Mit tehetünk a glaukóma okozta látáskárosodás megelőzése érdekében?

A glaukóma a látóideg károsodását okozó szembetegség, amely becslések szerint világszerte körülbelül 80 millió embert érint. 2040-re ez a szám várhatóan 110 millió fölé fog nőni. A glaukóma ráadásul a tartós vakság egyik fő oka. Szerencsére a szembetegség korai felismerésével és kezelésével a károsodás minimálisra korlátozható, a jelentős látásvesztés megelőzhető.

A nemzetközi Zöldhályog Ellenes Hétnek (World Glaucoma Week) – ami 2023-ban március 12. és 19. közé esik – az a célja, hogy felhívja a figyelmet a glaukóma betegségre és a megelőzés fontosságára.

„A látóideg úgy működik, mint egy kábel, amely összeköti a szemet és az agyat. A glaukóma – más néven zöldhályog – a látóideg progresszív betegsége. Leggyakoribb típusának, a nyitott zugú glaukómának, a megjelenése gyakran tünetmentes és sokáig észrevétlen marad. A glaukómás páciensek 50%-a nincs tudatában a betegségnek. Ha a kórképet nem kezelik, lassú látásvesztés következik be. A változások gyakran először a perifériás látásban kezdődnek. Azt tapasztalhatjuk, hogy bár tisztán látunk magunk elé, hiányoznak a tárgyak a szemünk sarkából. Az idő előrehaladtával egyre inkább úgy tűnhet, mintha egy alagúton néznénk át. A glaukóma okozta látóideg károsodás tartós és visszafordíthatatlan, ezért fontos annak korai felismerése és kezelése” – mondja Dr. Mészáros Franciska, a Budai Szemészeti Központ galukóma specialistája.

Mik a glaukóma jelei és tünetei?

Habár a szembetegség a legelején nem mutat semmilyen jelet, az idő előrehaladtával az alábbiakat tapasztalhatjuk:

  • A fények, lámpák körül szivárványszínű gyűrűk vagy fényudvarok jelennek meg.
  • Elsötétült vagy elmosódott területek jelennek meg a látómezőben.
  • A perifériás látás fokozatos elvesztése, a látótér beszűkülése.
  • Alagútlátás – csak egy centrális kis terület látható egyenesen előre nézve.
  • A szem kipirosodik, fáj vagy érzékeny lesz a megnövekedett szemnyomás miatt.
  • Súlyos, hirtelen fellépő szemfájdalom, amit azonos oldali fejfájás, hányinger vagy hányás kísérhet.

Előzzük meg a glaukóma kialakulását!

A zöldhályog által okozott látásromlás nem fordítható vissza, azonban a probléma kialakulása megelőzhető. Korábban az volt az elterjedt nézet, hogy a glaukómát mindig a szemen belüli magas nyomás okozza. Később bebizonyosodott, hogy normál szemnyomás mellett is jelen lehet a betegség. A magas szemnyomást a glaukóma egyik legfontosabb kockázati tényezőjének tekintik, azonban más tényezők is rizikót jelenthetnek, ilyen például a népcsoport szerinti hovatartozás, a genetikai hajlam, ha a családban fordult elő zöldhályog, a nagyfokú rövidlátás és az életkor, vascularis betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, cardio-vascularis betegségek), vasospasmussal járó állapotok (pl. migrén). A glaukóma egyes fajtái már születéskor vagy csecsemő- és gyermekkorban is megjelenhetnek, a legtöbb esetben azonban 40 éves kor felett alakul ki, gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik. Férfiak és a nők között azonos arányban fordul elő.

A látás megmentésében a rendszeres szemvizsgálat játssza a legfontosabb szerepet. Kérjünk időpontot szemorvosunkhoz egy átfogó szemészeti szűrővizsgálatra!

A szemész szakorvos képes felismerni a glaukómát annak korai szakaszában, és tanácsot ad a legjobb kezelési módról. 40 éves korig kétévente, 40 éves kor után évente érdemes szemészeti szűrésre járni. A glaukómás betegek hozzátartozóinak 10-szer nagyobb az esélyük arra, hogy zöldhályogban szenvednek, mint azoknak, akiknek a közeli családi környezetében nincs jelen a betegség. Ha a családban előfordult korábban zöldhályog, akkor életkortól függetlenül javasolt az évenkénti vizsgálat.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom, https://www.worldglaucomaweek.org/
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.