Biztonságos ajándékötletek gyerekeknek

A gyermekek szemének biztonságára is gondoljunk, amikor ajándékot választunk nekik – erre figyelmeztetnek a szemészek. A legtöbb szemsérülés könnyen megelőzhető néhány alapelv betartásáva.

„A gyerekek szeme különösen érzékeny a sérülésekre. Elég egy óvatlan mozdulat, és máris megtörténhet a baj. Ezért is legyünk körültekintőek, amikor játékot választunk számukra. A súlyos szemsérülések akár életre szóló következményekkel járhatnak. Leggyakrabban a szaruhártya horzsolását és a szem bevérzését okozzák a játék közben előforduló balesetek. A súlyosabb trauma komoly, életre szóló látáskárosodáshoz is vezethet” – mondja Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemésze.

Néhány gyakorlati tanács

  • Ne vásároljunk éles, kiálló vagy lövedékes részeket tartalmazó játékokat.
  • Fokozottan figyeljünk gyermekünkre, amikor olyan játékokkal játszik, amelyek szemsérülést okozhatnak.
  • Ha sportfelszerelést adunk ajándékba, gondoskodjunk a megfelelően rugalmas lencsével rendelkező védőszemüvegről is.
  • Nézzük meg a címkéken az életkorra vonatkozó ajánlásokat, és ügyeljünk arra, hogy a gyermek életkorának és érettségének megfelelő ajándékokat válasszunk.
  • Az idősebb gyermekek számára készült játékokat tartsuk távol a kisebbektől. Ez különösen azon családokban fontos, ahol a gyerekek között jelentősebb korkülönbség van. A nagyobbakat meg kell tanítani, hogy a veszélyes játékokat el kell pakolni a kíváncsi babakezek elől.

Néhány szembiztos ajándékötlet a virtuális világon túl

Mivel a legtöbb gyermek extrém sok időt tölt a telefon, a számítógép vagy a tévé képernyője előtt, érdemes olyan ajándékban gondolkodni, ami kiragadhatja a virtuális világból. Már azzal is óvjuk szemük egészségét, ha egy jó ajándékkal csökkenteni tudjuk a képernyőidejüket. Bármennyi monitor előtt töltött idő hozzájárulhat a gyermekkori rövidlátás kialakulásához. A terhelt, fáradt szemizmok a szabadtéri tevékenységek során ellazulhatnak, megpihenhetnek.

Szembiztos ajándékötletek a fa alá

Művészeti és kézműves kellékek: Minden korosztály számára szórakoztató ajándékot jelentenek. Jó választás lehet a festékkészlet, kifestőkönyv, festőállvány, gyöngyfűző vagy bűvész készlet. Idősebbeknek esetleg varrókészletek. Vásárlás előtt minden esetben ellenőrizzük az ajánlott korcsoportot! Barkácsolásnál is javasolt a gyerekeknek védőszemüveg viselése. 

Kültéri ajándékok: Az olyan sportfelszerelésekkel, mint a szánkó, korcsolya, túrabakancs meghozthatjuk a gyerekek kedvét, hogy kimozduljanak a meleg szobából. A téli sportokhoz mindig szerezzünk be megfelelő védőszemüveget is! Síelők vagy snowboardosok számára egészüljön ez ki UV-védelemmel. A hóról és jégről visszaverődő napfény ugyanis komoly károkat okozhat a szemfelszínen. 

Oktató játékok minden korosztály számára: A kisgyermekek kéz-szem koordinációjának, finommotorikus készségeinek fejlődését is segítik az építőkockák vagy a kirakós játékok. De választhatunk számukra az életkoruknak megfelelő társasjátékot, memóriajátékot. Az idősebb gyerekeket pedig idegen nyelvű társasjátékkal is meglephetjük. 

Kártyajátékok: Azon kívül, hogy szórakoztatóak, kiválóan alkalmasak arra is, hogy a kamaszok letegyék a telefonjukat, és minőségi időt töltsenek a barátokkal, családdal. Remek választás lehet az olyan kérdezz-felelek kártyajáték, amellyel jobban megismerhetjük egymás érzéseit, vagy akár önmagunkat is.

Ha a kellő figyelem és elővigyázatosság ellenére a gyermek szeme mégis megsérülne, azonnal forduljon orvoshoz.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom