Kávé mellé

Túl vagy már az első kávédon? Mi már a másodikon is, és közben megemlékeztünk arról is, hogy ma van az eszpresszó világnapja. A kávézós rituálék 1884-ben Torinóban vettek új fordulatot, amikor Angelo Moriondo megalkotta az első eszpresszógépet. Köszönjük! Felhőtlen keddet mindenkinek!

Időjárás

Reggel néhol felhős lehet az idő, azonban napközben mindenhol kisüt a nap. Többfelé élénk, hideg szélre viszont számítani kell, így a hőmérzetünk is becsaphat, hiába lesz 5-10 fok körül a maximum. Egyre hidegebb éjszakák és nappalok jönnek, estére már 0°C-ra, majd az éjszaka folyamán -3 fok környékére hűl a levegő. Nem riogatunk: lassan tényleg  itt a tél.

Névnap: Kelemen, Klementina

Híres születésnaposok

Forrás: vogue.co.uk

Ma 29 éves Miley Cyrus. Az amerikai énekesnő és színésznő a Disney Channel ikonikus gyereksztárjainak egyike volt, a Hannah Montana-sorozattal lett ismert. 11 éves korában kapta meg a szerepet, négy évadon keresztül gyakorlatilag a nézők szeme előtt nőtt fel. Édesapja, Billy Ray Cyrus ismert countryénekes, és testvérei közül is többen a szórakoztatóiparban helyezkedtek el. Ráadásul keresztanyja a híres Dolly Parton, aki édesapjához hasonlóan countryénekes, így nem csoda, hogy Miley már gyerekként a zene és színészet világában kötött ki.
Nem tett azonban jót neki az állandó reflektorfény: a Hannah Montana-időszakot követően nehéz volt felnőnie és kialakítania magáról a felnőttkori képet. Számos botrányon, drogokon, provokatív videoklipen és szerelmi válságon keresztül vezetett az útja. Például a 2013-as Wrecking Ball ikonikussá vált klipjén át, amelyben meztelenül ül egy bontógolyón. Szerelmi élete is rendkívül viharos, legismertebb a Liam Hamsworth színésszel folytatott viharos kapcsolata, majd házassága, amely válással végződött.
Botrányai mellett a szakmai sikereket is halmozta, és jótékonykodásba is fogott: 2014-ben az MTV WMA-n az év videódíját hozta el a Wrecking Ball klipjéért, amelyet nem személyesen vett át, hanem meghívott egy 22 éves hajléktalan férfit, aki átvette helyette – ezel a fiatalkori hajléktalanságra hívva fel a figyelmet. Még ugyanebben az évben, a Hannah Montana korszakot követően először, felkerült a Forbes 100 legbefolyásosabb hírességet bemutató listájára. Cyrus létrehozta a Happy Hippie Foundation alapítványt, amely kisebbségi csoportokat segít és támogat, főként a fiatalokat helyezve fókuszba kezdeményezéseivel. Legutolsó nagylemeze, a Plastic Hearts 2020-ban jelent meg.

Ha hallgatnád, ITT tudod.

Ezen a napon ünnepelné 86. születésnapját a legendás színművésznő, Törőcsik Mari. A legendás alakításaival nemzetközi hírnévre is szert tett művésznő megkapta a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címeket, emellett háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 2017-ben a Forbes a negyedik legbefolyásosabb nőnek választotta a hazai kultúra területén.
Saját bevallása szerint csodálatos gyermekkora volt, szüleihez mély szeretet fűzte. Már tanulmányaiban is kiemelkedő volt, középiskola után a Színház- és Filmművészeti Főiskolára járt. A színpadi szerepek mellett nagyon hamar kezdett filmekben játszani. Első híres filmszerepe az 1955-ben forgatott Körhinta volt. Az 1956-ban bemutatott drámát, melyet Fábri Zoltán rendezett, Arany Pálma-díjra is jelölték a cannes-i filmfesztiválon. A filmet ma is minden idők egyik legjobb magyar filmjének tartják. De nem ezért kapta meg a legjobb színésznőnek járó elismerést Cannes-ban néhány évvel később, hanem a A Déryné hol van? című filmért. Ezt harmadik férje, Maár Gyula rendezte. Legutolsó filmje az Aurora Borealis – Északi fény volt 2017-ben, amely egy II. világháború után játszódó filmdráma. Az elmúlt két évben egészsége romlott, többször volt kórházban, idén április 16-án végleg lehunyta szemeit.