Mit tartogat az Enyészet hava?

A novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi, míg az ősi magyar elnevezés szerint ez volt az Enyészet hava. A ma használt november a latin novem szóból ered, ennek jelentése kilenc, mivel eredetileg a november a római naptár szerint az év kilencedik hónapja volt, ám ez ne tévesszen meg senkit, hiszen a jelenleg is használt Gergely-naptárban a 11. hónapot jelöli és 30 napig tart.

November 1. – Mindenszentek

A hónap első két napján, sőt november 1-je egész hetében a halottainkra emlékezünk. Hagyományosan Mindenszentekkor szó esik meg azokról a szentekről is, akik név szerint nem szerepelnek az egyházi naptárban. 835 óta ez a kereszténység ünnepe Jámbor Lajos császárnak köszönhetően, aki IV. Gergely pápa engedélyével hivatalosan a tisztítótűzben megtisztult, már a mennyekbe jutott üdvözülteknek dedikálta ez a napot.

Fotó: Mario Wallner/pexels.com

November 2. – Halottak napja

Néhány évvel később, 998-ban került be az egyházi naptárba. Ekkor volt hagyományosan a sírok tisztításának, a gyertyagyújtásnak az ideje, sőt korábban úgy vélték, hogy ilyenkor látogatnak haza a halottak.

November 11. – Márton napja

Szent Márton ünnepe talán az egyik legismertebb tradícionális ünnep, a gazdasági évet lezáró évforduló, mely egyben a tél kezdetét is jelzi. Eredetileg Tours-i Szent Márton ünnepe, ő a 300-as években élt, a mai Pécs vagy Szombathely területén született, katonaként került Franciaországba, majd ott a keresztény hitre tért és lelkiismereti okokból megtagadta a katonai szolgálatot. Irgalmassága, emberszeretete, empátiája, a betegek és szegények felé fordulása okán később számos mesterség védőszentjeként is tisztelték. Magyarországon ilyenkor libaételek kerülnek az asztalra, hiszen, ha Márton napján valaki libát eszik, az nem éhezik majd a következő évben. Időjós nap is, ha Márton napján fagy, akkor a Karácsony enyhe lesz. Hagyományosan Márton napkor mutatják be az új borokat.

November 19. – Erzsébet napja

A 13. század óta jegyzik Árpádházi Szent Erzsébet ünnepét. A katolikus egyház egyik legtiszteltebb női szentje. A legenda szerint, amikor a szegényeknek ételt vitt, apja ezen rajtakapta, ám a kötényében a kenyér rózsává változott. Időjósló nap is, általában havazást várnak ilyenkor a gazdák.

Fotó: Joshua Woroniecki/pexels.com

November 25. – Katalin napja

A 4. század óta tartják számon Szent Katalin keresztény vértanút, akit kerékbe törtek. A házasulandó lányok védőszentje is. Azért, hogy megfelelő párra találjanak, a házasságra készülő fiatal lányok az ő segítségét kérték. A legenda szerint ugyanis Jézus gyűrűvel eljegyezte Katalint, és megígérte menyasszonyának, hogy meghallgatja mindazokat, akik hozzá könyörögnek majd pártfogásért. Katalin napja időjós nap is, ha Katalinkor enyhe az idő, akkor bizony Karácsonykor fagyni fog és nagyon hideg lesz.

November 30. – András napja

Szent András apostol, aki a keleti egyház védőszentje, az első században élt. Akkor halt mártírhalált az átlósan ácsolt kereszten, innen eredeztethető az andráskereszt elnevezés. András napja hagyományosan az adventi időszak közeledtét is jelzi, illetve a népi hiedelem szerint kiváló férjjósló nap. Az Alföldön ettől az időszaktól kezdték el levágni a disznókat, a disznótoros időszak február végéig tartott.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.