Lassan érő típus vagyok

Nagy Orsolya tökéletes példa arra, ha valakiről már pici korában látni, mi lesz, ha nagy lesz. Egy kis elbizonytalanodás után rájött, hogy a sorsa eleve elrendeltetett… A hazai divatszakma egyik kiemelkedő alakjával beszélgettünk.

Kislánykorod óta a rajzolás szerelmese voltál, dacára annak, hogy egy pszichiáter édesanya és egy építészmérnök édesapa gyerekeként cseperedtél. Mikortól tudtad, hogy biztosan művészi pályát választasz?
Igazából egészen kicsi koromban már nagyon szerettem rajzolni, meg apukámmal mindenféle kreatív dolgokat alkotni. Nagyon támogattak a szüleim ebben (a rajzaimmal volt kitapétázva az előszoba ;-)), de nem tereltek tudatosan a művészeti pálya felé. Aztán egy családi bulin mégis szóba került, hogy ha már ilyen kreatív gyerek vagyok, akkor nehogy már hagyják ezt eltékozolni egy “sima” gimnáziumban Szombathelyen, hanem menjek művészeti középiskolába. Így kezdődött az akadémikus rajzolás unalma, a kötelező rajzszakkörre járás és aztán a felvételi 14 évesen. Fel is vettek a Pécsi Művészeti Szakközépiskolába, de nem igazán találtam a helyem…

Persze jó “buli” volt, meg jó társaság, de az érettségi után azt mondtam, hogy elegem van a művészkedésből.

Szóval ilyen értelemben még 18 évesen sem akartam művész lenni. 😉 Lassan érő típus vagyok. 😉

womagic_nos_simple

1992-ben kezded el a tanulmányaidat az Iparművészeti Főiskolán. És már az elsőévben kivívtad magadnak jogot, hogy több száz jelentkező közül, te legyél a legjobb tízből az egyik, aki részt vehet az Air France és a Nina Ricci divatpályázatán. Vagyis, ti képviselhettétek Magyarországot a ruháitokkal Párizsban. Ez volt a legmeghatározóbb élményed a karrieredben?
Igen, ez egy nagyon meghatározó élmény volt. Talán ez volt az a pont, amikor úgy éreztem, hogy ezzel kell foglalkoznom. Persze továbbra sem úgy kell elképzelni, hogy azt mondtam: “Én művész leszek.” Ott álltam Párizsban, az Unesco Palotában és egy párizsi modellen, egy párizsi kifutón vonult végig életem első ruhája! Ez egy jel volt! Egy jel, hogy nekem ez az utam.

womagic_nos_simple

Sosem hátráltál meg egy kihívás elől, sőt! Az egyetem után 1998-ban két társaddal megalapítottad a NOS Collection  márkát. Mesélj kérlek a kezdetekről.
1997-ben lediplomáztam, és elkezdtem keresni az utamat. Nem volt egyszerű! Aztán összefutottam Zsuzsával és Natival, és a fiatalság naív lendületével megalapítottuk a NOS Collectiont. Az első üzletünk a Váci utcában volt, ami akkor nagyon nagy dolognak számított! Imádtuk az egészet! A szerencsénknek köszönhetően 1999-ben az első bemutatónkat a Gerbeaud Cukrászdában tartottuk fergeteges sikerrel! Aztán egy évvel később már egyedül csináltam a NOS-t. 20 évig!

Rengeteg bemutató, rendezvény, siker és persze ruha született ezalatt a két évtized alatt.

womagic_nos_simple

Az ezredforduló nagy változást hozott az életedbe? Mi volt ez és hogy élted meg?
Az ezredforduló rengeteg változást hozott. 2000-től egyedül csináltam mindent, 2001-ben megszületett a lányom és minden évben egy-egy nagy bemutatóval rukkoltam elő.

Kiknek szólnak a kollekcióid?
A kollekcióim olyan nőknek szólnak, akik szeretnek nőiesek lenni, szeretik a klasszikus és időtálló, stílusos ruhákat, de fontos számukra a kényelem és a minőség, ugyanakkor nyitottak egy kis játékosságra is. A letisztultság nagyon fontos számomra, így a ruháim is olyan nőknek szólnak, akik nem feltűnni, hanem kitűnni szeretnének.

womagic_nos_simple

Ebben a színes, rohanó életben arra is volt időd, hogy családanyaként, feleségként helytállj. Van egy csodaszép lányod, Panna. Hogy telnek a mindennapjaid, amikor éppen nem dolgozol?
15 évig voltam feleség, és Panna lányom 19 éves. Ő az egyik arca a NOS Simple-nek, és az én múzsám. Apukája pedig a fotókat készíti. Szerencsére mindig meg tudtam tartani az egyensúlyt a családom és a munkám között. Meg valahogy mindig összekapcsolódott a kettő egymással. Szerencsére olyan munkám van, amit szeretek, és megvan benne a szabadság is. Amikor nem dolgozom, akkor nagyon sokat sétálok, akár a városban és közben “mozizok”, akár a természetben Borisz kutyánkkal. Rengeteget olvasok, imádok filmeket nézni, zenét hallgatni, táncolni.

womagic_nos_simple

A NOS az elmúlt 20 év alatt több nagy, önálló haute couture bemutatót és számtalan kisebb-nagyobb rendezvényt tudhat maga mögött. Van még tovább? Mi a következő lépés?
Néhányszor már megpróbáltam összeszámolni, hogy hány bemutatót csináltam életem során, de sajnos eddig nem sikerült. A NOS Simple új utakat nyitott, de még rengeteg lehetőséget rejt magában. Igyekszem ugyanolyan szeretettel csinálni, mint 20 évig a NOS Collection-t, és remélem legalább annyi évig fog ez is tartani.

Tele vagyok ötletekkel, tervekkel, álmokkal, csak győzzem megvalósítani! A többi legyen meglepetés! 😉

Fotó: Miklóska Zoltán, Miklóska Panna Mína