Kávé mellé

Ez a hétfő kicsit más, mint a többi, ugye nem kell magyaráznunk. Sokan keveset aludtak, sőt vaannak, akik semmit sem. A borús, kissé sős idő sem kedvez a napkezdésnek, de próbáljunk meg tenni ellene egy jó erős kávéval, amihez most hoztunk is nektek egy új készüléket.

Időjárás

Az Időkép előrejelzése szerint ismét több hullámban vonulhatnak át záporok, zivatarok. Ezek között jégesővel, felhőszakadással, viharos széllel kísért heves viharokra is számítani kell. Kezdetben a délnyugati, majd napközben nyugat felől a nyugatira, északnyugatira forduló szél lesz élénk, erős lökésekkel kísért. A csúcshőmérséklet 23 és 33 fok között alakul, északnyugaton mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

🆘 Egy hullámzó frontzóna miatt mind a meleg-, mind a hidegfrontra érzékenyek kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak. Erősen ingadozhat a vérnyomás, megszaporodnak a szív- és légzési panaszok, több lesz a rosszullét, a szédülés, a görcsös panaszok és a fejfájás. Romlik az alvásminőség, és sokan tapasztalnak fokozott fáradékonyságot, romló hangulatot. Sokfelé fülledt lesz a levegő, ezért nehézlégzés, légszomj is jelentkezhet. Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 10 és 16 óra között a napos időszakokban erős-nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről. Ne tartózkodjunk sokáig a tűző napon, ugyanis könnyen napszúrást kaphatunk! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Névnap: Gréta, Margit

Híres születésnapos

Köszöntjük 71. születésnapján Csákányi Eszter színésznőt.

Budapesten született, édesapja Csákányi László színművész volt. Két évig volt a Nemzeti Színház stúdiósa, 1973 és 1992 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt. Tíz éven keresztül a Katona József Színház társulatában játszott, 2002 és 2008 között a Krétakör tagja volt, majd 2017-ben az Örkény Színházhoz szerződött.

Díjai:
1982 – Jászai Mari-díj
1991 – Színházi találkozó legjobb női epizód-alakítás díja
1994 – Vastaps Művészeti Alapítvány-díj
1994 – Hekuba-díj
1994 – Déryné-díj
1996 – Érdemes művész
2004 – Gundel művészeti díj
2006 – Kossuth-díj
2006 – Páger Antal-színészdíj
2008 – Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában
2016 – Magyar Filmdíj – legjobb női mellékszereplő[8] 2017 – Bilicsi-díj

Kávéházi élmény a saját konyhádban

A magyar kávéfogyasztó nemzetnek számít. Kevéssé ismert tény, de a magyarság is kivette a részét a kávézáshoz kötődő innovációkból. Illy Ferenc volt az például, aki feltalálta a légmentesen zárható csomagolást, ami megőrzi a kávé illatát és zamatát. A tökéletes kávé elkészítéséhez azonban nem csak a tárolásra, hanem a főzésre is figyelni kell. A Sage számtalan megoldást kínál ezen a téren.

Az ausztrál márka olyan kávégépeket fejleszt, amelyekkel a felhasználók kedvükre kísérletezhetnek, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki a gondos odafigyeléssel megvásárolt kávébabszemeikből. Következzen néhány népszerű modell, amelyek teljessé tehetik a kávéfőzés élményét!

Kis helyen is elfér

A Sage alapvetően a többfunkciós, karos kávéiról ismert, de akad a kínálatában olyan kávéfőző is, amely egészen kis helyen is elfér. A The Bambino Plus (SES500BSS) azok számára is ideális lehet, akik nyaralóban, vagy hétvégi házban szeretnék kiélvezni a kávékészítés élményét. A beépített ThermoJet vízmelegő rendszernek köszönhetően a kávéfőző 3 másodpercen belül működésre kész. Mivel gőzkarral is fel van vértezve, ennek köszönhetően tökéletes tejhab is készíthető vele a különféle kapucsínókhoz, vagy lattékhoz.

Főzés és gőzölés egy időben

A Dual Boiler (BES920BSS) egykaros kávéfőző szíve a dupla nemesacélból készült, kazán fűtőrendszer. Ennek ismertetőjegye, hogy akár +/- 1 °C hőmérséklet stabilitást biztosít, a gőzképzésért felelős kazán pedig azonnal, elegendő mennyiségű gőzt bocsájt rendelkezésre. Ezáltal egy időben készíthetünk vele eszpresszót optimális hőmérsékleten – a lehető legfinomabb zamat és íz elérésével – és gőzölhetünk tejet vele egy habos kapucsínóhoz.

Precíz előkészítés

A The Barista Pro (SES878BSS) beépített kávédarálóval egészíti ki a barista kávéfőzők sorozatát. A készülék kezelését egy LCD-kijelző könnyíti meg, amely lehetővé teszi a kávédaráló finomabb beállítását (30 féle fokozat), valamint a magasabb vízhőmérséklet alkalmazását a kávé kivonásánál. A kijelzőn megjelenő animált grafika részletes információkkal látja el a felhasználókat a kávéfőzési folyamattal kapcsolatban az elejétől a végéig. A minél tökéletesebb eredmény érdekében a kávébab őrlési ideje is rendkívül precízen, másodperces pontossággal adható meg.

Tökéletes tejhab növényi tejekkel

Aki már nem tehéntejjel készíti a tejes kávékölteményeket, az pontosan tisztában van vele, mennyire nehéz növényi tejekből szép textúrájú habot varázsolni a kávékhoz. A The Barista Touch Impress (SES881BSS) készülék a laktózérzékenyek számára kiváló választás lehet, ugyanis a Auto MilQ program révén nyolcféle állagú habot lehet vele létrehozni. Az automata gőzfúvóka biztosítja, hogy a tej hőmérsékletét 40 °C és 75 °C között, tetszőleges értékre állíthassák be a felhasználók. Így egyetlen érintéssel selymesen sima mikrohabot hozhatnak létre milliméterenként millió mikrobukorékkal. Ha viszont valaki inkább a manuális textúrát preferálja, akkor annak sincs akadálya.

Kávéfőzés érintésre

A The Oracle Touch (SES990BSS) ugyan egy teljesen automata kávéfőző, mégis úgy tervezték meg, hogy a felhasználók továbbra is kiélvezhessék vele a kávéfőzés minden pillanatát. Ehhez csak ki kell választaniuk az elkészíteni kívánt kávét (kapucsínó, flat white, eszpresszó, hosszú kávé és hamarosan már élvezhetik is annak minden zamatát és illatát. A készülék ötféle kávé és nyolc egyéni beállítással rendelkezik.

Hogyan kerülhető el, hogy a kávénak keserű íze legyen? A The Oracle Touch egy úgynevezett nyomáscsökkentő szelepet alkalmaz, amely meghatározza a maximális nyomást a főzés teljes időtartama alatt. Ha ez a szelep nem lenne, akkor a kávé megégne a szűrőben. A szelep mindemellett fontos szerepet tölt be a kisnyomású előgőzölés során. A funkciónak köszönhetően a nyomás fokozatosan emelkedik és így egyenletesen eloszlik a víz a szűrőben, a kávé felületen, hogy a főzés a lehető legegyenletesebben történjen.

A kávéfogyasztási szokások teljes mértékben egyénfüggőek van, aki reggel, van aki inkább délután szereti fogyasztani ezt az italt. Azt azonban javasolt figyelembe venni, hogy hatása 4-6 órán keresztül tart, így nem célszerű az esti órákra időzíteni a legfinomabb kávéköltemények elkészítését.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.