Milyen szemproblémát okozhat a koronavírus?

Talán már mindenkinek berögzült mostanra, hogy csak az orrot és a szájat teljes egészében eltakaró maszkban induljon el otthonról. Az is szinte biztos, hogy munkába- illetve hazaérkezéskor első utunk a mosdóba vezet, hogy jó alaposan kezet mossunk. Arra azonban talán még mindig nem figyelünk eléggé, hogy a szemünket se érintsük meg napközben. Pedig különféle kórokozók a kötőhártyán keresztül is képesek a szervezetbe jutni.

Van, aki ugyan tünetmenetesen vészeli át a koronavírust, a fertőzésen átesettek többsége viszont hasonló tünetekről számol be: lázról, fej- és torokfájáról, hasogató arc- és homloküreg fájdalomról, szag- és ízlelés elvesztésről vagy erősen szúró szemfájdalomról.

Mit tehetünk szemünk védelméért?

Mindenképpen kerülni kell szemük érintését, a lehető leggyakrabban kell kezet mosni vagy fertőtleníteni. A szem törölgetésére használt szövetet egy alkalom után ki kell dobni, továbbá ajánlott kerülni a törölközők vagy párnák megosztását a családtagokkal. Apró dolgok ezek, mégsem szabad őket elbagatellizálni, mert sokszor ilyen apróságokon múlik az egészségünk.

A szemünkön keresztül elkapható a koronavírus?

Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy a koronavírus a szemen keresztül képes-e bejutni a szervezetbe. A szem nyálkahártya-burkolata azonban mindenképpen potenciális belépési pontot jelenthet bakteriális vagy vírusos fertőzések tekintetében. Az viszont bizonyos, hogy a vírus egyes esetekben erősen szúró, égető fájdalmat okozhat a szemben, amit a szemfehérje vörösödése is kísér.

„A Covid vírusos szemgyulladást is okozhat, amin nem segítenek a gyulladáscsökkentő szemcseppek, mivel azok csak bakteriális gyulladások esetén hatásosak.

Műkönny használatát tudom javasolni annak érdekében, hogy a gyulladás mellett ne legyen száraz a szem. Ha a lubrikáló folyadékot hűtve tároljuk, akkor a csepp hűsítő hatása is enyhülést jelent a gyulladt kötőhártyának. Ha a tünetek közt a fokozott könnyezés is jelentkezik, javaslom, hogy tiszta papírzsebkendővel töröljük meg a szem környékét és használat után rögtön dobjuk a szemetesbe a szennyezett anyagot. Hosszabb időbe telik ugyan, de a beteg állapotának javulásával magától meg fog szűnni a gyulladás. Nem kell aggódnunk a szemészeti tünetek miatt, bár kellemetlenek, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 fertőzés károsítaná a látást” – mondja Dr. Nagymihály Attila a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Hogyan védjük a szemünket a járvány alatt?

• Kontaktlencse helyett szemüveg! A járvány ideje alatt a kontaktlencse viselete helyett a szemüveg javasolt. A kontaktlencse behelyezésekor és eltávolításakor a nem megfelelően megtisztított kéz ugyanis fertőzésforrás lehet.

• Fertőtlenítsük a szemüvegünket rendszeresen! Hazaérkezéskor a szappanos kézmosás után a szemüvegünket is tisztítsuk át alaposan! A kutatások ugyanis arra mutatnak rá, hogy különböző felületeken órákig, extrém esetben napokig is fertőzőképes maradhat a vírus.

• Ne nyúljunk az arcunkhoz! Egy kutatás arra világít rá, hogy óránként 16-szor érintjük meg az arcunkat, ezzel pedig esélyt ad a kórokozóknak a szervezetünkbe való bejutásra.

• Ne dörzsöljük a szemünket! Akik szemszárazsággal küzdenek, hajlamosak többet dörzsölni a szemüket. A szemszárazság kellemetlenségeit tartósítószer-mentes műkönnyel enyhítse, ezzel elkerülhető, hogy állandóan a szeméhez nyúljon.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.