KÉK Klub – Shinto: Japán ősi vallása – Irimiás Balázs előadása

Ha kedd, akkor kulturális csemegék ínyenceknek! Már tudjátok, hogy Irimiás Balázs nagy rajongói vagyunk, akinek Japán sorozata elképesztően izgalmas, sokszínű és lebilincselő. Balázs nem csak remek előadó, aki folyamatosan képes vinni magával a hallgatóság figyelmét, de mindig felkészült, aktuális és máshol, mástól nem hallható kulturális érdekességekkel lepi meg a résztvevőket. Ne hagyjátok ki!

Irimiás Balázs Japán-sorozatának aktuális részében arról esik majd szó, hogy miért alakult úgy, hogy a buddhizmus megérkezése előtt elterjedt ősi népi hiedelemvilág, egy alapító nélküli, szent szövegek nélküli, dogmatika nélküli rendszer, a mai napig fennmaradt és átitatja a japánok hétköznapjait? Hogyan fonódott össze a buddhista egyházzal, és ebből milyen konfliktusok származtak? Tényleg van a japán császárnak egy saját shinto egyháza? Mik a shinto legfontosabb ereklyéi, és ezeket hol tárolják? Miért bontják szét darabokra 20 évenként a legősibb shinto szentélyt, hogy aztán ugyanazt, új faanyagból visszaépítsék? Következő japán foteltúrán többek között ezekre a kérdésekre is fény derül.

Az előadó

Irimiás Balázs építész, Japán-utazástervező, közgazdász, a testreszabott japán utak specialistája, több mint 12 éves idegenvezetői tapasztalattal. Öt évig élt Tokióban. A japán Waseda egyetem doktorandusz hallgatójaként a műemléki helyreállítás és az örökségvédelem volt a szakterülete. Bejárta Japán négy nagy és több kisebb szigetét földön, vízen, levegőben, tengeri kajakkal, gyalog és kerékpárral.

Dátum: 2024. június 26. 20:00

Helyszín: online, Zoomon

Ha még nem vagy tagja a KÉK Klubnak,  ITT olvashatsz utána. Mindenképpen javasoljuk, hogy tapasztald meg ezt az élményt, ami távoli kultúrák, érdekes helyszínek, izgalmas életek és személyiségek megismerését adja! A havi előfizetésért 3 választható programhoz kapsz hozzáférést, élő előadásokra és/vagy előadásfelvételekre.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.