Egy nő az alvilágban

A National Geographic ma este 21.00-kor induló, új nyolcrészes sorozatában Mariana van Zeller a Föld legveszélyesebb és legszervezettebb csempészhálózatai kulisszái mögé kalauzol el minket. A Peabody- és DuPont-díjas oknyomozó újságíró – a National Geographic legendásan jó kapcsolatrendszerét kihasználva – valamennyi epizódban más és más bűnelkövetői kört mutat be belülről. 

A Bűn kereskedői dokumentumfilm sorozat segítségével olyan helyekre juthatunk el, melyek élénken foglalkoztatják a fantáziánkat, de ahova személyesen mégse kívánkozunk. Mariana van Zeller újságírónő a 21. századi modern alvilágot és feketekereskedelemet mutatja be. Találkozik többek közt tigriskereskedőkkel, fegyvercsempészekkel, kerítőkkel, kokain- és fentanilterjesztőkkel. Valamint, hogy valóban teljes, 360 fokos körképet kapjunk ezeknek a szofisztikált, dollár-milliárdokat mozgató alvilági szervezeteknek a működéséről, rendőröket, újságírókat és szemtanúkat is kérdez tapasztalataikról. Marana van Zeller a Bűn kereskedőiben bemutatja azt is, hogy a rettegett bűnözők sokkal jobban hasonlítanak ránk, átlagemberekre, semmint azt kívülállókként gondolnánk.

A dokumentumfilm sorozatot egy éven keresztül forgatták, négy kontinensen, közel tíz országban.

Thaiföld -Mariana van Zeller, kép: National Geographic

Mariana van Zeller nemzetközileg elismert tudósító és oknyomozó újságíró. Karrierje során számos díjjal jutalmazták munkáját: a drogkereskedők gyógyszeripari és egyéb illegális fentanilforrásairól forgatott “Death by Fentanyl” című dokumentumfilmjét DuPont-díjban részesítették. “Rape on the Reservation” című riportjáért, mely az észak-amerikai indiánrezervátumokban növekvő számban előforduló szexuális visszaéléseket tárta fel, a Fiatal Újságírók Livingston-díjában részesült. Az orvos által receptre felírt drogokkal kapcsolatos visszásságokat feldolgozó “The OxyContin Express” című dokumentumfilmje pedig Peabody-díjat, Television Academy Honors díjat és Emmy-jelölést hozott a számára.

Mariana 2011-ben kezdett a mexikói drogháborúval foglalkozni, ettől kezdve éveken át próbálkozott a hírhedt kartellvezér, Joaquín “El Chapo” Guzmán meginterjúvolásával. A bravúr – Sean Pennel ellentétben – nem sikerült neki, némi vígaszt Penn beszámolója nyújtott számára, mely szerint a ’Köpcössel’ folytatott beszélgetése során Mariana “Chasing El Chapo” című 2015-ös dokumentumfilmje is szóba került. Jelenleg a National Geographic, a Fusion és az ESPN számára készít műsorokat. Újságíró pályafutását hazájában, Portugáliában kezdte, folyékonyan beszél portugálul, angolul, spanyolul, olaszul és franciául.

Peru – Mariana van Zeller, kép: National Geographic

„Izgatottan várom, hogy világszerte a képernyőre kerüljön a Bűn kereskedői, és ilyen módon megoszthassam tapasztalataimat a közvéleménnyel” – mondta Mariana van Zeller, aki oknyomozó újságíróként az elmúlt 15 évben ideje jelentős részét alvilági témák feldolgozásával töltötte. “Az emberek nincsenek tudatában, hogy a feketepiacok szó szerint körülvesznek minket… ott is jelen vannak, ahol a laikus szem semmilyen bűnre utaló jelet nem lát. És az a legmegdöbbentőbb számomra, hogy rengeteg átlagos, jogkövető embert is képesek magukba rántani ezek a sötét világok.”

A fegyvercsempészetnek szentelt kétórás különkiadásban Mariana van Zeller az amerikai fegyverek útját követi nyomon az USA déli határán át Mexikóba, ahol a drogkartellek napjainkban minden korábbinál hevesebb és véresebb harcot folytatnak

– a rendőrökkel és egymással. Az epizód egyetlen sokkoló, lélegzetelállító utazás csempészek, fegyverkereskedők, kartellfőnökök és bérgyilkosok között – és a történet még az addiginál izgalmasabbá válik, amikor a hatóságok letartóztatják a világ leghírhedtebb drogbárója, a ‘Köpcös’ fiát, és a kartell, amelyről Mariana riportot készített, bosszút esküszik.

Premier: 2021. február 26, 21:00  a National Geographic csatornán

Nyitókép: National Geographic
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.