Sikersztori – Caroline Côté sarkkutató rekordot döntött

Caroline Côté, nagy állóképességű sportoló és sarkkutató, elképesztő világrekordidővel, 34 nap 2 óra 53 perc alatt érte el a Déli-sarkot, így egyike lett annak a mindössze 10 nőből álló csapatnak, akik saját erejükből teljesítették ezt az embert próbáló kihívást.

Caroline nőként világelső, hiszen egyénileg, a leggyorsabban teljesítette az 1130 km-es felfedezőutat, megdöntve Johanna Davidsson korábbi, 38 nap és 23 órás rekordját. Caroline egyedül, sílécen tette meg az utat az Antarktiszon, miközben minden felszerelését és ellátmányát szánon húzta maga mögött. Eddig kevesebb, mint 10 nő jutott el ilyen módon a Déli-sarkra, Caroline pedig rekordteljesítményével egyenesen ebbe az elit társaságba írta be magát.

Caroline küldetésének érezte, hogy nekivágjon és célba vegye a világ egyik legelérhetetlenebb helyét, hogy ezzel utat nyithasson a jövő női kalandorainak, ezen a férfiak uralta terepen és lebonthassa a nőkkel szemben támasztott nemi sztereotípiákat. Bízik abban, hogy expedíciója több nőt és fiatal lányt inspirálhat arra, hogy átlépjék határaikat, és rendkívüli dolgokat érjenek el.

“Ez ugyan egy szóló expedíció volt, azonban mégis egy hihetetlen csapatmunka áll ennek is a hátterében. Az utolsó 14 kilométer nagyon nehéz volt. A Déli-sark tengerszint feletti magassága több mint 2800 méter, így az oxigénhiány hatásait igazán érezni lehetett. Nehezen kaptam levegőt, és nehezen tudtam továbbmenni. Nem tudtam volna ezt véghezvinni a szponzoraim támogatása, a férjem, Vincent Colliard, aki sarkvidéki logisztikai szakértője és az időjárási tanácsadóm, Lars Ebbesen nélkül, akiknek ezúton is hálámat fejezem ki “ – mondta Caroline. 

Caroline sikeres expedícióját a Helly Hansen felszereléseiben tette meg, amit a folyamatos szél, a -25°C és -40°C közötti hőmérséklet, ami akár -50°C-osnak is érződhetett az erős szél miatt és a 24 órás világosság nehezített. A díjnyertes Odin 9 Worlds Infinity Shell kabát és az Odin Mountain Infinity 3L Bib sínadrág védelmet nyújtott számára a 34 napban, hiszen ezeket a ruhákat igazi kalandokra tervezték. Mindkét darab a márka eddigi leginnovatívabb és legfenntarthatóbb vízálló-légáteresztő technológiáját, a LIFA Infinity Pro™ háromrétegű szövegszerkezetét foglalja magában, így vegyi anyagok nélkül biztosítják a tartós vízlepergetést, időtállóak és könnyen kezelhetőek.

“A Helly Hansennél Caroline igazán inspirált minket” – mondta Sophie Boisvert, a Helly Hansen kanadai marketing menedzsere. “Izgatottan követtük minden lépését az expedíció során és nagyon örülünk az eredményének! Megdöbbentő, hogy mire volt képes, és mit tudott elérni. Reméljük, hogy most minden pillanatot kiélvez, de már alig várja a következő kalandját, bármi is legyen az!”

Ez a rekordot jelentő expedíció a ’Protect Our Winters Canada’ szervezet, amely az antarktiszi éghajlatváltozás már látható hatásaira hívja fel a figyelmet és a Helly Hansen együttműködésével valósult meg.