Öregíti vagy sármossá teszi a férfiakat a szemüveg?

womagic_latas_vilagnapja

“Idősebbnek látja magát szemüvegben” – a legtöbb férfi így vélekedik, amikor a szemüvegviselési-szokásairól kérdezik, és ez is motiválja, amikor a látásjavító műtét mellett dönt. A hiúság mellett az is fontos tényező, hogy a szemüveg zavaró sportolás és autóvezetés közben, valamint – szakmától függően – munkavégzés során. A férfiak általában ezen okok miatt mondanak végleg búcsút a szemüvegviselésnek.

A szemüveg öregít

„Lézeres szemműtéten átesett férfiak körében végeztünk egy közvélemény kutatást. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon miért akarnak megválni a szemüvegtől. A megkérdezettek 40 százaléka azért, mert idősebbnek látja magát szemüvegben” – mondja Dr. Nagymihály Attila a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. Habár a 35 év alatti férfiak divatos kiegészítőnek tartják a szemüveget, egy rosszul megválasztott keret akár több évvel öregítheti viselőjét.

A 35 év feletti férfiak inkább koruk mércéjének érzik, ha szemüveg keretezi az arcukat.

Ezért is döntenek úgy egyre többen, hogy egy gyors lézeres szemműtéttel megválnak tőle.

Hátrányt jelent sportolás közben

A döntés mögött további nyomós érv a kényelem. A lézeres szemműtéten átesett férfiak 90%-a hátrányként, kellemetlenségként élte meg, amikor sportoláskor szemüveget viselt. Szerintük futás, úszás, síelés, teniszezés és foci közben volt a legzavaróbb. De autóvezetéskor is – főleg amikor bepárásodik a szemüveg – szintén teherként élték meg a látásjavító eszköz viselését. A rövidlátóknak 40 felett leginkább a szemüveg folyamatos le- és felvétele okozott kellemetlenséget mobiltelefon- vagy laptop használat során, hiszen az a lencse, ami távolra éles képet biztosít olvasási távolságra nem kényelmes. Ma már létezik olyan lézeres műtéti eljárás, amelynek az elvégzését követő második napon engedélyezett a kocogás és a kerékpározás is.

Boronkay Péter többszörös világbajnok paratriatlonista ezért is választotta a gyors javulást biztosító, femtolézeres beavatkozást. „Erős dioptriáim voltak, +4 és +5-ös, szemüveg nélkül konkrétan nem láttam semmit. Emellé járult szemtengelyferdülés, kisebb belső kancsalság” – meséli Boronkay Péter, aki egészen kisgyermekkorától, 35 éven át viselt szemüveget. „Meg kellett szoknom, hogy ne nyúljak rögtön ébredés után a szemüveg után, vagy ne akarjam egyből felvenni, amikor kiléptem a zuhanyból.” A reggeli készülődés kellemetlensége nem csak Péternél szerepelt azon a listán, amely a szemüvegviselés ellen szól. A felmérésben részt vevők 85 százaléka jelölte ezt meg problémaként.

A szemüveg alternatíváját jelentő kontaktlencse használata is hasonlóan megterhelő a férfiak számára. Egy statisztika szerint gyakrabban felejtik bent, vagy hordják túl a lencsét,

ezért az ő esetükben gyakrabban alakulnak ki fertőzések és gyulladások a szemben.

Járai Márk a Halott pénz énekese bevallotta, hogy ő is ebbe a táborba tartozik. „Húsz éven át viseltem kontaktlencsét, mivel orvosi engedéllyel már 12 éves koromban azt kezdtem hordani. Egy idő után azonban a lencse kezdett rettentően zavaróvá válni, főleg miután elkezdtem zenélni. Volt olyan este, amikor egy koncert után mentünk haza és nem tudtam kivenni a lencsét, mert nem voltak adottak a higiéniai feltételek. Előfordult olyan is, hogy lencsével a szememben aludtam és szúrt. Ezután kezdtem visszatérni a szemüvegre” – árulta el Márk. Ám a szemüveggel is sokszor meggyűlt a baja. Azt mondja, hogy a lézeres látásjavító műtét óta sokat javult az életminősége. „Így, hogy nem kell hordanom szemüveget a színpadon sokkal könnyebben mozgok, merek ugrálni” – meséli örömmel az énekes.

Molnár Dávidnak, a Magyar Állami Operaház balettművészének is meggyűlt a baja a kontaktlencsével azalatt a 15 év alatt, amíg kénytelen volt viselni. “Volt úgy, hogy a lencse kiesett előadás közben vagy úgy félrecsúszott, hogy nem láttam semmit” – meséli a táncművész, aki a lézeres látásjavító műtét óta sokkal szabadabbnak érzi magát.

9 perc alatt tökéletes látás

Kutatások azt bizonyítják, hogy a férfiak fájdalomküszöbe alacsonyabb, mint a nőké. Ezért is fontos leszögezni, hogy a legmodernebb svájci és német lézer párossal végzett eljárás biztonságos, teljesen fájdalommentes és mindössze 9 percig tart. Olyan ez, mintha egy legújabb technológiával felszerelt, felső kategóriás gépkocsival száguldanának a szemüveg nélküli éleslátás felé.

Kép: Insider
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.