Kávé mellé

Az év 342. napja. Ez eléggé sokkoló, de ugyanakkor csalódással is eltölthet. A már és a még csapdája. Ismerős? Az újrakezdéshez sok, a beletörődéshez kevés. De bárhogy is nézzük, ez bizony már a hét közepe, nyakunkon advent 3. vasárnapja, nevezett ezüst… és atyaég, hogy álltok az ajándékvásárlással? Ha rajtatok is kitörni készülne a pánik, engedjétek tovatűnni, rengeteg ajándékötlettel érkezünk még! Szédületesen jó szerdát!

Időjárás

A meleg téli öltözet továbbra is elengedhetetlen, cserébe viszont az esernyőt otthon hagyhatjuk, a napszemüveget azonban érdemes bepakolni. A napsütést csak fátyolfelhők zavarhatják és marad a csapadékmentes időjárás, a szél sem zavar be sok helyen. Ahol igen, ott egy kicsit ronthatja a hőérzetünket. Átlagos decemberi hőmérsékletre készülhetünk, hajnali mínuszok (-5 és -10 fok között) után alig plusszok (0-5 fok) napközben.

Névnap: Mária

Egyike a bibliai eredetű keresztneveinknek, mostanában ritkábban választják névadásnál. Eredeti alakja a héber Mirjam volt, ami később a görög és latin bibliafordításokban változott meg. Beszédes név, bár többféle jelentése van: mirha, keserű(ség), úrnő.

Híres születésnaposok

Ma lenne 78 éves Jim Morrison, a The Doors legendás frontembere, amerikai énekes, dalszövegíró, költő, ikon, klasszikus rocksztár, a 27-esek klubjának tagja. Ki hinné, 27 év alatt olyan életművet rakott le, amely a mai napig megkérdőjelezhetetlen helyet biztosít számára a rockistenek csarnokában, miközben se  visszafogott, se erkölcsös, se józan, se drogmentes nem volt. Szigorú, konzervatív szellemben nevelték, azonban ő minden alkalmat megragadott, hogy lázadjon. Beszippantották többek között Baudelaire, Rimbaud, Verlaine, Blake, Poe művei, az irodalom lett számára a mentőöv, mialatt próbálta megfejteni, hogy merre is tartson. Talán ennek is köszönhető, hogy egyetemet végzett és művelt figurávájá vált a zenei életnek és alapította meg a Doors zenekart 1965-ben.
Tehetsége minden formában átütő volt, akár akarta, akár nem. A sikert például nem hajtotta, és a hírnevet sem, ráadásul utált társaságba járni, de olyan lenyűgözően csinált mindent, hogy lehetetlen volt kikerülni a hatása alól. Ahogy Morrisonnak is a kábítószerfüggőségből: életében 8 albumot adott ki a Doors, a visszaemlékezések szerint szinte sosem volt magánál ez idő alatt. Egyetlen meghatározó kapcsolata volt, Pamela Courson, akivel szélsőségesen és szenvedélyesen hol szerették, hol pusztították egymást. Morrison a 70-es évek elejére teljesen szétcsúszott, amikor börtön fenyegette, abbahagyta a zenélést és Párizsba utazott Pamelával, hogy valami újba kezdjen. De nem ez történt: 1971. július 3-án a fürdőkádban találtak rá holtan, egyesek szerint véletlen túladagolás miatt halt meg, mások szerint szívroham vitte el.

Kim Basinger
Forrás: moneyinc.com

68 éves a 9 és fél hét szívdöglesztő sztárja, Kim Basinger, modell, énekesnő, de leginkább színésznő. Legendás szépség volt, aki ambícióban sem szenvedett hiányt. Ezt mi sem biztonytja jobban, hogy már tiniként szépségversenyeket nyert, modellként ikonikussá lett és gond nélkül sétált át a filmiparba, vált A-kategóriás sztárrá és játszotta szinte mindig a végzett asszonyát. Volt Playboy címlapon, Bond filmben Sean Connery mellett, karrierjének megismételhetetlen csúcsa azonban az 1986-os 9 és fél hét, melyben Mickey Rourke volt a partnere. 1989-ben már a Batman klasszikusban volt főhősnő, ahol a forgatáson összejött a film zenéjét jegyző Prince-szel. A szakmai elismerés is összejött neki: a Szigorúan bizalmas című filmért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat. A modellkedésről sem kellett soha lemondani, a mai napig aktív. Kétszer volt férjnél, a sminkese után Alec Baldwin volt a férje, akitől egy lánya van, Ireland Baldwin, aki szintén keresett modell.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.