Így használd a vitaminokat a bőrápolásban! – 1. rész

Ahogyan szervezetünk működéséhez, úgy bőrünk egészségének megőrzéséhez is elengedhetetlen a megfelelő vitaminbevitel. A ragyogó arcszín és az élettel teli bőr csak néhány azon közül az előnyök közül, amiket a vitaminoknak köszönhetünk. Segítenek kivédeni a környezeti ártalmakat, felgyorsítják a sejtek újratermelődését és csökkenthetik a bőrpírt, valamint a bőr elszíneződését is.

A boltok polcain ma már szinte minden ismert vitamin megtalálható, így nehéz eldönteni, melyik a legjobb, ha bőrünk egészségéről van szó. A FOREO utánajárt és egy a vitamin ABC-be rendezte az alapvető tudnivalókat, hogy te is megismerd, ezáltal pedig helyesen illeszthesd be ezeket az összetevőket a napi arcápolási rutinodba. 

A vitaminok helyileg való alkalmazása

A bőrápolási rutin az egészséges táplálkozással kezdődik. Ha a legjobbat szeretnéd a bőrödnek, a vitaminokat lokálisan is alkalmazhatod! A FOREO tippje: helyileg alkalmazva a vitaminok a bőr legmélyebb rétegéig hatolnak; itt maximális hatásfokon hatékonyabban és gyorsabban szívódnak fel, mint táplálékkiegészítő formájában szedve.

A-vitamin

Az A-vitamin az egyik leghatékonyabb vitamin, amely bőröd egészségét szolgálja.  Erőteljes antioxidáns, amely segít kivédeni a környezeti ártalmakat, serkenti a sejtek újra termelődését és csökkenti a bőrpír mértékét. Az A-vitamin akkor is csodákra képes, ha olyan gyakori bőrápolási problémára keresel megoldást, mint a ráncok vagy elszíneződések megjelenése.

Hogyan kell használni az A-vitamint?

Az A-vitaminos krémek és szérumok következetes használatával kiaknázhatod ennek az erős antioxidánsnak a bőrre gyakorolt pozitív hatásait. Tisztítsd meg alaposan az arcbőrödet, például egy kíméletes arctisztító készülékkel, vigyél fel néhány csepp A-vitaminos szérumot közvetlenül a bőrre, majd folytasd a rutint hidratáló krém használatával. Az A-vitamint elsősorban bőrfiatalító tulajdonságai miatt használják, ezért érdemes rendszeresen bevetni. A retinol, mint A-vitamin származék segít megelőzni a ráncok megjelenését és serkenti a sejtek cserélődését.

Mivel kombinálhatóak az A-vitaminos bőrápolási termékek?

Az első és legfontosabb, hogy az A-vitaminos krémeket nem szabad más hámlasztó termékekkel együtt használni, mert súlyos irritációt okozhatnak. Ezenkívül fontos, hogy mivel a retinol érzékennyé teszi a bőrt a napsugárzással szemben, nem ajánlott a hatóanyag nappali alkalmazása, felvitelét érdemes inkább az esti bőrápolási rutinba beilleszteni. 

B-vitamin

Más vitaminoktól eltérően a B-vitamin kifejezés nem egyetlen vitamint, hanem azok egy csoportját jelenti. Nyolc különböző típus létezik: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantoténsav (B5), B6, biotin (B7), folát (B9) és B12. Ezek a vitaminok arról ismertek, hogy képesek növelni az energiaszintet, erősítik az immunitást és elősegítik a bőrsejtek megújulását. Emellett segítenek csökkenteni a gyulladást és javítják a bőr általános egészségi állapotát.

Hogyan alkalmazható a B-vitamin?

A B-vitamin egyik leginkább ajánlott formája a B3, vagyis a niacinamid. A niacin üzemanyagként szolgál a bőrsejtek számára, mivel számos olyan folyamatot segít elő, amelyek fontosak az egészséges, kiegyensúlyozott bőrkép kialakításához. Segít kiegyenlíteni a hiperpigmentációt és csökkenti a ráncok megjelenését. Használatához vigyél fel néhány csepp szérumot vagy krémet közvetlenül a frissen mosott bőrre.

Mit keverjünk (és mit ne) B-vitaminos bőrápolási termékekkel?

A B-vitamint soha nem szabad más savakkal, retinollal vagy bármilyen hámlasztóval kombinálni. Továbbá kerüld a B-vitamint tartalmazó termékek használatát a nap folyamán, hiszen ez a hatóanyag sebezhetővé teheti bőröd a napsugárzással szemben. A legjobb eredmény eléréséhez a B-vitamint is este érdemes alkalmazni.

C-vitamin

A C-vitamin az egyik legismertebb vitaminfajta, tulajdonképpen egy erős antioxidáns, amely segít semlegesíteni a szabad gyököket, ezzel gátolva az öregedést és a ráncok kialakulását. Elősegíti a kollagéntermelést is, ami elengedhetetlen a feszesebb, fiatalos kinézetű bőrhöz. A C-vitamint különféle bőrproblémák kezelésére is használják, a fakó bőr ragyogóbbá tételétől a sötét foltok halványításáig. A hiperpigmentáció az egyik bőrtünet, amely C-vitamin kezeléssel kitűnően javítható: a C-vitamin egyes formáinak helyi alkalmazása csökkenti a hiperpigmentáció kialakulását.

Hogyan alkalmazható a C-vitamin?

A C-vitaminos készítményt az arc alapos megtisztítása után közvetlenül a megmosott bőrre, vagy hidratálókrém használata után vidd fel arcodra. A C-vitamin szérum használata segít megvédeni a bőrt a környezeti ártalmaktól, és sima, egyenletes árnyalatú bőrt biztosít. 

A C-vitaminos szérumok vagy más olyan termékek, amelyek hatóanyagként ezt az erős antioxidánst tartalmazzák, érzékennyé tehetik a bőrt a napsugárzással szemben, ezért alkalmazásuk csak éjszaka javasolt.

Mit keverjünk (és mit ne) C-vitaminos bőrápoló termékekkel?

A C-vitamin érzékenyen reagál a fényre és a levegőre, ezért fontos, hogy az azt tartalmazó termékek csomagolását szorosan zárd le és ne tedd ki közvetlen napfénynek. Az is fontos, hogy ne keverd össze a különböző típusú savakat, például a glikolsavat, a retinolt vagy a szalicilsavat a C-vitaminos termékekkel. Ezek semlegesíthetik a C-vitamin hatását, és sebezhetővé teszik a bőrt a sérülésekkel szemben. 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.