Szakértői tanácsok a stria eltüntetésére

A striák olyan lila vagy vörös színű csíkok a testen, melyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak. Általában nagyobb hízás vagy hirtelen súlyvesztés után jelentkeznek, de a testépítők és a kismamák is szenvedhetnek miatta. Többféle módszer létezik a striák halványítására, de ha ténylegesen meg akarunk tőlünk szabadulni, akkor érdemes a krémek helyett szakértő segítségét kérni – javasolja Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

Itt a tavasz, egyre szebb az idő, és bizony heteken belül lekerülnek azok a ruhadarabok, melyekkel most kényelmesen el lehet takarni a problémákat. Érdemes ezt az időszakot még arra használni, hogy formába hozzuk magunkat, és elégedetten bújhassunk majd a tavaszi és nyári ruháinkba. „Sokan tévesen azt gondolják, hogy a striák kialakulása csak a kismamákat érinti, de ez egyáltalán nem igaz. A csíkok már a tinédzsereknél is megjelenhetnek, de fogyás vagy hízás után, férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat. A zavaró csíkok testszerte megjelenhetnek, de leggyakrabban a hason, a csípőn, a combon vagy a fenéken alakulnak ki” – mondja a szakember. „Kialakulásuknak az az oka, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad és a feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok alakulnak ki, amelyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak” – teszi hozzá.

A striák ellen bevethető néhány módszer, érdemes a megelőzésre koncentrálni:

  • Kerüljük a gyakori fogyást, majd visszahízást, a jojó-effektust! A bőr nem képes követni a súlyingadozást, és könnyebben megnyúlhat.
  • Tinédzserkorban, a hirtelen növés időszakában érdemes használni a kifejezetten striák elleni termékeket.
  • Kismamáknál is kifejezetten fontos lehet, hogy erre odafigyeljenek.
  • A bőr ápolása, a rendszeres hidratálás szintén nagyon hasznos.
  • Az étrendre is érdemes odafigyelni: a friss és lehetőleg nyers zöldségek és gyümölcsök a magas antioxidánstartalmuk miatt segítenek a bőr frissességének megőrzésében.
  • A bőr szépségének érdekében elengedhetetlen a napi 2-3 liter folyadék (lehetőleg tiszta víz) elfogyasztása.

„A probléma tehát néhány módszerrel az esetek egy részében megelőzhető, de arra is van megoldás, ha már megjelentek a csíkok a hason és combokon” – mondja dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

Minél frissebb az elváltozás, minél hamarabb megyünk el orvoshoz, annál nagyobb eséllyel lehet látványos eredményeket elérni az eltüntetésükben.

Ha már kialakultak a striák, maguktól biztosan nem múlnak el nyomtalanul, de ilyenkor orvos-esztétikai kezelések segíthetnek visszanyerni a bőr szépségét.

Lássuk, melyek ezek!

CO2 frakcionált lézerkezelés: a lézersugár kis mikropontokat hoz létre a bőrön rácsszerűen, amelyek között a bőr ép marad. Ez lerövidíti a gyógyulási időt, feszesítve a bőrt. Hatására a striák összehúzódnak. Optimális eredményt általában 3-6 hónap alatt elvégzett 2-3 kezelés után várhatunk. A CO2 frakcionált lézer kezeléssel mintegy 75%-kal csökkenthetők a striák pár alkalmat követően. Várandós kismamák esetében javasolt, hogy szülés után mihamarabb kezdjék el a kezelést a terápia eredményessége miatt.

Mezo- vagy dermarolleres kezeléssel egybekötött mezoterápia: a mezoterápiás eszközzel egy vékony tűn keresztül juttatják a bőrfelszín alá a megfelelő mennyiségű hatóanyagot. A sok apró tűszúrás és az esszenciális tápláló anyagok elősegítik a kollagén és az elasztin termelését a bőrben. A kezelés megerősíti a bőrt, visszaállítja vitalitását és helyes szerkezetét.

HIFU-kezelés: ez a bőr felszínén történik. Az eljárás lényege, hogy az ultrahang által fókuszált energiát a bőr mélyebb rétegeibe juttatják. A keletkezett hő hatására az ott található kollagén szerkezete megváltozik, valamint új képződését is serkenti az eljárás. Ez a hatás ideális a striák kezelésére, mivel azt a frissen képződött elasztikus rostok összehúzzák. Az eredmények fokozatosan, 2-3 hónap alatt lesznek láthatóak, és egészen 6 hónappal a kezelés után is javulást mutatnak.

Nyitókép: freepik.com
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.