A csodás hialuronsav

Az elmúlt évek egyik szuperterméke a hialuronsav. Megszámlálhatatlan készítmény tartalmazza, és ígér általa csodás változást. A bőr rétegeibe fecskendezve látványosan kisimulnak a ráncok, hidratálttá, teltté válik, adott esetben az arc aszimmetriája csökken, vagy éppen dúsabbá válnak az ajkak. 

És rögtön fel is merült a kérdés, hogy melyik hilauronsavas terméket válasszuk? Erre a kérdésre nincs univerzális válasz. A hialuronsav egy kötőszöveti, tiszta anyag, amelyet a szervezetünk is képes termelni. A nevével ellentétben valójában poliszacharid, egy nagy cukormolekula, glükóz-aminoglikán. Napjainkban mesterséges úton állítják elő, bakteriális fermentációval. Szigorú kritériumok alapján lehet az engedélyezett termékeket forgalomba hozni: az Európai Unióban ez a CE-minősítés, az USA-ban az FDA-engedély szükséges. Semmiképpen ne rendeljünk ismeretlen honlapokról az internetről anyagot, nem lehet ellenőrizni az eredetét, összetételét, súlyos következményei lehetnek egy ilyen “akciónak”.

Hogyan működik a hialuronsav?

Bizonyos értelemben a hialuronsav úgy viselkedik, mint egy szivacs. A saját súlyához képest akár 1000-szeres mennyiségű vizet képes megkötni a bőrben, hatékonyan hidratálja, és ezzel csökkenti a ráncok megjelenését, javítja a bőr textúráját.

Egy egyszerű csoportosítás szerint a hialuronsavas töltőanyag lehet
keresztkötött és nem keresztkötött.

A keresztkötések mennyisége és milyensége a formázhatóság, a tartósság és a lebomlás miatt fontos. Egy keresztkötés nélküli anyag „folyik”, elterül, és hamar eltűnik a szervezetből. Ha hidratálni, bőrünk minőségét javítani szeretnénk, a nem keresztkötött anyagok jöhetnek szóba. Van köztük olyan, ami hozzáadott aminosavakat tartalmaz, így tovább táplálva a felszíni bőrsejteket, és van olyan is, amiben kollagéntermelést stimuláló anyag, például kalcium-hidroxiapatit van, ezáltal a hatás megnyúlik, hisz a bőr saját alkotóelemei épülnek újra.

A keresztkötött hialuronsavak esetében általánosságban elmondható, hogy minél több a kötés, annál tömörebb lesz az anyag. A középkemény anyagok alkalmasak a ráncok simítására, az ajak volumenének pótlására, míg az igazán keresztkötött fillerek a mély rétegbe injektálva valódi liftinghatást eredményeznek. Egy „supermodel look”-töltés esetében, ha a megereszkedett orcát szeretnénk régi fényében látni, vagy a prominens járomív adta fiatalosnak ható formát elérni, akkor ilyen anyagot használ majd a kezelőorvosunk. A halánték beesése szintén az idősebb kor jellemzője, itt, miután felszínesebben kezel az orvos, nem annyira kemény anyagot választ majd.

Fontos, hogy nem csak egyféle anyag tölthető egy helyre: a különböző textúrájú fillereket jól lehet kombinálni, úgynevezett „szendvics-kezelést” kivitelezni.

Örök kérdés: „Mennyi anyag kell?”

Ezt sok szempont meghatározza, ezek közül is kiemelkedik kettő: a kiindulási állapot és a cél. Az orvosok jelentős része a fokozatos „építkezés” híve: lassan, hetek, hónapok alatt lehet nagyobb mértékű változást elérni, ez a páciens érdeke is. A befecskendezett anyag vizet köt meg, duzzad. Ez nyomásérzést eredményez, ami például egy ajaktöltés esetében hámlással, fájdalommal jár. A kozmetikai eredmény is változhat, a tűszúrások miatti ödéma leapad, gyakorlott szem kell ahhoz, hogy a kezelés során elkülönítse a szúrás okozta duzzanatot az anyag által létrehozott változástól.
Szintén szakember tudása szükséges ahhoz is, hogy felmérje, kinek mikor mire van szüksége: egy fiatal bőr igénye más, mint egy idősebbé, egy vékony bőré eltérő, mint egy nehezebb, vastagabb bőré és akkor még nem említettük az urakat, illetve az ő bőreik speciális igényeit. A hialuronsavas beavatkozásokat is előzetes orvosi konzultáció előzi meg. Ez a folyamat nagyon fontos része. Keressünk olyan orvost,  aki pontosan felméri az igényeinket és alaposan tájékoztat a lehetőségeinkről.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.