Könyvklub: A Churchill-lányok

Nagy-Britannia legjelentősebb politikusának lányai akkor is igényt tarthatnának az olvasó figyelmére, ha nem lennének önmagukban is rendkívüli személyiségek.

Diana, a politikusfeleség, Sarah, a híres filmszínésznő és Mary, az aktív közszereplő nagyon különböztek egymástól, és az életük is másként alakult, de mindvégig erős testvéri szeretet kötötte őket össze. Mint a legbelső körbe tartozók, kulcsszerepet játszottak apjuk és az ország sorsában. A könyv nemcsak az ő hol boldog, hol nyomorúságos életükbe nyújt betekintést, maga Churchill és a korabeli Nagy-Britannia is ott van minden oldalon – olyan közelségben, ahogyan még sohasem láttuk.

A szerzőről

A brit Rachel Trethewey tanulmányait Oxfordban, majd Exeterben végezte. A Daily Mailben, a Daily Expressben és az Independentben jelennek meg cikkei, könyvismertetései. Hat könyvet írt, főként az angol királyi családról, valamint a második világháborúban helytálló nőkről és politikusokról. A Churchill lányok az első könyve magyarul.

Részlet a könyvből

1962 áprilisában a gibraltári Rock Hotel báltermében házasodtak össze. Az esemény a lehető legegyszerűbben zajlott. Sarah kék gyapjúkosztümöt és az unokahúgától, Celiától kölcsönkapott fehér szalmakalapot viselt, és harmadszor is fogadalmat tett. Csak néhány vendéget hívtak, Diana volt a tanúja. Az esküvő után Sarah és Henry nászútra Tangerbe, Casablancába és Marrákesbe utazott. Egy piros sportkocsit béreltek, és élvezték, hogy végre kettesben lehetnek. Mivel hasonló volt a humoruk, remekül mulattak. Mindketten vörös hajúak és fehér bőrűek lévén tetőtől talpig napsütötte barnára festették egymást, és visítottak a nevetéstől.

Érzelmekkel teli utazás volt Sarahnak, ahogy újra meglátogatták azokat a helyeket, ahol a szüleivel járt. A La Mamounia Ho- telben szálltak meg, és abban a völgyben piknikeztek, ahol korábban Winston festett. Mivel Henry nem tudott messzire gyalogolni, öszvérháton utaztak végig Medina utcáin. Henry azt írta, tökéletesen boldog Sarah mellett, ő meg hozzátette: „a hetes számú felhőnk rózsaszín tetején ülünk!”

A nászút után Sarah úgy érezte, London az ő számára tele van kísértetekkel, úgyhogy Marbellába tértek vissza, és egy villában éltek. „Egy szűk kis kagylóba zárt világ”, írta róla. Talán tudat alatt felfogta, hogy az idő nagyon becses, mert egyetlen pillanatot sem akart külön tölteni Henrytől. Hogy megteremtse azt a családi idillt, amit más férfiakkal is tervezett, de sosem tudta megvalósítani, vett egy fekete uszkárkölyköt Henrynek, és kialakított a számára egy „Cellának” nevezett dolgozószobát, ahol írhat. Henry azt írta: büszke, hogy ez a boldogság neki jutott, és teljes szívéből szereti.

Sajnos a boldogságuk nem tartott sokáig. Miután 1963 nyarán visszatértek Londonból, autós körútra indultak Franciaországon és Spanyolországon át. Tele voltak lelkesedéssel. Henry ismerte Franciaországot, és meg akarta mutatni Sarah-nak azokat a helyeket, amiket szeret. Az út kimerítő élménynek bizonyult.
Mielőtt Granadába értek volna, a kocsijuk elromlott. Hosszan kellett várakozniuk a tűző napon, mire végre eljutottak a szállodájukba. Miután pihentek egy darabig, a márványlépcsőn lefelé menet Henry megtántorodott. Sarah-nak sikerült elkapnia, hogy le ne essen, de mindketten nagyon megrémültek. Henry nem akart változtatni a terveiken, úgyhogy taxiba ültek, körülnéztek Granadában, aztán beültek vacsorázni egy étterembe, énekeltek és táncoltak.
Később a szállodában, amikor Sarah kiment a fürdőszobába fogat mosni, még beszélt Henryvel. Mikor kikiáltott valamit, és Henry nem válaszolt, Sarah kidugta a fejét az ajtón. Legnagyobb rémületére azt látta, hogy Henry meghalt; végzetesnek bizonyuló agyvérzést kapott.

Szerző: Rachel Trethewey

Kiadó: Corvina Kiadó

Ára: 3.992 Ft

ITT tudod megrendelni!

Ne felejtsétek, hogy ti is ajánlhattok könyvet a Könyvklubba, és folyamatosan várjuk könyvkritikáitokat is akár a Facebook oldalunkon a Könyvklub posztok alatt, akár e-mailben az info@womagic.hu címen.

Nyitókép: you magazine

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.