Kertem, kertem, mondd meg nékem – Vegyszermentesen is lehet?

Mi imádjuk a természetet minden formában. Azt a parányi vagy hatalmas szeletet is, amit a kertünkben sikerül kialakítani. Óvjuk, védjük, ápoljuk. Idén a tavaszi kertápolásra is máshogy nézünk, eljött itt is a változás, a megújulás ideje. Ha saját magunkon és otthonunkban már megkezdtük az életmódváltást, a tudatosabb odafigyelést az egészségesebb táplálkozásra, a környezetbarát tisztítószerek alkalmazására, miért fosztanánk meg ettől a kertünket!?

Szikrázóan süt a nap, újra éled a természet, soha jobbkor nem vághatnánk bele abba, hogy végre a sok vegyszertől a kertünk is fellélegezhessen, családunk önfeledten élvezhesse a szabadban töltött órákat. Hosszú ideje munkál az emberekben az a meggyőződés, hogy a díszkertet, a gyümölcsöst, a veteményest vegyszerek segítségével óvhatjuk meg a kártevők pusztításától. Bár már egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a bio és öko trendek, a berögzült gondolkodásmódon és cselekvésen időbe telik változást elérni.

„Sokak otthonában lapulnak a polcon olyan vegyi anyagok, mint a gyomirtó, műtrágya, növényvédőszerek, illetve rovarok irtására, riasztására alkalmas készítmények. Gyors hatásuk vitathatatlan, az eredmény azonnal látható, azonban kevesen tudják, hogy ezek leginkább a tünetet kezelik, az okot nem szüntetik meg. Nem beszélve arról, hogy hosszú távon nagyon rossz hatással vannak az élővilágra” – hangsúlyozta Molnár Gábor Éva kertészmérnök.

Természetes tápanyagokkal a betegségek ellen

A vegyszerek használatával beavatkozunk a talaj életműködésébe is, ami által nem lesz képes betölteni eredendő funkcióját, hogy életerőt adjon és tápláljon. Emellett kertünket sem használhatjuk szabadon, teljes nyugalomban, gyermekeinkre, háziállatainkra folyamatos veszélyforrást jelentenek a frissen kipermetezett vegyi anyagok.

A kertünkben életmódváltást akkor tudunk megvalósítani, ha a talajt és a növényeket tudatosan ápoljuk szerves anyagokkal, talajkondicionálókkal, biostimulátorokkal, annak érdekében, hogy egyáltalán ne, vagy csak nagyon ritka esetben kelljen vegyszerhez nyúlnunk. A tápanyagok ugyanis olyan jó kondícióhoz segítenek hozzá, hogy a különböző betegségek leküzdése nem jelent problémát.

„Ki kell alakítanunk egy természetes védekezőrendszert, amihez elengedhetetlen az élő talaj, valamint a rovarok és állatok populációjának egészséges egyensúlya. Mindez úgy tud létrejönni, ha nem akarunk mindenáron beavatkozni a természetbe, hagyjuk, hogy annak minden eleme elvégezhesse a saját maga feladatát” – avatott be Molnár Gábor Éva.

Fotó: Molnár Gábor Éva / kertfuvesites.hu

Tudatosság lépésről lépésre

Egy kert kialakításánál, átépítésénél az egyik legfontosabb teendő a csapadékvíz összegyűjtésének biztosítása, akár vízgyűjtő tartály telepítésével, akár más megoldás útján. „Egyfelől nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy olyan értékes kincset, mint a víz, elpazaroljunk, másfelől viszont növényink is hálásak, ha természetes csapadékvízzel locsoljuk őket az ásványi és egyéb anyagokkal teli vezetékes víz helyett” – jegyezte meg a Füvesasszony néven is ismert szakember.

Vitathatatlan, hogy szükség van a kertünkben az ásványi anyagok pótlására, azonban csakis mértékkel. A felesleges mennyiség ugyanis elillan a talajból, egy része a levegőbe párolog, más része viszont a talajvízbe jut, onnan pedig abba a vezetékes vízbe, amit megiszunk. „Az emberek hajlamosak a fákat kiszorítani a kertjükből, mert bár az árnyékát szeretik, de az ősszel lehulló falevelekkel nem kívánnak bajlódni. Ezen a hozzáálláson is változtatni kellene, hiszen a fa tisztítja a környezetünkben a levegőt, oxigént termel és megköti a port” – hívta fel a figyelmet a kertészmérnök.

Tanácsok és termékek egy forrásból

Kertünk egészséges működésének alapja a jó talaj. Ennek megteremtéséhez az kell, hogy tisztában legyünk vele, mit tettünk tönkre az elmúlt évtizedekben és igyekezzünk azt helyreállítani.

„Ezt tanítom az evakert.hu honlapomon, és ehhez kínálok megfelelő anyagokat a kertfuvesites.hu címen található webáruházamban. Az Éva Kert egy szakmai oldal, ahol kertápolási tanácsok mellett különböző témákban mentorprogramokat is ajánlok az érdeklődőknek” – jelezte Molnár Gábor Éva.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.