Minden alkalomra a megfelelő forma? – Cipővásárlási kisokos

Vannak a hétköznapok, a rohangálós munkanapok, az ünnepnapok, a különleges alkalmak, plusz még a 4 évszak. A helyzet nem egyszerű. Nőként folyamatos megújulásban vagyunk, ez nem is kérdés, de mégis nagyon nehéz – szinte lehetetlen – a megfelelő, kényelmes, divatos, csinos, stílusos cipőt megtalálni. Ezért maradnak a fura kompromisszumok, a kicsit kisebb, parányit nagyobb cipők, az itt nyom, ott fáj, nem baj, a szépségért szenvedni kell. Ha eddig így ment, akkor most próbáljuk meg másként.

A kérdés mindig ott kezdődik, hogy ismered-e a méreted? Rengeteg élnek fél számmal kisebb-nagyobb cipőben, arról nem is szólva, hogy akár a két láb nagysága között is eltérés lehet, néha nem is kicsi. (Mindig a nagyobb, vagy erősebb lábunknak megfelelően vásároljuk a cipőt, csak így lesz hosszútávon kényelmes – ezért is kell mindkét lábunkra felpróbálni az áhított lábbelit minden esetben.) A következő, az anyag, vagyis, hogy miből készül a cipő. Bírod a most divatos mesterséges anyagokat, vagy a természetesebb alapanyagok viselése kellemesebb számodra? Ez nem csak esztétikai szempontok miatt fontos, hanem az egészséged és a kényelmed, a lábad szépségének megőrzése miatt is.

Fotó: pexels / Alexandra Maria

Méret kérdés

Azzal mindenki tisztában van, hogy a cipők nagyságát számokkal jelölik. Ezek általában a cipő belső talphosszával vannak összefüggésben, de nem feltétlenül egységesek. Ugyanaz a 38-as méret különböző fazonú cipők esetében jelölhet 24 cm-es, 24,5 cm-es vagy éppen 23,9 cm-es hosszt. Itt nem szabad nagyvonalúskodni: minden centi- és milliméter számít a kényelem, valamint az egészség szempontjából. A túl kicsi, vagy túl nagy cipő egyébként is sokkal hamarabb tönkremegy.

Azzal kevesebben vannak tisztában, hogy a cipőgyártók bizonyos modellek esetében jelzik a szélességet is. Kaphatóak ezek szerint F, G, H és K lábbelik. Az F keskeny lábakra való, míg az extra széles lábfejűek a K kódot keressék. A szélesség kérdése viszonylag könnyen orvosolható, a bő cipők esetében ugyanis problémamentesen csalhatunk – szűkíthetünk – egy-egy jó talpbetéttel. Ha valahogy mégis túl hosszú cipőt vettünk – rendeltünk –, akkor ott is segíthet a sarokfogó párna.

Sarok kérdés

Nyáron mindenki laposban jár leginkább, papucsok, szandálok gyönyörű kavalkádja lepi el a boltok polcait, nem is beszélve a szuperdivatos tornacipőkről és sneakerekről. Ezek tényleg nagyon kényelmesek, de egy forró nyári napon könnyedén megtapasztalhatjuk, hogy a legszellősebb papucsban is duplájára dagadhat a lábunk. Az orvok szerint ilyenkor is a legjobb megoldás, ha egy egészen kicsi sarokmagasságsal – 3-5 centiméterrel – rendelkezik a cipőnk/papucsunk. Amennyiben ragaszkodunk a lapos megoldáshoz, akkor próbáljunk arra figyelni – főként szandálok esetében –, hogy lábbelink vastagított a sarokrésszel rendelkezzen.

Fontos tudni, hogy a tökéletesen sima talp, semmilyen alátámasztást nem ad a boltozatnak, ezért sokkal hamarabb előjönnek a lábproblémáink.

Ha mégis kell az a magas sarok, akkor 5 cm fölé ne menjünk, ha egész nap ugyanabban a cipőben leszünk és nem tudjuk lecserélni idővel a tűsarkakat. (Ezeket inkább tartogassuk a különleges alkalmakra.)

Fotó: pexels / Anastasia Shuraeva

Cipővásárlás

Ne a legforróbb nyári napon és ne délelőtt menjünk vásárolni, ha megtehetjük. Ahogy testünk minden porcikája, úgy a lábunk mérete is változik a nap folyamán, ezt a logikát követve egy délután vásárolt cipő jó eséllyel kényelmesebb lesz. Ahogy korábban már szó volt róla: kötelező mindkét lábra próbálni, kicsit sétálni az áhított lábbeliben az üzletben, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Ha már ott szúr, nyom, akkor érdemes másikat keresni.

Nagyon fontos, hogy ha a cipő orra túl szűk, azt nem valószínű, hogy be fogjuk betörni, vagy kitágítani, esetleg megváltoztatni. Ez a fazonja, így tervezték. Ilyenkor a lábujjaink torlódnak majd össze, ami miatt a középső lábujj irányába fokozódik a nyomás, ez pedig akár bütykök kialakulásához is vezethet hosszú távon.

 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.