Te vajon jól mosod a fogad?

Te vajon jól mosod a fogad?

A XXI. század elején járunk, feljutottunk a világűrbe, ismerjük a géntechnológiát, és a fogproblémáinkkal gyakran még mindig nem tudunk mit kezdeni. Néhány ötlet következzék azoknak, akik optimális szájápolásra törekszenek, szép és ép fogakat szeretnének.

Amit a helyes fogmosás tudni kell

Az alapos fogmosás legalább 3, de inkább 5 percig kell, hogy tartson és minden fogfelszínre ki kell, hogy terjedjen. Ideális esetben minden étkezés után sort kellene keríteni rá, de legalábbis reggel és este. Az esti fogmosásnak különös jelentősége is van, hiszen éjszaka a nyáltermelődés és így a nyál védőhatása is csökken, emiatt nő a lepedékképződés esélye. Számos fogmosási technika létezik, melyet célszerű minden esetben az egyéni adottságokhoz igazítani, figyelembe véve a fogak és a fogágy állapotát. Tanácsos a legnehezebben tisztítható és a fogkőképződésre leginkább hajlamos területekkel kezdeni. A fogkefét marokra fogva tartjuk, és laza csuklómozdulatokkal mozgatjuk, de nem nyomjuk rá túl erősen a fogakra.
Az erős, vízszintes irányú sikálást is kerüljük, mert ilyen irányú csíkokat, fognyaki kopásokat eredményez a fogakon, amiben megtelepedhet a lepedék (plakk), sőt később fognyaki érzékenységhez is vezethet. Érdemes a kefét a fogakra és részben az ínyre helyezve mindig az íny felől úgy haladni a rágófelszín felé, mintha lesöpörnénk az ételmaradékot. Fogmosásunk hatékonyságát saját magunk is ellenőrizhetjük úgynevezett plakkfestő tabletták segítségével. A nyelv tisztítása is rendkívül fontos, hiszen így csökkenthető a rajta lévő baktériumok és lepedék mennyiségét, melyek például a kellemetlen szájszagot is okozhatják. A fogmosás végén öblítünk. A mosás hatásfokát erősen javítja, ha a fogkefe után fogköztisztító eszközöket például fogselymet, fogköztisztító fogkefét stb. is használunk.

Hogyan válasszunk fogkrémet?

A napjainkban kapható fogkrémek számos összetevőt tartalmaznak. A legtöbb fogkrém tartalmaz a baktériumok fogfelszínhez való tapadását gátló vegyületeket, így fokozzák a fogmosás hatékonyságát. De vannak a fogak elszíneződését vagy azok érzékenységet csökkentő összetevők is. Ezek mellett már nagyon sokféle ízű fogkrémet is találunk, ha nincs különösebb problémánk, ízlésünk szerint bármelyiket választhatjuk. A fluorid, mely a fogszuvasodás megelőzésében fontos szerepet játszik, csökkenti a plakk képződést így kedvez a szájhigiéniának. Fontos tudni, hogy nagy koncentrációban káros lehet, ezért a gyermekeknek csak a nekik készítettet szabad adni. Különböző dörzsölő, csiszolóanyagok, ezeket főleg a dohányosoknak szánt fogkrémek tartalmazzák, szépen fényesítenek ugyan, de az erős csiszolás elkoptathatja a fogzománcot és a szabad fognyaki gyökérfelszíneket. A fognyaki érzékenységet csökkentő fogkrémek igen hatásosak, de csak akkor, ha tartósan és naponta legalább két alkalommal használjuk. A tünetek enyhülését csak három-négy hét rendszeres alkalmazás után várhatjuk.

Milyen a jó fogkefe?

Jellemzői a kicsi fej, a lekerekített sörtevégek, a rugalmas nyél. A sörtecsomók helyzete sokféle lehet. A vizsgálatok szerint az előre-hátra 16 fokos szögben álló sörtecsomókkal biztosított, hogy a sörték maximálisan a fogközökbe hatoljanak és kiseperjék onnan a lepedéket. Legjobb a közepes vagy lágy szálerősség, ugyanis a kemény sörték rossz mosási technikával fognyaki kopást eredményezhetnek. A kefét használatok közben szárítsuk meg, és ne tartsuk vízben vagy tokban, hiszen így a gombák és baktériumok szaporodását és a sörteszálak lágyulását segítjük elő. Akkor érdemes cserélni, ha a szálak különböző irányokba elhajlanak, de minimum 3 havonta. Trükk: tanácsos több, különböző fogkefét használni, mert így több idő van a kiszáradására is, és mivel mindegyik fejtípusnak van előnye és hátránya, így kombinálva fokozható a fogtisztítás hatékonysága Az elektromos fogkeféhez kevesebb kézügyesség szükséges, csak az ínyszél és a fogak mentén kell végigvezetni minden fogfelszínen, külön mozgatást nem kell végezni, hiszen az elektromos fej maga mozog. A gyerekek is szívesen használják, de ha jó technikával mosunk fogat, akkor a hagyományos kefével és fogselyemmel is ugyanolyan jó hatást érhetünk el.

Mire való a szájvíz?

Fogmosás után, de napközben akár helyette is például a munkahelyen, vagy ha valamiért nem áll módunkban evés után fogat mosni, használhatunk 0, 1 – 0, 2%-os chlorhexidin tartalmú öblítő folyadékokat. Ezek amellett, hogy friss leheletet adnak, antibakteriális hatásuknál fogva már napi kétszeri alkalmazásukkal, jó eredménnyel csökkentik a friss lepedék lerakódását, az ínygyulladást és ínyvérzést.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.

Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva