Kávé mellé

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 38 éve minden évben ezen a napon ünneplik a Magyar Dráma Napját, Madách Imre “Az ember tragédiája” című drámája 1883. szeptember 21-i ősbemutatójának tiszteletére. Célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére és az írókat ösztönözze újabb alkotások létrehozására. Ajánlónkban pedig egy színdarabot mutatunk be Nektek, amely kiváló esti program lehet. Szépséges szerdát kívánunk!

Időjárás

Az Időkép előrejelzése szerint a Dunántúlon már csak helyenként, a Dunától keletre elszórtan alakulhatnak ki záporok, néhol zivatarok a napos időszakok mellett. Többfelé élénk, a Dunántúlon még gyakran erős lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. Kora reggel 1-9, napközben 14-19 fokot mérhetünk. Hajnalban északkeleten foltokban pára, köd képződhet.

🆘 Ma sem érkezik front, ugyanakkor a hidegre érzékenyebbek szervezetét megviselheti az időjárás. A hideg reggeleken felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok. Görcsös és migrénes fejfájás jelentkezhet, illetve a fejfájást a szeles idő tovább fokozhatja. A szélre érzékenyeknél ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavarok léphetnek fel. Dekoncentráltság, figyelmetlenség előfordulhat. A nyirkos, hűvös, szeles időben könnyen megfázhatunk. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Névnap: Máté, Mirella

Híres születésnapos

Ma ünnepli 51. születésnapját Luke Wilson amerikai színész. Nagyon boldog szülinapot kívánunk neki!

Első szerepét 1994-ben kapta, a Bottle Rocket című filmben, melynek társírója bátyja, Owen volt, s melyet Wes Anderson rendezett. A rövidfilmet 1996-ban újraforgatták egy egész estés verzióra. Hollywood-ba való költözése után szerepet kapott a Hazudozni Amerikában című filmben – Henry karakterét játszotta. Ugyanebben az évben egy kisebb szerepben volt látható a Sikoly 2-ben. 1998-ban egy epizód erejéig szerepelt az X-aktákban. Ebben az évben két romantikus filmben is alakított: Best Men és Ennivaló a csaj. Dr. Peter Flynn-ként volt látható az Okostojásban. 1999-ben az Állj, vagy jövök!-ben Carlson-t alakította. 2000-ben Dink-ként vol látható a Kutyám, Skip!-ben, majd a Férjfogóban alakította Carl szerepét. Ezeket követte a Preston Tylk, melyben főszerepet játszott, majd a Charlie angyalai, amelyben Pete-ként volt látható. 2001-ben Reese Witherspoon mellett alakított a népszerű Doktor Szösziben. Még ebben az évben Richie Tenenbaum karakterét játszotta a Tenenbaum, a háziátok című filmben. 2003-ban szerepelt a Sulihuligánokban, főszerepet játszott az Alex és Emma – Regény az életünkben. Visszatért Emmett Richmond szerepéhez a Doktor Szöszi második részében, illetve újra Pete-ként volt látható a Charlie angyalai: Teljes gázzal című filmben.

2004-ben megkapta Frank Vitchard szerepét A híres Ron Burgundy legendájában. 2005-ben a címszereplőt játszotta A Wendell Baker balhé című filmben, melyet egyébként ő írt és társrendezett. 2002 és 2005 között 6 epizód erejéig látható volt az Azok a 70-es évek showban, mint Michael Kelso bátyja, Casey. Ezután szerepet kapott a Kőkemény családban, melyben olyan sztárok mellett játszott, mint Sarah Jessica Parker, Diane Keaton és Rachel McAdams. Egy évvel később főszerepet alakított A szuper exnőm című filmben, Uma Thurman mellett. Joe Bauers-ként volt látható a Hülyék paradicsoma című Mike Judge filmben. 2007-ben az Elhagyott szoba elnevezésű horror-thrillerben alakította David Fox-ot, párja Kate Beckinsale volt. Ebben az évben további három filmben szerepelt – Piás polák bérgyilkos, Börtönvonat Yumába és a Szédítően szőke. Emellett Jim Stanton hangját adta a Harc a Terra bolygóért című animációban. 2008-ban újra főszerepet játszott – ezúttal az Itt járt Henry Pool-ban. Ezután Charlie Thurber professzort alakította a Tenure-ben. 2009-ben megkapta Jack Harris szerepét a Szex a neten című bűnügyi vígjáték-drámában. 2010-ben látható volt a Haláli temetésben, olyan sztárok mellett, mint Chris Rock, Martin Lawrence, Peter Dinklage és Danny Glover. 2012-ben John Felton-t játszotta A gonosz markában című könyvadaptációban, melyben Samuel L. Jackson volt a színészi partnere. 2013-ban Anna Paquin és Ryan Phillippe mellett volt látható a Straight A’s-ben.

2011 és 2013 között a Megvilágosultam 15 epizódjában szerepelt. 2014-ben Lance karakterét alakította a Csontváz ikrekben, majd Samson-ként volt látható A szerelem markában című romantikus vígjátékban. Ugyanebben az évben szerepelt a Helen Hunt rendezésében készült Hullámlovasokban. 2015-ben három filmjét mutatták be – Lehull az éj, Sérülés és Nevetséges hatos. 2016-ban Josiah-ként volt látható az Angyalok és banditák című filmben, majd Lee-t alakította Az élet anyuval-ban. Szintén ebben az évben Mark Strong mellett főszerepet játszott a Végső cél: Az ismeretlen című sci-fi drámában. Ezután Bodi hangját kölcsönözte a Rock csontban, illetve feltűnt a Kedves Eleanor-ban, mint Bob Potter. 2016-ban 10 epizód erejéig látható volt a Roadis-ban, mint Bill Hanson. 2017-ben Leo-ként volt látható a The Girl WHo Invented Kissing-ben, illetve Jason Hatfield-et alakította a Brad helyzetében. 2018-ban az Arizona-ban játszott, illetve Judy Greer és Donald Sutherland mellett alakított A megmérettetésben. 2019-ben a Phil védőbeszédében Welling detektívet alakította, A díszvendégben pedig Greg atyát. Az Aranypinty című filmben Larry-ként volt látható. Ugyanebben az évben megkapta Albuquerque szerepét a nagysikerű Zombieland folytatásában. 2020-ban a Veled minden hely ragyogó című Netflix produkcióban alakította James-t. Szintén ebben az évben látható volt a The Swing of Things-ben, illetve Earl hangját adta a Bobbleheads: The Movie-ban. 2021-ben Rusty Russel-ként látható a 12 Mighty Orphans-ben. 2020 óta alakítja Pat Dugan / S.T.R.I.P.E. karakterét a Stargirl című sorozatban. 2021-re várható a The Cleaner, 2022-re pedig a Gasoline Alley és a Plus/Minus.

Forrás: starity.hu

Ha színházba mennél: Mary Page Marlowe

A Centrál Színház darabja – a Mary Page Marlowe – egy asszony életét mutatja be különböző életszakaszaiban. Négy csodás színésznő játéka pedig segíthet abban, hogy kirakjuk életének puzzle darabkáit.

Titok nyomában járunk, mi történt Mary Page Marlowe-val és miért? 11 kép, 11 esély, hogy megértsük egy asszony életét. Válás, kollégium, kórház, szerető, ügyvéd, baleset, férj, férjek – puzzle, egy élet töredékei. Vajon összeáll a kép, megértjük, hogy mi miért történt? Ez Tracy Letts, az Augusztus Oklahomában szerzőjének legújabb darabja. Mary Page Marlowe-t különböző életszakaszaiban négy csodálatos nő: Básti Juli, Martinovics Dorina, Földes Eszter és a társulat új tagja, Gombó Viola Lotti alakítják.

Rendező: Puskás Tamás

Bemutató: 2022. 09. 23. péntek, 19:00

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.