Kávé mellé

Vajon idén fehér lesz a karácsony? Kezd bennünket foglalkoztatni a kérdés. Ahogy az is, hogyan zárjunk le egy ismét rendhagyó évet és készüljünk fel a karácsonyi forgatagra felelősséggel. Vigyázzatok egymásra és magatokra is! Szép csütörtököt!

Időjárás

Napos, de hideg napnak nézünk elébe. Korán még fagypont alatti hőmérséklettel találkozhatunk és nap közben is csak 5-9 fok környékére emelkedik. Egyre rövidebbek a nappalok, ma délután négykor várható a napnyugta. A levegő is rendkívül hamar visszahűl 0°C alá, így mára már tényleg vegyük elő a téli kabátot!

Névnap: Emma

Híre születésnaposok

Ma 43 éves Katherine Heigl, a hollywoodi romantikus komédiák kedvelt színésznője. Már 14 éves korától kezdve rendszeresen szerepelt filmekben, televíziós produkciókban, ám a nemzetközi ismertséget a Grace Klinika című sorozat hozta meg számára igazán, amelynek 2005 és 2010 között állandó szereplője volt. A szériában a gyakornok Dr. Izzy Stevens bőrébe bújt, a szerep pedig Emmy-díjat és Golden Globe-jelülést hozott neki.
Az első felkapott romantikus mozifilm, amelyben szerepelt a Felkoppintva volt, ahol Seth Rogan oldalán egy vaskalapos, karrierista és szigorú nőt alakít, aki egy futó, egyéjszakás kaland nyomán várandós lesz egy bohém, felnőni nem igazán akaró férfitól. A filmről utólag azt nyilatkozta, nagyon szexistának tartja, mivel a női karaktert egy szigorú hárpiaként, a férfit egy szerethető, esetlen karakterként mutatja be. Emiatt a kijelentése miatt egy ideig nem is dolgoztak vele a rendezők.
Következő filmjéről, a 27 idegen igen-ről megint ódákat zengtek, főleg az általa alakított karakterről: a kritikusok és a rendező is egyetértettek abban, hogy egyedi stílusa, egyénisége nagyon ráfért már a romantikus komédiák színészi felhozatalára. Utána jöttek a jobbnál jobb szerepek, láthattuk Gerald Butler oldalán a Csúf Igazságban, a sztárarzenált felvonultató Szilveszter éjjelben, és a Szingli fejvadászban is. Úgy tűnik, végleg beskatulyázták, mint a romantikus vígjátékok koronázatlan királynőjét, így nagy sikerfilmek komolyabb szerepei eddig elkerülték. 2007 óta boldog házasságban én Josh Kelley énekessel, együtt két örökbefogadott és egy saját gyermeket nevelnek.

Forrás: variety.com

1932-ben ezen a napon látta meg a napvilágot Jókai Anna kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas író és költő. Már gyermekként is szeretett írni, ám 16 éves korától másra koncentrált, így könyvelő lett belőle, csak 34 évesen tért vissza az eredeti irányhoz. Először népművelőként, művelődési előadóként helyezkedett el a kultúra területén, majd magyar-történelem szakos diplomát szerzett az ELTE-n. Ebben az időszakban már aktívan írt, szinte ontotta magából a regényeket verses köteteket, és az olvasók is egyre jobban felfigyeltek rá. Ez ahhoz vezetett, hogy 1974-ben otthagyta a tanári pályát, hogy szabadfoglalkozású íróként működhessen. Előbb az Írószövetség alelnöke, majd elnökségi tagja, végül elnöke lett. A számára legfontosabb értékek a műveiben is megjelentek, így az emberi közöny elleni küzdelem, amely kifejezett velejárója a modern világnak, a szeretet, a spiritualitás, valamint a keresztény értékek. 2015-ben, két évvel halála előtt a Forbes a 8. legbefolyásosabb nőnek választotta a kultúrában. 84 évesen hunyt el.