Kizöldül Dánia légiközlekedése 2030-ig

Nyolc évet adott magának Dánia, hogy az országon belüli repülőgépek mást használjanak a fosszilis üzemanyagok helyett.

Az ország miniszterelnöke, Mette Frederiksen elmondta, arra törekszik kormánya, hogy zölddé tegye a repülést és megszabaduljanak a kőolaj származékoktól. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a megoldási lehetőségek, amelyekkel ez elérhető lenne, még nincsenek megfelelően kidolgozva, így ez is komoly feladat a közeljövőre nézve. Véleménye szerint az utazás az életet is jelenti, ezért is repülenek az emberek, és ha a világ többi országa túl lassú a változásban, akkor Dániának kell az élre állni. Az Airbus már bejelentette, hogy dolgozik a megoldáson, hidrogénmeghajtású repülőgépeket szeretnének üzembe helyezni 2035-ig.

A skandináv térségben Svédország tett már hasonló kijelentést, mely szerint a svédek belföldi járataikat 2030-ra szintén fosszilis üzemanyagmentessé teszik. Ennek nyomán azt is remélik, hogy 2045-re már a nemzetközi járataik is zöld megoldásokkal közlekedhetnek. Szintén a svédek voltak azok, akik jelezték, megemelt repülőtéri illetéket fizetnek majd a nagymértékben szennyező repülőgépek.

Franciaország is csatlakozott a komoly környezetvédelmi változtatásokhoz: megszünteti azon belföldi járatait, ahol a repülőút helyett az utasok ugyanazt a távolságot vonattal kevesebb, mint két és fél óra alatt megtehetik.

Forrás: bbc.com

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.