Hogyan éljük túl az allergiaszezont? – Tippek a könnyebb lélegzetért!

A tavasz egyet jelent a természet ébredésével. A legtöbb embert örömmel tölti el ez a gondolat, de van, akinek szó szerint könnybe lábad a szeme…  Az allergiások számára a tavasz ugyanis egyet jelent a véget nem érő orrfolyással, tüsszögéssel, az égő, irritált szemekkel. De hogyan birkózhatunk meg a legkönnyebben a bosszantó tünetekkel? Készüljünk tudatosan az allergiaszezonra.

A legfrissebb adatok szerint az allergénekre adott kellemetlen válaszreakciókat minden második magyar tapasztalja a melegebb hónapokban, és ez a szám minden évben egyre nő. Habár az asztma, a szénanátha és a csalánkiütés már évszázadok óta velünk van, az utóbbi évtizedekben egyre agresszívabban terjedő pollen allergia egyre több ember életét keseríti meg.

Itthon a 15-59 éves korosztály mintegy 30 százaléka szenved ilyenkor az allergia tipikus tüneteitől: az első jelek lehetnek a bedugult, kipirosodott orr és égő, viszkető szemek. Nem is gondolnánk, hogy ezek mellett a fáradékonyság, levertség, a fejfájás, az alvászavar, de még a fokozott ingerlékenység is jelezheti számunkra, hogy érzékenyek vagyunk a pollenre.

Indul a pollenszezon

A pollenallergia a különböző növények virágporára való érzékenység, amely a nem allergiás emberek szervezetéből alapvetően semmilyen válaszreakciót nem vált ki. A pollenszezon kezdetét a növények virágba borulásához kötjük, de valójában sokkal korábban, akár már januárban megkezdődik a növények pollenszórása. A mogyoró és az égerfa virágpora már februárban kimutatható a levegőből, ezeket követi a tölgy, a bükk és a kőris, amelyek tavasszal szintén sok bosszúságot okozhatnak az allergiásoknak. A parlagfűszezon rendszerint augusztusban kezdődik meg, de a klímaváltozás hatásai miatt az éves allergiaszezon egyre inkább elhúzódik, bosszúságot okozva ezzel emberek millióinak. 

Házi praktikák a pollenek ellen

Sajnos nincs egy általános recept arra, hogy hogyan lehet a legkönnyebben túlélni az allergiaszezont. A legtöbb szakember a megelőzés jegyében az allergiagyógyszerek rendszeres szedését javasolja. Ezek a készítmények viszont nagy mennyiségben tartalmaznak antihisztaminokat, ami hosszú távon fokozott fáradtságot és álmosságot okozhat. Számos olyan praktikát bevethetünk, amelyek viszont kellemetlen mellékhatások nélkül könnyítik meg mindennapjainkat allergiásként. 

1. A pollenjelentések nyomon követése

A pollenhírek nyomon követése segít előre tervezni, hogy mikorra érdemes tervezni a tavaszi kirándulásokat, és mikor érdemes inkább zárt ablakok mellett otthon maradnunk. Naponta frissülő jelentéseket ma már számos honlapon találunk, de már telefonos alkalmazás is kifejlesztettek erre.

2. Éjszakai szellőztetés

Az allergének általában a reggeltől délutánig tartó időszakban a legaktívabbak, így ilyenkor nem érdemes ablakot nyitni. Ha olyan háztartásban élünk, ahol allergiások is vannak, érdemes átállni az éjszakai szellőztetésre. Ugyanez érvényes az utazásra is: ha nappal ülünk autóba, kapcsoljuk be a belső levegőkeringetést, ezzel megakadályozva a pollenek bejutását az autó légterébe.

3. Tisztítsuk otthonunk levegőjét

A nappal helyett az éjszakai szellőztetés hatékony módszer lehet a pollenek elleni küzdelemben, de a jó idő beköszöntével nehéz elképzelni egy teljes napot szellőztetés nélkül. Erre jó alternatíva egy otthoni légtisztító beszerzése. A Tesla okos légtisztító beépített HEPA-szűrője a mikroszemcsék, így a baktériumok, vírusok és az allergének több mint 99%-át, köztük a polleneket is felfogja. Az okos készülék előnye, hogy telefonos alkalmazáson keresztül személyre szabható, beállíthatjuk például úgy, hogy teljesen átszűrje a lakás levegőjét, amíg távol vagyunk, hogy aztán otthon tiszta, pollenmentes levegő fogadjon.

4. Gyakori takarítás

A pollenek nemcsak kint leselkednek ránk, de észrevétlenül bejutnak otthonunkba is, ezért érdemes a megszokottnál gyakrabban takarítanunk. A textíliák alapos átmosása és a porszívózás, portörlés mellett figyeljünk oda az ablakok, ablakpárkányok letörlésére, hiszen a szellőztetés során itt kúsznak be az apró szemcsék. Ha kisállatunk gyakran tartózkodik a szabadban, érdemes fokozottabban ápolni és tisztítani a bundáját, különben kedvencünk is könnyen gócponttá válik.

5. Védekezés a szabadban

A szabadban tartózkodva érdemes napszemüveget viselnünk, így megakadályozva, hogy a pollenszemcsék érintkezzenek szemünkkel. Szövetzsebkendő helyett használjunk mindig eldobható papírzsebkendőt, ezen ugyanis nem képesek megtapadni az apró szemcsék. Hazaérve pedig mindig öltözzünk át, és ha van rá lehetőség, zuhanyozzunk le. A pollen ugyanis megtapad a hajunkon és a ruhánkon, így akaratlanul mi is behordjuk otthonunkba az allergéneket.

6. A párásítás is segít

A folyamatos orrfújás és szemdörzsölés hamar irritálttá teszi az allergiások nyálkahártyáját. Amíg tart a fűtési szezon, otthonunk levegője könnyen szárazzá válik, ami szintén nem segít a helyzeten. A szakemberek ezért javasolják párásító eszköz beszerzését. Egy okos aroma diffúzor távolról is vezérelhető, ultrafinom párával telíti meg a lakást, melyet akár a kedvenc illóolajunkkal tehetünk még kellemesebbé. Így kellemes légkört teremthetünk, mire hazaérünk a munkából. 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.