Túlnapozás utáni bőrápolás a szakértő szemével

A napozás utáni készítményekkel kapcsolatban több kérdés is felmerül: mikor, mely testrészre, hogyan és kinek javasolt a használatuk. Hogy biztosan pontos képet kaphassuk, Dr. Gyovai Viola, okleveles biológust, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusát, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetőjét kérdeztük.Napozáskor jó, ha követjük a fokozatosság elvét, de valljuk be, nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy az ember eltervezi. Ha hosszú órákig a tűző napon tartózkodunk, a vékony, pamut hosszú ujjú ing, kalap vagy napernyő is segíthet elkerülni a leégést, de a napozás utáni készítmények azok, amikre igazán számíthatunk, ha mégis megtörtént a baj és orvosolnunk kell a leégést. De honnan tudjuk, mit emeljünk le a polcról? Lássuk!

Mikor használjunk napozás utáni készítményeket?

Tévhit, hogy csak akkor érdemes használni az „after sun” termékeket, amikor bőrpír, vagy akár hólyag keletkezik a bőrön a túlnapozás következtében. Hiszen a nap sugarai egy anyajegyre láthatatlanul is lehetnek káros hatással, ami később akár melanómához is vezethet. De napozás utáni krémek, nemcsak napozás után javasoltak. A nevével ellentétben már napozás előtt is érdemes használni after sun készítményeket, ugyanis jól kondicionálják a bőrt, amely így kevésbé lesz kitéve a fény ártalmainak. Nemcsak vízparton, hanem akár egy városi sétához is érdemes használni ezeket a készítményeket. Érdemes olyan terméket választani, amely A,- és E vitaminban gazdag biokozmetikum. A már kialakult enyhe bőrpírt például kitűnően enyhítik, hűsítik, ápolják az ilyen készítmények. Sokan nem tudják, ha például valaki fehér bőrű, akkor akár reggel is érdemes használnia az after sun készítményeket, jóval a napozás és a fényvédő felvitele előtt” – mondja a szakértő.

Testápoló vagy napozás utáni krém? Van különbség?

Ha nincs kéznél napozási utáni krém, egy bio testápoló is jó szolgálatot tehet a kissé leégett bőr ápolására. „Testápolókból is érdemes természetes, gyulladáscsökkentő hatóanyagokban gazdag készítményt választani. Többek közt például a cickafarok, a körömvirág- vagy homoktövis kivonat, az orvosi somkóró, a tamanu olaj, a reishi gomba és a kakaóvaj is bőrnyugtató hatással bír, és kiválóan regenerálja a bőrt. Mindezek megtalálhatók a BIOLA biokozmetikumaiban, amelyek sejtvédő vitaminokkal – például A vitaminnal vagy folsavval – a napozás után is kiegészítve túlnapozás esetén is segítik a bőrregenerációt. Az A-vitamin az utóbbi időben felmerült tévhittel ellentétben elengedhetetlen a bőr normál anyagcseréjéhez, és csak nagy mennyiségben, túladagolva kockázatos, bár ránckisimító hatóanyagok között kiemelten tartják számon!” – mondja Dr. Gyovai Viola.

Jó, ha tudod! – Miért csíp a napozás utáni krém?

Ennek általában két oka lehet. Vagy szintetikus illatot, illóolajat tartalmaz a készítmény a vonzóbb illata miatt, vagy pedig egyéni érzékenység áll fent a konzerválóanyagokkal szemben, mint például a szalicilsav esetén.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.