása kerül bemutatásra. Lehet mesélni indulásról, családi történetről, jövőképről, bármi olyanról, amit büszkén vállal fel és mutat meg a világnak. A magazinban nem osztozik senkivel a lapokon, minden oldal kizárólag egy emberről, vagy vállalkozásról szól.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?
Imádom, hogy minden napom és ügyfelem más, és más. Az, hogy nincs két egyforma termék, cég, téma, vagy ember, végtelenül visz előre. Az egyik legnagyobb előnye, hogy folyamatosan használnom kell a kreativitásomat, a szépérzékemet. Egy héten akár 4-5 témában is fotózok, ami állandóan karban tartja a rutinomat, közben pedig esélyem sincs ráunni a feladatokra.

Mivel motiválod a klienseidet?
Sok mindennel! 😁 Az alap hozzáállásom az, hogy mindenkiben van valami szép, amit meg kell találni! Nem hiszek a 100 réteg sminkben és abban, hogy legyünk teljesen mások egy fotón, mint amilyenek valójában vagyunk. Persze, ez nem azt jelenti, hogy karikás szemű, álmos emberek vannak a képeimen, hanem azt, hogy önmaguk legjobbját hozom ki belőlük egy szép mosoly, póz, háttér segítségével. Finom és előnyös smink is van mindenkin, a hangsúly a mennyiségen van. Rengeteget beszélek, szórakoztatok, gyakorlatilag egy stand-up comedy showt adok elő, hogy legyen mibe kapaszkodni, legyen mitől oldódni. És persze, legyen majd mire emlékezni! 😉

Mik a jövőbeni terveid? Van, még mit tanulni, fejlődni?
Fejlődni mindig van hova, csak a területek alakulnak át az idő múlásával.

Kislány korom óta tanítani szeretnék, és van olyan szerencsém, hogy az idei évtől vizuális márkaépítést taníthatok.

Így az oktatáson nagy hangsúly van és lesz ebben az évben, illetve a jövőben is. Terveim között szerepel, hogy ha ennyire nem jelent számomra nehézséget mások előtt beszélni, oktatni, vagy akár történeteket mesélni, akkor ezt használjam is valamire. Ezért fejlődni a tudatosabb, hatékonyabb kommunikációban, illetve előadásmódban szeretnék. Továbbá szeretném, ha a PureME magazint minél többen tudnák marketing eszközként hasznosítani az online térben.

Képek: Potyondi-Galasi Orsi saját