Kávé mellé

Tompa szürkeséggel indul a reggel, de ez senkit ne tévesszen meg. Robogunk a hétvége, az advent és még számos jeles nap felé. Addig is ragadjuk meg alkalmast az ünneplésre: köszöntsük fel ma a Katalinokat. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, ami fontos kiállás a nőket érő erőszak felszámolásáért, illetve amellett, hogy senkinek sem kötelessége elviselni az erőszakot, semmilyen formában és van segítség. Figyeljünk egymásra! Derűs csütörtököt!

Időjárás

Ha Katalin locsog, karácsony kopog – de ha Katalin kopog, karácsony locsog. Nos, idén úgy tűnik, hogy kicsit kopog, kicsit locsog. Ködös, felhős napnak nézünk elébe, napsütés nem igazán várható, viszont feltámad a szél, este pedig az eső is megérkezik és az előrejelzés szerint velünk is marad néhány napig. A hőmérséklet napközben 4-11 fok között alakul majd, éjjel viszont ezúttal nem hűl annyira le az idő, mint az elmúlt napokra jellemző volt.

Névnap: Katalin

Híres születésnaposok

50 éves lett Christina Applegate, aki tinikorában az Egy rém rendes család című szitkommal lett ismert, mint  Al és Peggy Bundy legidősebb gyermeke, Kelly Bundy. Később sorozatok mellett filmekben is szerepelt, de főbb sikereit a televíziós szériák hozták. Több Golden Globe és Primetime Emmy jelölést is kapott, ez utóbbit el is nyerte egyszer a legjobb női vendégszereplő kategóriájában a Jóbarátokban nyújtott teljesítményéért: a kultikus sorozatban néhány rész erejéig Rachel húgát játszotta. Tony-díjra is jelölték az Édes Charity című musical főszerepéért. Több vígjátékban is szerpelt: az egész sztárarzenált felvonultató, ám végül Aranymálna-díjjal záró Támad a Mars!-ban, a Ron Burgundy-filmekben és a Rossz anyákban illetve a Rossz anyák karácsonyában is. Applegate emellett elkötelezett állatbarát, kampányolt a szőrméből készült termékek mellett és vegetáriánus étrendet követ. 2008-ban mellrákkal diagnosztizálták, de még a kezdeti szakaszban, így gyógyítható volt, 2021-ben viszont kerekesszékbe kényszerült sclerosis multiplex miatt.

Forrás: okmagazine.com

Ma lenne 83 éves Takács Marika, a Magyar Televízió egyik legelső bemondónője. Az ELTE BTK-n szerzett tanári diplomája mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre is jelentkezett, és énekelni is tanult. Egy énekversenyen figyeltek fel rá, és kérték fel, hogy dolgozzon a televíziónál. Eleinte csak néhány soros bevezető szövegeket bíztak rá, ám hamar kinőtte magát: 1965-ben már Novotny Zoltánnal közösen közvetítették az ország egyik legismertebb zenei műsorát az Erkel Színházban. A Tessék választani! a legújabb magyar zenei szerzeményeket vonultatta fel, amelyet akkor hallhatott először a közönség. Ugyanebben az évben a budapesti koncertjén találkozhatott Louis Armstronggal is. Később vezetett két táncdalfesztivált is, és dolgozott a Magyar Rádiónál is. Férje Kazimir Károly színházigazgató volt, lánya Kazimir Annamária szerkesztő-riporter lett. Takács Marika 58 évesen hunyt el, mellrákban.