“Egy építőipari cégtől kerültem a kozmetikai iparba”

Vezetőként is csapatjátékos, igazi világutazó, társ, édesanya. Megtanulta, hogyan képes megtartani az egyensúlyt a munka és a magánélet között, miközben folyamatosan figyel arra, hogy teret adjon a fejlődésnek, a lehetőségeknek. Olasz Henriettával, az AVON Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Utazások a szépség fővárosaiba, csillogás, vagy sok munka egy íróasztal mögött? Hogyan képzeljük el egy munkanapodat?
Egy átlagos munkanap nem feltétlenül a csillogásról szól, sőt… A miénk is egy vérbeli multinacionális cég, így a napirendem jelentős részét konferenciahívások és egyéb megbeszélések teszik ki a helyi, régiós vagy globális vezetőkkel, csapatokkal. Projektek és prezentációk sokasága, tervezés, stratégiaépítés – csupa fontos, szükséges, de külső szemlélő számára talán kevésbé érdekes téma. S, hogy mi hoz színt a megszokott menetrendbe? A konferenciák, értékesítési rendezvények, vagy éppen a PR és társadalmi felelősségvállaláshoz kötődő eseményeink.

Az AVON-nak köszönhetem, hogy bejártam a világot, az Egyesült Államoktól Japánig, de azt is, hogy olyan fantasztikus embereket ismerhettem meg, akiknek a személyisége, története, tenni akarása vagy éppen a cég iránti elkötelezettsége nap mint nap inspirál.

Az pedig már csak a hab a tortán, hogy elsők között próbálhatok ki fantasztikus termékújdonságokat – pl. nem is olyan régen egy díjnyertes, szabadalmazott Protinol technológiát tesztelhettem. Az Anew Power szérumunk (akkor még név nélkül) Top Secret feliratú csomagban érkezett hozzám egyenesen a New York melletti kutatóközpontból.

Mindig is a szépségiparban akartál dolgozni?
Éles váltással egy építőipari cégtől kerültem a kozmetikai iparba, 19 évvel ezelőtt. Már az első interjún világossá vált, hogy az AVON-nál van lehetőség fejlődni, továbblépni. Szinte menetrendszerűen, 2 évente jött egy újabb kihívás, pozícióváltás, sokszor új vezetővel. Voltak nehezebb, könnyebb időszakok, de minden munkakör rengeteget tanított, azzá formált, aki ma vagyok.

Ez utóbbi mondatod úgy hangzik, mintha esetleg lenne olyasmi, amit már másképp csinálnál.
Azt gondolom, semmi sem történik véletlenül – így viszonylag kevés dolgot tudnék mondani, amit igazán megbántam volna, hiszen minimum tanultam, akár a rossz tapasztalatokból is. Talán egy dolgot említenék: a karrierem során viszonylag hamar lehetőség nyílt arra, hogy külföldön próbáljam ki magam – erre végül csak 2017-ben mondtam igent.

Mi volt ez a különleges felkérés?
2017-ben átvettem a németországi AVON vezetését, ahol sikerült egy motivált csapatot felépíteni és megállítani az értékesítés évek óta tartó csökkenését. Másfél évvel ezelőtt pedig, ismét hazai vizekre evezve, a magyarországi cég ügyvezetője lettem. Hatalmas büszkeség, hogy a fantasztikus kollégákkal, csapattal együtt az idei évben világszinten az egyik legkiemelkedőbb eredményt mondhatjuk magunkénak.

Nőként, ráadásul vezetőként mennyire volt nehéz kivívnod a kollegáid tiszteletét?
Női mivoltomból adódóan a legkevésbé sem szembesültem nehézségekkel, hátránnyal. Nálunk a vállalat minden szintjén sok a női vezető, például a vállalat CEO-jaként is egy hölgyet köszönthetünk Angela Cretu személyében, de a magyar management csapatban is bőven akadnak női vezetők. Ezzel együtt talán nyugodtan mondhatom, hogy a „titok” a sok éven, funkción, országon átívelő tapasztalatom, valamint a vezetői értékrendszerem.

Ki a példaképed?
Nem kell nagyon messzire mennem, egyértelműen az édesanyámat mondanám – azt, ahogy a gyerekei (én és a húgom) felé fordult, egy pillanatra sem kérdőjelezve meg, hogy mennyire fontos a tanulás, az új dolgok befogadása, a fejlődés. A lehetőséget, és nem a korlátokat mutatta meg nekünk – nélküle minden bizonnyal nem itt lennék.

Hogyan oldod meg, hogy egy ekkora felelősséggel járó munkakör problémáit, stresszeit ne vidd haza?
Sajnos nem tudom megoldani 100%-osan… Azt azonban megtanultam az évek alatt, hogy egyszerre mindig csak „egy széken üljek”. Vagyis napközben a fókusz a munkán van, de amikor hazamegyek, az időmet lehetőség szerint a családnak szentelem és nem az emailjeimnek. Majd miután a kisfiamnak elolvastam az esti mesét és ő elaludt, egy-egy nehezebb nap után előkerülhet még a laptop.

A magánélet és a karrier egyensúlya is megvan?
Akkor vagyok hatékony és sikeres a munkában, ha tudok töltekezni a magánéletemből – ezért nagyon fontos, hogy ez utóbbi ne kerüljön túl sokat hátrányba. Persze ez a felismerés nem jött magától, túl kellett esnem pár negatív tapasztalaton. Az évek alatt megtanultam, hogy osszam be nagyon tudatosan és használjam hatékonyan az időmet. S bár egy váratlan esemény felboríthatja ezt a kényes egyensúlyt, azt gondolom, általában azért sikerül megtartanom.

Ehhez kell egy támogató társ is.
Szerencsés vagyok, hiszen életem párja ez a támogató társ, immár több mint 20 éve. Mindenben mellettem állt és áll, legyen szó a gyereknevelés napi teendőiről, vagy éppen arról, hogy a karrierem miatt költözzünk ki Németországba. Ő maga is cégvezető, így megérti a dilemmáimat, a beszélgetéseink sokszor segítenek abban, hogy tisztán lássak egy-egy problémát.

Mi az, ami feltölt és kikapcsol?
2 éve találkoztam a funkcionális edzéssel, és azzal az érzéssel, hogy „na ezt nekem találták ki”. Számomra ideális mozgásforma, ami nemcsak a fizikumomra van remek hatással, de kiváló stresszűző is. Emellett nagy szerelem a síelés is, családdal, barátokkal. Az utazás az elmúlt időszakban sajnos kissé háttérbe szorult, de nagy álmunk, hogy folytatva, amit már elkezdtünk, az Egyesült Államok csodás nemzeti parkjait végiglátogathassuk.

Hogy látod a jövődet?
Nagyon jól érzem magam a bőrömben, mind a munka, mind a magánélet területén és remélem, ez jó sokáig így is marad. Másfél éve vettem át az AVON Magyarország vezetését, meglehetősen viharos időszakban, így bőven van még itt teendőm. Ugyanakkor bárhová visz az utam a távolabbi jövőben, fontos számomra, hogy olyannal foglalkozzak, amivel értéket teremtek, akkor is, ha ez azzal jár, hogy napi szinten újabbnál újabb kihívások elé állítom magam.