Kávé mellé

Reméljük, sokat pihentetek a hétvégén és újult energiákkal vetitek be magatokat a mindennapokba vagy a nyaralásba! A hét első napjára egy érdekes hírt hoztunk: 54 éve adtak el először magyar „Közért”-ben Coca-Colát, amelyre egyből óriási kereslet lett, az ital ma is töretlen népszerűségnek örvend. Szépséges hetet kívánunk Nektek!

Időjárás

Az Időkép előrejelzése szerint sok napsütésre számíthatunk, csapadék az ország legnagyobb részén nem várható, csupán keleten van némi esély átmenetileg egy-egy zápor, esetleg gyenge zivatar kialakulására. Nyugaton, északnyugaton élénk, néhol erős lehet a déli-délkeleti szél. Fokozódik a kánikula, 32-37 fokot mutathatnak délután a hőmérők.

🆘 Ma nem lesz időjárási front a térségünkben, de a fokozódó hőség egyre többek szervezetét megviselheti. Fáradékonyság, dekoncentráltság, fejfájás, migrén jelentkezhet, valamint légszomj, rosszullét is előfordulhat. A nagy meleg különösen az idősek, a krónikus betegek és a keringési panaszokkal élők számára lehet megterhelő. Egy-egy zivatar néhol előfordulhat, melyek környezetében fokozódhat a fülledtség, felerősödhetnek az asztmások panaszai.

Továbbra is ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra! Kerüljük a cukros, valamint az alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztását! 11 és 15 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a napon való tartózkodást!

Névnap: László

Híres születésnapos

Ma ünnepli 67. születésnapját Isabelle Adjani francia színésznő és énekesnő. Boldog szülinapot kívánunk neki! Első filmszerepét tizennégy évesen kapta A kis szökevény című filmben 1970-ben. Ekkor még csak különleges szépségére figyeltek fel, két évvel később azonban a színésznői képességei is elnyerték az elismerést, amikor színdarabokban játszott, nagy sikerrel. Azonban a színházat hamarosan otthagyta a film kedvéért. Kezdetben csak kisebb szerepeket kapott, majd 1974-ben sikert aratott A pofon című filmben. Következő évben, 1975-ben megtörtént a nagy áttörés, amikor az Adele H. története című filmben főszerepet kapott és nemcsak a hazai, hanem az amerikai kritikusok is lelkesen dicsérték a játékát. Csupán tizenkilenc éves volt, amikor a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra jelölték – a legfiatalabbként az Oscar történetében. Ezután sorra érkeztek a felkérések Hollywoodból, így feltűnt a Gengszterek sofőrje (1978) és a Nosferatu, az éjszaka fantomja (1979) című alkotásokban. 1979-ben Emily Brontë-t alakította a Les soeurs Brontë című filmben.

A francia filmeket sem hanyagolta el: Ondine (1975), The Tenant (1976), Barocco (1976), Violette & François (1977). A nyolcvanas évek elején rengeteg munkát kapott. 1981-ben forgatta a Klára és a szépfiúk, a Kvartett, a Megszállottság és a Jövőre…ha minden jól megy című filmeket és abban az évben Cannes-ban ő vihette haza a legjobb színésznőnek járó díjat a Megszállottság és a Kvartett című filmekben nyújtott alakításáért. A Megszállottságért megkapta élete első César-díját (amit további négy követett: Gyilkos nyár (1983), Camille Claudel (1988), Margó Királyné (1994), A szoknya napja (2009) – így ő lett a csúcstartó francia színésznő a rangos filmes díj történetében.

1982-ben a Csupa tűz, csupa láng, a Love to kill és az Antonieta című, mérsékelt sikereket elért alkotásokban játszott, következő évben azonban ismét tőle volt hangos a francia filmvilág, amikor bemutatták az évi munkáit, a Végzetes kaland-ot és a Gyilkos nyár-t – az utóbbiért elnyerte a második César-díját.

1988-ban ő játszotta a főszerepet és a produceri munkálatokban is részt vett a Camille Claudel című életrajzi filmben. Alakításáért megkapta a harmadik César-díját és a második Oscar-jelölését. Ugyanebben az évben a People magazin beválasztotta a világ ötven legszebb embere közé. A kilencvenes években kevesebbet forgatott, ám annál nagyobb sikerrel.

1990-ben ő volt a narrátor a Lungta- az elfelejtett Tibet című filmben, 1993-ban Pénélope szerepében tűnt fel a Toxic Affair című alkotásban. Következő évben egy nagy sikerű kosztümös drámában (Margó Királyné) egy királynővé váló, tragikus sorsú hercegnőt alakított – ezzel a szerepével nyerte el a negyedik César-díját és a kritikusok dicséretét. Két évvel később Sharon Stone oldalán ártatlan szépséget játszott Az Ördög háromszöge című szerelmi háromszögben, majd újabb két év elteltével a Paparazzi-ban önmagát alakította. 1999-ben egy televíziós filmben (Bonne Nuit) szerepelt, majd három éves szünetet tartott. 2002-ben a La repentie című filmben kettős szereppel tért vissza. Ugyanabban az évben még feltűnt az Adolphe című alkotásban. 2003-ban a Bon voyage és a Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran című filmekben szerepelt – az utóbbiban egy filmsztárt alakított.

Kis kihagyás után ismét a kamerák elé állt: a 2016-ban bemutatásra kerülő Carole Matthieu című filmben ő kapta meg a címszerepet. 2017-ben a Call My Agent! című minisorozatban kapta meg Isabelle szerepét. 2018-ban készült el a Le monde ou rien című filmje, és egy epizód erejéig szerepelt a Captain Marleau című sorozatban. 2020-ban a Soeurs című filmet forgatta.

Forrás: starity.hu

17 év után először új dallal érkezik a Neoton!

Tavaly év végén jelent meg a Neoton Família Sztárjai új lemeze Újratervezés címmel, erről érkezett az azonos című, igazi nyári sláger, amelyhez egy hozzá illően energikus klip is készült – erre pedig az elmúlt 30 évben nem volt példa!

Hosszú várakozás után új, kirobbanóan vidám nótával jelentkezik a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar együttese, akiknek harmincnál is több magyar nyelvű, és tucatnyi angol albuma jelent meg az idők során.

További érdekesség, hogy 2005 óta ez lett az első új dalokat tartalmazó anyaguk, és az első Neoton név alatt teljes stúdiólemez 1993 óta. A korongon Csepregi Éva, Baracs János és Végvári Ádám mellett, Heatlie Dávid, Lukács László és Lukács Andrea működnek közre.

A három évtized utáni első videoklipet a Retró Élményközpontban készítették, ami remekül illik a dal hangulatához; a banda igazán elbolondozott a díszleteknek használt retró tárgyak, és a ‘80-as, ‘90-es évek nappalijaiból ismerős vízeséses poszter előtt. Bár az Újratervezés igazán fülbemászó sláger, nagyon fontos üzenetet hordoz. „A dal optimista hangulatú, amivel azt szeretnénk üzenni, hogy mindig, minden nehézség után újra lehet kezdeni. Hiába történik velünk rossz élmény, az ember mindig képes megújulni” – magyarázza Csepregi Éva, a formáció legendás énekesnője. A dal szövegében megjelenik a természet, a tenger, a szél, amik plasztikusan érzékeltetik a mondanivalójukat. „Adjunk erőt egymásnak. Kapaszkodjunk egymásba. Higgyünk benne hogy túljutunk a nehézségeken!” – teszi hozzá Csepi.

Az Újratervezés érdekessége, hogy azt Éva fia, Heatlie Dávid írta, aki már tizenöt éve a Neoton dobosa, és eredetileg a saját formációjának, a HEATLIE-nek szánta azt. „A lemez címadó dalát én szereztem, és meg akartam tartani a saját együttesemnek. De a refrén túl magas volt számomra, közben éreztem azt is, hogy ez inkább popos duettként szólna a legjobban. Megmutattam Édesanyámnak, akinek tetszett az ötlet, és viszonylag hamar írt is rá szöveget, amit aztán közösen énekelnek Ádámmal.”

„Pörgős, rockos, mai dal, amit idén már a koncerteken is játszottunk. Azt vettem észre, hogy a közönségnek nagyon bejön, velünk együtt éneklik. Természetesen október 22-én, az Arénában is elő fogjuk adni” – tette hozzá a Dávid.

És hogy miért pont most érezték az idejét annak, hogy új számokkal rukkoljanak elő? „A Covid miatti helyzet miatt több időnk volt arra, hogy kidolgozzunk olyan dalötleteket, amiket a Neotonnal szereztünk az elmúlt években. Ennek eredménye ez a 12 nóta, amelyeket Heatlie Dávid, Csepregi Éva, Végvári Ádám és Baracs Öcsi írtak” – árulták el a Neoton Família Sztárjai.

A klip:

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.