Kávé mellé

Ez a kedd legyen más, mint a többi. Egyrészt készüljünk fel: sapkára és napszemüvegre is szükség lesz, legalábbis délelőtt, plusz melegfront is terhel minket. Másrészt koncentráljunk arra, hogy bármennyire is felpörget minket az év vége – a nagyobb drámákat meglőzendő és az apróbb csodákat felfedezendő – lassuljunk hozzá a saját ritmusunkhoz. Terveket felfedezős keddet!

Időjárás

Senkit ne csapjon be a reggeli napsütés, tegnapinál is hidegebb idő lesz, ráadásul a szél sem csitul, és eső is jön. A hőmérséklet fagypont alá süllyedt éjszaka, ennek és az élén széllökéseknek köszönhetően ismét csak 2-7°C várható. Kora délután tűnik majd a napsütés és érkezik helyébe az eső, ami havas esőbe csaphat át, éjjel pedig újra fagypont alatti hideg lesz. Mi legszívesebben a takaró alól sem bújnánk elő, de akinek muszáj elindulni dolgozni, az esernyőt, vastag kabátot, sapkát, sálat és egy termosz forró italt vigyen magával!

Névnap: András

Híres szülinaposok

36. születésnapját ünnepli Kaley Cuoco, az Agymenők című szitkom sztárja. Hatéves kora óta modellkedik, és gyermekkorában hat Barbie-reklámban szerepelt. Hétévesen játszott először filmben, egy televíziós thrillerben. Az ABC csatorna szituációs komédiája hozta meg számára az áttörést, amely Magyarországon Pimaszok, avagy kamaszba nem üt a mennykő címen futott. 2007-ben aztán elindult az Agymenők, ami az A kategóriás sztárságig repítette az ekkor még mindig csak 22 éves színésznőt. A nagytudású, ám kissé kocka fizikusok életét bemutató, 12 évadot megélt szitkomban Kaley Cuoco egy fiatal pályakezdő nőt alakít (Penny), aki beköltözik a tudós barátokkal, Leonarddal és Sheldonnal szemközti apartmanba, és összebarátkozik a két sráccal és megismeri hasonlóan elvont baráti társaságukat. Karaktere a kulcsa annak, hogy a fizikus zsenik magasröptű szakmai beszélgetései a néző számára is érthetőek legyenek: értetlenkedő kérdései miatt a fiúk igyekeznek leegyszerűsíteni a fizikai, matematikai problémákat. Sorozatbeli párjával az életben is egy párt alkottak egy ideig.
Az Agymenők óta a felnőtteknek szóló Harley Quinn című animációs sorozatban adja a főszereplő hangját, illetve a fekete humorra építő A légikísérőben játssza a főszerepet. Ennek a két produkciónak ő a főproducere is.
Korábban nemzetközileg is jegyzett amatőr teniszjátékos volt, kedvenc hobbija pedig az asztalitenisz. Hatalmas állatbarát, három menhelyről örökbefogadott kutyája van, és imádja a lovakat is. A nyári öttusa dráma után, amikor a versenyben vezető öttusázó lova nem akart elindulni, Cuoco felajánlotta, hogy megveszi a lovat. A színésznő egyébként 25 patás boldog gazdája. Jelenleg második férjétől válik, de az állatok iránti szeretete örök.

Kaley Cuoco
Forrás: variety.com

Ma 48 éves Antal Nimród magyar származású amerikai rendező, aki Los Angelesben született kivándorolt magyar szülők gyermekeként. 18 évesen, 1991-ben költözött vissza Magyarországra, felsőfokú tanulmányait Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán fejezte be 1995-ben. Több hazai és külföldi reklámfilmet, videoklipet rendezett. Első nagyjátékfilmje a 2003-ban megjelent Kontroll volt, ezzel a mozival elnyerte a cannes-i filmfesztivál ifjúsági díját. Ez amellett, hogy a film Magyarországon rövid időn belül kultikussá vált, meghozta számára a nemzetközi ismertséget is. 2005-ben elérkezettnek látta az időt, hogy visszatérjen Los Angelesbe. Olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Kate Beckinsale, Luke Wilson, Jean Reno vagy Milo Ventimiglia. 2010-ben mozikba került a kultikus Ragadozók feldolgozása, amelyet szintén ő jegyzett. Három évvel később a Metallicával készített egy 3D-s koncertfilmet, ám következő igazán nagy sikere mégis ismét Magyarországhoz köti: Antal Nimród rendezte a viszkis rabló néven elhíresült Ambrus Attila történetéből készült A Viszkis című filmet. A 2017-es Varsói Filmfesztiválon debütált a film, a Belgiumban megrendezésre kerülő Bűnügyi filmek Nemzetközi Fesztiválján pedig két kategóriában is a legjobbnak bizonyult, a szakmai zsűri és az ifjúsági zsűri tetszését is elnyerte. A rendező úgy érzi, igazán sem az amerikai, sem a magyar filmipar nem fogadta be igazán, ám ennek ellenére magyar filmrendezőként definiálja magát, mivel első nagy filmje magyar.