Ingyenesen online látogatható kiállítások Európa legismertebb múzeumaiban

womagic_prado

Az utazások alkalmával, ahányszor csak lehetőség adódik rá, igyekszem az adott város kulturális életét is megismerni; legyen szó akár egy helyi színházi darab megtekintéséről, egy koncerten való részvételről vagy egy múzeum látogatásáról. A kultúra szerves része minden nemzetnek, és ez az örökség bizony sok mindent elárul az adott nép gondolkodásmódjáról, életfelfogásáról, történelméről.

A koronavírus pozitív hatása, hogy nagyon sok szervezet, intézmény ingyenesen hozzáférhetővé teszi kincseit, szolgáltatásait. Így döntöttek Európa leghíresebb múzeumai is, és ezért lehetőségünk van megtekinteni kiállított festményeiket, képeiket virtuálisan.

Firenze – Uffici Képtár

 Az olasz reneszánsz városkába többször is volt szerencsém eljutni. Mindig is elvarázsolt az olasz „dolce vita” érzés és elegancia, illetve a művészetük gazdagsága. A képtárat 1581-ben alapították. Az uffici szó hivatalt jelent, mert a palota földszintjén jegyzők dolgoztak és az emeleten voltak kiállítva a képek. A Mediciek felvilágosultságát jelzi, hogy már akkoriban lehetővé tették a közönségnek a képek megtekintését.
A kiállítás online elérhető ITT.

Madrid – Prado Múzeum

Testvérem 18. születésnapjának alkalmából utaztunk ki Madridba 5 napra, és így belefért a Prado Múzeum kiállításának a megtekintése is. Fantasztikus kincseket rejt a hely, többek között Velázquez, Goya, Tiziano, Botticelli, illetve Albrecht Dürer és a személyes kedvenc, Hieronymus Bosch képei.
A kiállítás online elérhető ITT.

London – British Museum

Ez a múzeum aztán tényleg tele van kincsekkel, és most mindent megcsodálhatunk benne, ha van elég türelmünk hozzá, ugyanis több millió (!) tárgyról készült képet tettek elérhetővé a nagyközönség számára! A kiállított tárgyakat megnézhetjük földrészek vagy olyan témák szerint is, mint például a Vágy és szerelem vagy az Emlékek és halál.
A kiállítás online elérhető ITT.

Párizs – Louvre

Azt hiszem a Louvre a múzeum szó szinonimája is lehetne, hiszen nincs ember, aki a párizsi épület neve hallatán ne a kiállított több ezer múzeumi darabra gondolna. Többek között a leghíresebb darabjára, amely szereplője volt a Da Vinci-kód regénynek és filmnek is, a Mona Lisa-ra. Többféle túra közül választhatunk, például Mítoszok Herkulestől Darth Vader-ig, Politika és művészet vagy A tánc és a mozgás.
A kiállítás online elérhető ITT.

womagic_nemzeti_muzeum

Budapest – Magyar Nemzeti Múzeum

Ha mégsem „utaznánk” külföldre, akkor sem kell csüggednünk, a Magyar Nemzeti Múzeum összes állandó kiállításának anyagát a nagyközönség elé tárja és szó szerint virtuális sétára invitál minket.
Az állandó kiállítások online megtekinthetők ITT. 

Amszterdam – Rijksmuseum

Hollandia nemzeti múzeuma csodálatos festményeken keresztül mutatja be a országa kulturális gazdagságát és történelmi momentumait. A virtuális túrán lehetőségünk van megtekinteni a múzeum olyan kiemelt darabjait, mint Rembrandt: Éjjeli őrjárat vagy Vermeer: A tejet öntő nő. Ezek a festmények méltán a leghíresebb lenyomatai a holland aranykornak.
A kiállítás online elérhető ITT.

Szerző: Szabó Petronella a petrazworld.com útiblog szerzője