Fejfájás kontaktlencse miatt? Jó, ha ezeket tudod!

womagic_kontaklencse_fejfajas

A fejfájást – legyen az időnként megjelenő vagy tartós – sokszor fogjuk a változékony időre. Azonban a tarkó- és halántéktáji fejfájás akár valamilyen egészségügyi problémára is utalhat, de könnyen lehet, hogy a fájdalom hátterében a kontaktlencse viselése áll.

A rendszeres szédülés, a hányinger és a tartós fejfájás nagymértékben képes kibillenteni mindenkit a komfortérzetéből. Amennyiben a probléma folyamatosan fenn áll, gyanakodhatunk látásproblémára is.

Nem mindegy hányszor pislogunk

A digitális világban egész nap a számítógép monitorját nézzük, vagy éppen a telefonunk kijelzőjét fürkésszük, ez nem kedvez a látásunknak. Arról például hallott már, hogy a monitor előtt eltöltött idő csökkenti a pislogás gyakoriságát?

Akik számítógép előtt végzik a munkájukat, vagy tanulás miatt sok időt töltenek a monitor előtt, percenként csupán 7-10-szer pislognak, pedig 22-24 pislogás lenne ideális percenként.

Ez meglehetősen megterhelő a szem számára, gyakran okozhat szemszárazságot, fáradtságérzetet vagy éppen tompa fejfájást. Különösen azoknál jelentkezhetnek ezek a tünetek, akik kontaktlencsét viselnek.

Rosszul illeszkedő lencsék

Amennyiben a szokásostól eltérő fejfájást tapasztalsz, és a közelmúltban kezdtél el szemüveget vagy kontaktlencsét viselni, avagy váltottál egy új típusra, akkor az ok egyértelműen a látásjavító eszköz lehet. Ebben az esetben mindenképpen keress fel egy megbízható szemorvost, hogy minél előbb megoldódjon a probléma. Előfordulhat ugyanis, hogy a lencse rosszul illeszkedik. Ilyenkor könnyen kiszáradhat, megmerevedhet, úszhat a szemen vagy akár összezsugorodhat, szúrhatja a szemet és torzíthatja a látást.

Presbyopia avagy öregszeműség

Az életkorunk előrehaladtával a szem alkalmazkodó képessége megváltozik, ami azzal jár, hogy a szemlencse közeli fókuszáló képessége folyamatosan csökken. Ha már elmúltál 40 éves és előfordult, hogy a szemed nem volt képes a kisebb méretű, közeli szövegre vagy tárgyra fókuszálni, akkor nálad elkezdődött a korral járó szemromlás. A szemnek ez a fajta erőlködése is oka lehet a fejfájásnak. “Amennyiben valaki nem jól lát, hajlamos arra, hogy hunyorgással segítsen rá az éleslátásra. Ez azonban nem csupán a szemet, de a szemkörnyéki izmokat is jelentősen igénybe veszi. Nem célszerű erre rászokni, a folyamatosan hunyorgás akár homloktájéki fájdalomhoz is vezethet” – mondja Dr. Nagymihály Attila a Budai Szemészeti Központ intézetvető főorvosa. Hogyha nem szereted hordani a szemüveget, a kontaktlencse viselése pedig egyre több kényelmetlenséggel és visszatérő fejfájással jár, akkor érdemes elgondolkodnod a lézeres szemműtét vagy műlencse műtét lehetőségén. A mai eljárások annyira gyorsak és kíméletesek, hogy teljesen fájdalommentesen kaphatod vissza az éleslátásod néhány perc alatt. A beavatkozás után pedig nem csupán a kontaktlencsédtől szabadulhatsz meg, de búcsút inthetsz a fejfájásnak is.

 

 

 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.

Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva