Georgia mutathatja be díszvendégként borait a 33. Budapest Borfesztiválon, amely számos magyar és nemzetközi termelő boraival, gasztronómiai különlegességekkel, pódiumbeszélgetésekkel és egyéb programokkal várja az érdeklődőket szeptember 12. és 15. között a Budavári Palota teraszain.
A kaukázusi ország borkultúrája iránt érdeklődők minden nap a borrégió hazai szakértője előadásában ismerkedhetnek meg Georgia egyedi boraival a Borfesztiválon – közölték a szervezők.
Mint írták, a régészeti kutatások szerint nyolcezer éves borkultúrával rendelkező Georgiában (Grúzia) készített borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok érdekessége, hogy nagy részüket az évezredekkel ezelőtti technológia alapján készítik a mai napig.
A világ legdinamikusabban fejlődő borrégiójának megismerésén túl a Georgia különböző tájegységeire jellemző gasztronómia is bemutatkozik a rendezvényen: a látogatók olyan ételeket ismerhetnek meg, mint a Hachapuri, a húsos batyu (hinkali), a tradicionális sajtos lepény (imeruli), valamint a grillezett, nyársra tűzött húsételeket (mtsvadi) is – írták a szervezők.
A tájékoztatás szerint a Budapest Borfesztivál minden évben nagy hangsúlyt fektet a borok kísérőjeként szolgáló gasztronómiai választékra: a közkedvelt színvonalas streetfood ételeken túl különböző – többek között indiai, francia, valamint tajvani – konyhák autentikus ételeit lehet megkóstolni. A hazai ízek és az egzotikus konyhák kedvelői a Borfesztiválon többek között osztrigát, olasz és spanyol sonkákat, prémium burgereket, helyben sütött császármorzsát, csokoládékülönlegességeket és bonbonokat is fogyaszthatnak.
Szeptember 15-én egy különleges program részeként a Sunday Brunch a Főőrség és Lovarda teraszán a luxusitalokat, három pezsgőritkaságot felvonultató reggelit szervez.
A Budapest Borfesztivál díszvendégei a Halászó gyerekek teraszán táncelőadásokkal és koncertekkel adnak ízelítőt a kaukázusi ország hagyományőrző kultúrájából.
A közlemény szerint a VinAgora Nemzetközi Borversenyen jól szereplő, ám kevésbé ismert borászatok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Az idei Borfesztiválon közülük a Hunyadi udvaron a szekszárdi Garai Pincészet, a mátrai Palik Pincészet, a kunsági Strázsahegyi Borház, valamint a tokaji Tokaj-Portius Pincészet mutatkozik be.
A fesztivált zenei programok is színesítik, továbbá a SPAR Borstand idén is különleges italokkal és szakmai kulisszatitkokkal várja a látogatókat az Oroszlános kapu mellett: egy pódiumbeszélgetés részeként, szeptember 14-én a Chateau Dereszla Pincészet; Gere Attila Pincészete; a Kontyos Borház; valamint a Törley Pezsgőpincészet képviselői beszélgetnek a bor- és pezsgőpiaci trendekről.
Az esemény látogatói idén is játékos környezetben tesztelhetik és fejleszthetik bortudásukat a VinAgora Interaktív Bortéren a Csikós udvarban felállított sátornál, valamint a szakmai programokat bővítve a pop-up borkóstolókon 18 borász kalauzolja végig a nagyközönséget.
Saját food truckkal is részt vesz a rendezvényen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, mely a hagyományokhoz híven idén is Budapest Borfesztivál által meghirdetett Jótékonysági Borárverés kedvezményezettje lesz – olvasható a közleményben.
A Budapest Borfesztivál részletes programja a www.aborfesztival.hu linken olvasható.