Kávé mellé

Ma van vízkereszt, vagyis január 6-a. Ezen a napon keresztelkedett meg Jézus a Jordán folyó vízében. Úgy tartják, hogy ilyenkor kell lebontani a karácsonyfát. Hogy miért éppen ma? A keresztény hagyomány szerint a napkeleti bölcsek január 6-án érkeztek meg Betlehembe. Őket egy csillag vezette el a kis Jézushoz. Innen ered a fa tetején lévő csillagdísz, ami betlehemi csillagot jelképezi. Ha korábban bontjuk le a fát, akkor a bölcsek elvesztik iránymutatójukat, megérkezésük után azonban már nincs rá szükségük. De vízkeresztkor veszi kezdetét a farsangi időszak is, amikor a meghittség helyébe a vidámság lép. A babona szerint, a fa leszedésével el kell engedni az óévet, és ünnepelni az újat, hogy ne hagyjon el minket a szerencse. Ti tartjátok ezt a hagyományt? Csodás csütörtököt!

Időjárás

Reggelig délen és délkeleten előfordulhat eső, délnyugaton havas eső, hó is. Ha minden jól megy, délután már mindenhol várható napsütés. Estefelé északkeletre újabb felhők érkeznek, itt hózápor is kialakulhat. Többfelé lesz erős az ÉNy-i szél. +5 fok körül alakul a hőmérséklet. Gyors fordításban: ne ma menjünk kocsit mosatni és legyen nálunk esernyő, vagy esőkabát. 🙂

Névnap: Boldizsár

Babóniai-akkád eredetű név. Jelentése: Baal isten óvja életét.

Híres születésnapos

Egyik kedvenc séfünket, Nigella Lawsont köszöntjük 62. születésnapján. Igen kalandos élete volt mielőtt a világ megismerte főző tudását. Kilencszer változtatott iskolát 9 és 18 éves kora között. Középkori és élő nyelvekből diplomázott az Oxford Egyetemen. Étterem kritikusként és könyv ismertetőként dolgozott, majd megbízott irodalmi szerkesztő lett a „The Sunday Times”-nál. A ’80-as évek végén szabadúszó újságíróként számos napilapnak és magazinnak publikált. 1998-ban adta ki első süteményes könyvét „How to Eat” címmel, amely 300.000 példányban kelt el és egyből bestseller lett. Később a Channel 4 TV csatorna főző sorozatot készített a könyvből, aminek szintén hatalmas sikere lett. Ezután Nigella szárnyalt. Legutóbb tavaly jelent meg könyve „Főz, eszik, megismétli” címmel, amely a konyhai rituáléival foglalkozik, több mint 100 recepttel, amelyek tartalmazzák néhány kedvenc összetevőjét.

Köszöntjük még Rowan Atkinsont 77. és Fesztbaum Bélát 47. születésnapján.

Programajánló: Amikor a tudomány is csütörtököt mond

Ha nyitott vagy a mélyebb témákra, itt a helyed. Kicsit komoly, de érdekes. „A világban elterjedt filozófiai és vallási kérdések merev kereteit próbáljk feszegetni, hogy végre eljuthassunk a világ keletkezésének és működésének megértéséhez. A tudomány azt kutatja, hogyan, a vallás pedig azt mondja el, hogy mitől működik a világ.”

Helyszín: Óbudai Kulturális Központ

Előadó: Kisfaludy György

Bővebb információt és még több programot ITT találsz.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.