Kávé mellé

Kicsit hihetetlen, de elérkeztünk 2021 utolsó napjához. Van, aki ilyenkor számot vet, van aki egyszerűen csak hálás azért, amilye van, de olyan is akad, akinek ez a nap is épp olyan, mint bármelyik másik. Bármelyik csoportba is tartozol, kívánjuk, hogy 2022 hozza el Neked mindazt, amiről álmodsz. Boldog, egészségben és szeretetben gazdag Új Évet Kívánunk!

Időjárás

Szilveszter napja felhősen indul, és keleten még délelőtt is lehet eső, záporeső. Nyugat felől már egyre több területen bukkan elő a Nap, szakadozik a felhőzet. A délnyugati, majd északnyugati szél többfelé megélénkül. +9-13 fok közötti tavaszias időre készüljünk, tehát jó, ha előkészítjük az átmeneti kabátokat is. Éjfélkor változóan felhős lesz az ég, csapadék nem várható.

Névnap: Szilveszter

Latin eredetű név. Jelentése: erdei, erdőben élő férfi.

Híres születésnapos

Ma ünnepli 84. születésnapját Anthony Hopkins. Első főszerepe a Tükörútvesztőben volt. A bárányok hallgatnak című filmben nyújtott alakításáért (Hannibal Lecter szerepét játszotta el) Oscar-díjban részesült. Megszámlálhatatlanul sok film kötődik a nevéhez. Csak, hogy néhányat említsünk: Drakula, A per, A napok romjai, Szenvedélyek viharában, Zorro állarca, Ha eljön Joe Black, Nagy Sándor a hódító, vagy a Thor.

Ma ünnepel még Berkes Gábor zeneszerző (59 éves), Sir Ben Kingsley színész (78 éves) és Val Kilmer színész is (62 éves).

Mentsd le most, készítsd el később! – Laktató ünnepi recept: Beef bourguignon

Ha kedvet kapnál Jennifer Garner-től, hogy elkészítsd az egyik kedvenc ünnepi fogását a Beef bourguignon-t, vagyis a Burgundi marhát, még időben vagy, hogy beszerezd a hozzávalókat. Nem egy gyorsan elkészíthető étel, de megéri rá várni és biztos lehetsz benne, hogy minden vendéged megnyalja utána mind a tíz ujját. Elhoztuk a receptjét, ha nem tudnád követni Jennifer konyhai ténykedéseit. 😉

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Garner (@jennifer.garner)

Hozzávalók:

15 dkg húsos szalonna, 1 ek olívaolaj, 1,5 kg marhahús, 1 db répa, 1 db vöröshagyma, 1 tk só, 1 tk bors, 2 ek liszt, 3 pohár vörösbor, 2 pohár húsleves, 1 ek paradicsompüré, 2 gerenzd széttört fokhagyma, 0,5 tk kakukkfű, 1 db babérlevél összemorzsolva, 18 db kis fehérhagyma, 50 dkg negyedelt friss gomba

Elkészítés:

  • Vágd le a húsos szalonna bőrét, szeld fél centi vastag, 4 centi hosszú csíkokra a szalonnát. Lassú tűzön főzd 10 percig kb. 1,3 l vízben. Csepegtesd le és szárítsd meg.
  • Melegítsd elő a sütőt 230 fokra.
  • Közepes hőfokon pirítsd a szalonnát 2-3 percig, míg világosbarna lesz. Szedd ki egy lyukas kanállal egy tálba.
  • Töröld meg a marhahúst papírtörlővel; ha nedves, nem pirul meg eléggé.
  • Készítsd elő a serpenyőt, forrósítsd fel a zsiradékot újra, add hozzá az olajat, tedd bele a marhahúst, pirítsd meg, csak néhány darabot egyszerre, míg szép barna nem lesz minden oldala. Add a szalonnához.
  • A visszamaradt zsiradékban pirítsd meg a felszeletelt zöldségeket, vedd ki, majd öntsd ki a zsiradékot ezután.
  • Tedd vissza a marhát és a bacont a serpenyőbe, és szórd rá a borsot és sót. Ezután hintsd meg a liszttel, rázd össze, hogy a húskockákat beborítsa mindenhol a liszt. Tedd a serpenyőt fedetlenül az előmelegített sütő közepére 4 percre. Ezután keverd jól át az edény tartalmát, és tedd vissza a sütőbe újabb 4 percre. (Megbarnul a liszt, és a húst egy könnyű ropogós bevonattal vonja be.) Vedd ki az edényt a sütőből, és mérsékeld a hőfokát 160 fokra.
  • Öntsd bele a bort és annyi húslevest, hogy a húst ellepje. Add hozzá a paradicsompürét, a fokhagymát, a zöldfűszereket. Lassan forrald fel, majd fedd le, és tedd a sütő alsó harmadába. Állítsd be úgy a hőfokot, hogy a folyadék nagyon lassan forrjon, és hagyd ott 2,5-3 órát. A hús akkor van kész, ha a villát könnyedén bele tudod szúrni.
  • Míg a marha fő, készítsd elő a hagymát és a gombákat – a mellékelt leírás szerint. Ha kész vannak, tedd őket félre.
  • Mikor a hús porhanyós, öntsd az edény tartalmát egy szitán keresztül egy lábasba. Mosd ki az edényt (amiben a hús volt), majd a húst és bacont tedd vissza bele. Egyenletesen fedd be a főtt hagymával és gombával a tetejét.
  • Szedd le a zsírt a szószról. Forrald a szószt 1-2 percig, közben folyamatosan szedd le a felemelkedő zsírt a tetejéről. Ezután kb. 2,5 pohárnyi szószt kellett kapnod, mely eléggé sűrű ahhoz, hogy a belemártott kanalat beborítsa. Ha túl híg, főzd tovább. Ha túl sűrű lett, keverj bele néhány evőkanálnyi húslevest. Kóstold meg, ha szükséges, fűszerezd még. Öntsd rá a szószt a húsra és zöldségekre.
  • Ha azonnal tálalnád, fedd le az edényt, és forrald 2-3 percig, menet közben többször locsold meg a szósszal a húst és a zöldségeket. Tálald az edényben, vagy egy tálon elrendezve a húst, körülötte a köretet, és petrezselyemmel dekoráld.
  • Ha később tálalnád, akkor a kihűlt ételt lefedve tedd hűtőbe. Kb. 15-20 perccel a felszolgálás előtt forrald fel, fedd le, és forrald nagyon lassan 10 percig, időnként locsold meg a húst és zöldségeket a szósszal.

Gomba elkészítése

Hozzávalók:

2 evőkanál vaj, 1 evőkanál olaj, 25 dkg friss gomba, megmosva, jól megszárítva, egészben vagy szeletelve, vagy negyedelve, ha túl nagy, 1-2 evőkanál szeletelt zöldhagyma, só, bors

Elkészítés:

  • A serpenyőben forrósítsd fel a vajat és olajat. Amint a vaj habzása alábbhagy – ez jelzi, hogy a vaj eléggé forró –, add hozzá a gombákat. Rázogasd a serpenyőt 4-5 percig. Pirítás közben a gombák először felszívják a zsiradékot, majd kb. 2-3 perc környékén az újra megjelenik a felszínen, és a gombák ezután fognak barnulni. Amint enyhén barnák lettek, vedd le a tűzről.
  • Tedd rá a hagymát, és közepes lángon további 2 percig együtt pirítsd őket.

Barnára dinsztelt hagyma

Hozzávalók:

18-24 meghámozott fehér hagyma, kb. 2-2,5 centi átmérőjűek, 1,5 ek vaj, 1,5 ek olaj, 0,5 csésze húsleves, száraz fehérbor, vörösbor vagy víz, só, bors, 4 szál petrezselyem, 0,5 babérlevél, 1 tk kakukkfű (gézbe csomagolva)

Elkészítés:

Mikor a vaj és olaj buborékozni kezd a serpenyőben, add hozzá a hagymát, és pirítsd közepes lángon kb. 10 percig, folyamatosan kevergetve, míg a hagyma mindenhol teljesen egyenletesen barna nem lesz.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.