Kávé mellé

31 éve ezen a napon van a Magyar közoktatás napja, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezett, azzal a céllal, hogy bemutassák a magyar közoktatás helyzetét, gondjait és elősegítsék valós társadalmi megítélését. Ha olyasmire vágyunk, ami nehéz hétköznapokon is segít kikapcsolni, akkor ehhez mai ajánlónkban egy varázslatos regényt mutatunk be, amely a minket körülvevő hazugságokkal és igazságtalanságokkal foglalkozik és ezekre feloldozást is kaphatunk a történet által. Szépséges keddet kívánunk!

Időjárás

Az Időkép előrejelzése szerint még sokfelé ködös lesz a hajnal, szitálás, ónos szitálás is előfordulhat. Napközben újabb mediterrán ciklon érkezik. Délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és délutántól egyre többfelé elered az eső, az Alpokalján hó, havas eső hullhat. Eleinte keleten számíthatunk még napos időre. A délkeleti, keleti szél felerősödik. A csúcshőmérsékletek 3 és 11 fok között alakulnak, délkeleten lesz enyhébb az idő.

🆘 Ma nem várható fronthatás, de a nyirkos, ködös, hideg időben felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok, melyk napközben enyhülnek. Délelőtt keleten még enyhe fejfájás, vérnyomás-ingadozés is jelentkezhet. Az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, ami jó hatással lesz a hangulatunkra, közérzetünkre. Nagy lesz viszont a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet. Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk friss gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Névnap: Cecília

Híres születésnapos

Ma ünnepli 63. születésnapját Jamie Lee Curtis amerikai színésznő. Nagyon boldog szülinapot kívánunk neki! 1958-ban született Santa Monica-ban Tony Curtis és Janet Leigh színészek gyermekeként. A nagyszülei magyar zsidó bevándorlók voltak és a dédszülei dán származásúak.

Jamie az 1978-ban megjelent Halloween című horror filmben debütált, amelyben ő alakította Laurie Strode karakterét. A film nagy sikert aratott, illetve akkoriban ezt tartották az egyik legnagyobb bevételt hozó független filmnek is. Következő szereplése szintén egy horror film volt, amelynek a címe A köd volt. A film 1980 januárjában jelent meg, ugyanaz a rendező rendezte, aki a Halloween című filmet is, azonban elég vegyes kritikákat kapott. A színészi szakmában kezdő Curtis-t horrorfilm csillagnak nevezték. Öt hónapra rá jött következő filmje, amelyben megcsillogtathatta a színészi tudását, ez pedig a Prom Night volt. Ezzel a filmmel Jamie sikert aratott, ugyanis Genie díjra jelölték, mint “Legjobb külföldi Színésznő”. Ebben az évben Jamie szerepelt a Terror Train című horror filmben, amit októberben vetítettek. Főszereplőt alakított, akinek a barátai gyilkosok és nem meglepően, főszereplőhőz méltóan, ő volt az egyetlen, aki túlélte a mészárlást. Curtis később szerepet kapott a további Halloween trilógiákban is. 1983-ban a Szerepcsere című horrorfilmben is alakított, ezzel megszerezve a horror királynő imázst, illetve begyűjtötte a BAFTA díjátadón a “Legjobb női mellékszereplő”-nek járó kitüntetést is. 1988-ban kipróbálta tehetségét A hal neve: Wanda című vígjátékban, ezzel demonstrálva, hogy ő egy komikus színésznő. Szerepléséért újra jelölték őt a BAFTA díjátadón, viszont most a legjobb főszereplőnek járó díjat zsebelte be. Ezek után már egyre nagyobb sikereket ért el, mivel jelölték őt a Golden Globe díjátadón, mint legjobb női főszereplő.

2006 októberében bejelentette, hogy szünetelteti színészi karrierjét, hogy családjának szentelje idejét. Azonban 2007-ben újra hallatott magáról a Gazdátlanul Mexikóban című animációs filmben, mint főszereplő. Három évre rá a Már megint Te című vígjátékban szerepelt Kristen Bell és Sigourney Weaver mellett. 2017-ben újra Laurie Strode bőrébe bújik a Halloween-filmek legújabb filmjében, amely 2018 októberében került a mozikba. 2019-ben Rian Johnson Tőrbe ejtve című filmjében alakította Linda Drysdale-Thrombrey-t. 2021-ben játszott a Gyilkos Halloweenben, majd idén szerepel a Halloween véget ér című filmben. 2021 szeptemberében megkapta a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legmagasabb értékű díját, az Arany Oroszlánt Életműdíjat. 2023-ban a Kísértetkastély-ban lesz látható, mint Madame Leota.

A televíziózás terén is sikereket ért el. Jamie a Columbo egyik epizódjában tette a televíziós debütálását, de élete első főszerepe az Anything but Love-ban volt, ami négy évadot élt meg 1989-től 1992-ig. Hannah Miller-t olyan jól alakította, hogy Golden Globe és People Choice díjátadón is jelölték érte. 1981-ben a Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story-ban újra megmutatta színészi tehetségét, amivel újra jelölték őt a Golden Globe-on. Jó pár évre rá a CBS által sugárzott Nicholas’ Gift televíziós drámában való alakításáért jelölték az Emmy díjátadón. 2012-ben feltűnt az NCIS-ben 5 epizód erejéig, Jamie Dr. Samantha Ryan -t alakította. De nem ez volt az első közös munkája Mark Harmon-nal. A 2003-as Nem férek a bőrödbe című vígjátékban is láthattuk őket egy képernyőn, ahol Jamie a főszereplő anyát alakította. 2012-2018 között többször is látható volt a New Girl-ben, ahol Zooey Deschanel karakterének édesanyját játszotta. 2015-2016 között a nagy sikerű Scream Queens-ben szerepelt, mint Cathy Munsch dékán, színészi munkájáért Golden Globe-djíra jelölték.

Jamie számos gyerekkönyvet is írt, melyeket Laura Cornell illusztrált és a HarperCollins Children’s Books jelentetett meg.

Forrás: starity.hu

Könyvajánló: Holly James: Csakis az igazat

A harminc küszöbén állva ki ne remélné, hogy végre előléptetik, és hogy a barátja is megkéri a kezét? Így van ezzel a hollywoodi PR-os Lucy Green is. A reményei szertefoszlanak, amikor szülinapja előestéjére megbeszélt randin szerelme ismét nem jelenik meg. Lucy hoppon marad a bárban egy jóképű csapos és koktélja társaságában. Az kívánja, hogy legyen tökéletes a másnap esedékes születésnapja. A dolgok viszont valahogy balul sülnek el, ahogy az gyakran előfordul, amikor a kívánságok valóra válnak…

Másnap reggel Lucy nem érzi magában az indíttatást az iránt, hogy elvégezze a szigorú fitnesz- és szépségápolási rutinját – melyekről eddig azt mondta magának, szereti őket. Ráadásul nincs kedve csak egy kanál joghurtot enni reggelire, és a kényelmetlen alakformáló fehérneműbe se akarja beleerőltetni magát.

Munkahelyére érve rájön, hogy nemcsak önmagának, de senki másnak nem tud hazudni többé, beleértve az ügyfeleit, a barátját és a görény főnökét is.

Lucynek meg kell küzdenie az összes igazságtalansággal, amivel napi szinten kell szembesülnie a munkahelyén, a párkapcsolatában és az élete minden más területén… 

Lehet, hogy a kívánság nem úgy teljesül, ahogy szeretné… De azt kapja, amire tényleg szüksége van. Minden esetre az igazság nagyot fog szólni!

Holly James amerikai írónő ezzel az éles szemmel megírt, varázslatos regénnyel mutatkozik be a magyar közönségnek. Olyan hazugságokkal és igazságtalanságokkal foglalkozik, amikkel a mai világban találkozhatunk, és mindezekre kaphatunk feloldozást a történet által.

Szerző: Holly James

Kiadó: Álomgyár Kiadó

Ára: 4.099 Ft

ITT tudod megrendelni!

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.