Megoperálták Kemény Dénes szemét – utoljára olimpiai döntőt várt ennyire

Kemény Dénes egykori válogatott vízilabdázó, edző aktívan éli a mindennapjait. Rendszeresen jár vadászni, a legkisebb fiával imád horgászni, jelenleg pedig még a hazai rendezésű vizes világbajnokság szervezésében is részt vesz. Bármit is csinál, 4 hónapja sokkal könnyebben boldogul, hisz a szemüveg és a rossz látás már nem akadályozza mindennapi tevékenységeiben.

Kemény Dénes gyerekkorában kiválóan látott és fiatal pólósként is csak napszemüveget viselt. 40-45 éves életkora felett azonban, ahogy mindenkit, őt is utolérte a korral járó szemromlás, vagyis a szeme közeli fókusza már nem úgy működött, mint korábban. Innentől kezdve, amikor újságot-könyvet olvasott, vagy a neten böngészett, kénytelen volt olvasószemüveget használni. “Ezt a problémát úgy hidaltam át, hogy vettem közel 50 darab, néhány ezer forintos olvasószemüveget és mindenhova tettem egyet, ahol szükségem lehetett rá: nyaralóba, kocsiba, terasz asztalra… Csak kinyújtottam a kezem és mindig ott volt egy szemüveg” – emlékszik vissza nevetve a sportoló. Egy idő után azonban nem csupán a közellátás okozott neki kihívást, már távolra sem látott jól. A hobbijai – vadászat, horgászat, főzés – közben is mindig kéznél kellett legyen a szemüvege, sokszor ráadásul a legalkalmatlanabb pillanatokban kellett érte nyúlni. Barátja, Szabó Bence olimpikon tanácsára nemrégiben végül úgy döntött, hogy nem bajlódik tovább az 50 szemüveggel és jelentkezett látásjavító szemlencse műtétre.

„Dénes egyik sarkalatos kérdése az volt végleges-e a szemlencse műtét által kínált megoldás vagy ismételni kell majd, ahogy telnek az évek. Szerencsére meg tudtuk nyugtatni, hogy a műtét eredménye tartós, ha egyéb látáskárosító szembetegség nem lép fel, akkor élete végéig kiválóan fog látni minden segédeszköz nélkül távolra, közelre és köztes távolságokban is. A műlencse műtétet – látásproblémától függően – 45-50 éves kor felett szoktuk javasolni annak, aki rosszul lát közelre és távolra is, munkája vagy éppen aktív életvitele miatt zavarja, hogy egyfolytában cserélgetnie kell a távoli és az olvasószemüvegeket és mindig figyelnie kell, hogy egyiket se hagyja otthon” – magyarázza a beavatkozást végző Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Kemény Dénes arról mesélt, hogy egy olimpiai bajnoki döntőn sokkal jobban izgult, mint a beavatkozás alatt. „A műtétet megelőzően kétszer is alaposan megvizsgálták a szemeimet. Biztos voltam benne, hogy a vizsgálatok végére a doktor úr már jobban tisztában volt azok állapotával, mint én magam. A műtét napján a legizgalmasabb momentum az volt, amikor a saját szemlencsémet eltávolították, de még nem kaptam meg az új, akril lencséket. Érdekes volt a fényjáték, miközben a doktor úr “sportolt” a szememben. Állatorvosként nagyvonalakban tisztában voltam vele, mi történik a műtét során, így félelemérzés nem volt bennem, mégis akkor nyugodtam meg, amikor mindkét szemembe bekerült a műlencse” – emlékszik vissza a műtétre. „Néhány nap után, óriási örömömre, el tudtam mindent olvasni. Furcsa volt, hogy az első napokban kényszeríteni kellett magam, ne nyúljak automatikusan az olvasószemüveg után, mikor a kezembe vettem valamit, amin szöveges tartalom volt. Ezen azért hamar átlendültem és néhány nap után már a gyógyszeres doboz hátoldalán lévő kisbetűs mondatokat is le tudtam olvasni, ami egyébként még az olvasószemüveges időszakomat megelőzően sem sikerült mindig. A beavatkozás óta jól látok távolra és közelre is. Elmentem egy vadászatra, ahol a szemüveg végre nem zavart a messzelátó használata közben és 400-500 méterről tökéletesen láttam az őzeket, ami pedig egy kistestű vad. A műtét utáni legelső kontrollvizsgálaton aztán a kezelőorvos is megerősítette, hogy a látásom tökéletes. 100%-os lett az olvasásom és 120%-os a távollátásom. Ezt nem is tudtam értelmezni, hiszen, ha a távollátás tökéletes, akkor annál nincs tökéletesebb” – mondja mosolyogva Kemény Dénes. „A beavatkozás hatására a mindennapjaim megváltoztak.  Most már nem kell folyton az olvasószemüvegem után kotorászni, a távollátásom pedig úgy érzem olyan lett, mint tizenöt-húsz éves koromban.”

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.