Palotás Petra: Biznisz osztály – Novella

Egyet-kettőt köhögött még a piros-fehér Ikarus busz, mielőtt a sofőr kihúzta volna a slusszkulcsot. Csak pár percet késett, de már vagy egy fél tucat diák várakozott a Feneketlen-tó mellett álló patinás gimnázium előtt. Hat óra múlt valamivel, még csak néhány Lada és Zsiguli gurult a Villányi úton, és egy utasoktól lézengő 61-es villamos.

Fél hét felé indult a csúcs, de a 2/C korán kelt, a Bakonyba indultak, ottalvós kirándulásra, három napra. Az osztályfőnök, a franciás Törőcsik tanárnő az utaslistát ellenőrizte, amikor a másik kísérőtanár megérkezett. Soha nem késett az igazgató, legalábbis soha nem lépte át az akadémiai tíz perc határát. Ha megtörténne, tegyék ki az épületre a fekete zászlót – tréfálkozott nemegyszer. Kiszállt a mustársárga Skodájából, a kezébe vette a fekete, bőr autóstáskáját, és még beszaladt az első emeleti irodába az előző nap ott felejtett jegyzetekért. Nem mintha nem ismerte volna a tenyereként a környéket, hiszen ott töltötte a gyerekkorát, de ha már megállnak Fehérváron, nem mindegy, hogy miként zsúfolja bele három órába a város nevezetességeit. Ha pedig lesz egy óra szabadidejük, megkéri majd a sofőr Jóskát, hogy kanyarodjon el vele a szüleihez, a Lövölde utcába – húzódott mosolyra a szája a gondolatra, elképzelve az édesanyja örömtől és meglepetéstől ragyogó arcát, amikor ajtót nyit a váratlan vendégének.

Ez most nem az ő osztálya volt, de lebetegedett az Ónódy Ede, és egyébként sem árt, ha kimozdul egy kicsit, összecsaptak a feje felett a hullámok, nehéz hetek voltak mögötte. De azért ismerte a 2/C-t, tavaly még tanította is őket, a világra nyitott, értelmes gyerekek, a zömét kifejezetten érdekelte a történelem.

Egy rövid létszámellenőrzés után, pontban fél hétkor kigördültek a parkolóból, hogy megkezdjék az élményekkel kecsegtető kirándulást. A sofőr Jóskával váltott néhány szót, átbeszélték a menetrendet, hagyta, hogy a gyerekek egy kicsit még tollászkodjanak, hogy előkerüljenek az első, alufóliába csomagolt szendvicsek, csak Tata magasságában szólt először a mikrofonba.

Mindenki figyelt rá, volt, aki a nyakát nyújtogatva, hogy az igazgató is lássa a tudásszomját, és akadt olyan is, mint a Kelemen Márk, aki az ablakon kibámulva szívta magába a hallottakat.

De ő azért az első sor székének dőlve is látta a fiút, eszes kölyök volt, és sohasem hivalkodó, ami csak még szimpatikusabbá tette a szemében.

Egyszerre tíz percnél többet sosem beszélt, pontosan tudta, hogy a hallgatóságnál mikor lankad a figyelem, függetlenül attól, hogy kamasz diákokról vagy értelmiségi felnőttekről volt szó. Nyaranta, amikor felkerültek az osztálytermekben a táblákra a vakáció feliratok, ő már egy másik kihívásra készülve csomagolt, hogy a Pedagógus Turinklub idegenvezetőjeként varázsolja el az utasokat. Mert varázslat volt az a javából, a messziről jött történetek mondatról mondatra bekebelezték a szerencséseket.

A tartalmas fehérvári állomás után délután értek a bakonyi vendégházba. Még egy erdei csavargás várt rájuk, este pedig a tábortűz körüli gitárszó kísérte dalolás és szalonnasütés zárta a napot. A látszólagos villanyoltás után néhányan még a hónuk alá csapva a pokrócukat visszalopództak a pislákoló parázshoz, egy göndör hajó, szeplős srác, a Meggyesi Botond hátizsákjából előkerült egy tokaji aszú, a lányszobából pedig a szőke, teltkarcsú Németh Klári dobott be egy doboz cigarettát a közösbe. Hajnalig ökörködtek, nem sejtve, hogy a diri félóránként kinéz rájuk, hagyva ugyan, hogy szórakozzanak, de azért szigorúan figyelemmel követve, hogy mi az, ami még veszélyes következmények nélkül belefér a gimnazista határfeszegetésbe. A józan, matematikában jeleskedő Kelemen Márk is köztük volt, ami már önmagában megnyugtatóan hatott a felügyelő tanárukra.

Másnap a kisgyóni kéktúrát tűzték ki napi célul, a sikeres teljesítés után pedig záróakkordként egy estebédet a szállásukhoz közeli csárdában. Nem volt meglepetés az éttermi étkezés, a diákok szüleit a többi tudnivalóval együtt írásban tájékoztatták, hogy az első este közösen főznek, a másodikon pedig vendéglőbe kívánnak menni, ehhez igazítsák a gyerekeknek adott zsebpénzt.

A legtöbben rántott sajtot kértek, lehetőleg extra nagy adagot, sült krumplival, meg desszertnek Gundel palacsintát, kólát, Fantát, baracklevet. A kirándulásban megéhezett korgó gyomruknak köszönhetően nem sokáig keresgéltek az ételek között. Csak a Kelemen Márk forgatta feltűnően hosszú ideig az étlapot, zavartan lapozott elölről hátra, majd egy enyhe pírral az arcán az előételekhez visszafelé.

Erőleves, neki csak az lesz, meg egy pohár szódavíz – adta le a rendelést. Valahogy nincs most olyan nagy étvágya, nem igazán éhes – magyarázta az éretlenkedő osztálytársainak. Az igazgató, látva a jelenetet, felállt a Törőcsik tanárnővel osztozott piros-fehér kockás asztaltól, és a pincér után sietett, majd a konyha előtt diszkréten a fülébe súgott valamit. Ketten hordták ki a rendeléseket, egy nagy mellű, mosolygós asszony és egy alacsony, a diákoknál talán ha néhány évvel idősebb, pattanásos arcú srác. Márk legnagyobb meglepetésére a levese mellé egy jókora adag rántott sajtot is letettetek elé.

– A tanár úr meggondolta magát, mégis vadast kért, ezt meg már kisütöttük, csak kidobnánk – bökött az arany fülbevalós pincérnő a tanári asztal felé.

∗∗∗

Húsz év múlva

Csak kézipoggyásszal utazott, a barátja már ott várta Krétán, de ő csak most tudott utánamenni. Egy teljes hét az azúr színű víz partján, és a történelem koptatta kövek között. Nem kényeztették el a nyugdíjjal, de nem panaszkodott. Az utószezonban azért ki lehetett olykor fogni egy-egy megfizethető apartmant. Feri tíz napra ment, de ő megbecsülte az egy hetet is. Néha még vezetett külföldi utakat is, de most ő maga volt az utas. Egy kicsit még fészkelődött a turista osztály szűk ülésében, majd egy vágyakozó pillantást vetve a két sorral előrébb koktélozó biznisz osztály felé, lassan szürcsölni kezdte az imént szervírozott paradicsomlevét.

– Parancsoljon! – tett le váratlanul a légikísérő egy skót whiskyt elé. – A barna öltönyös úr küldi az igazgató úrnak, és azt üzeni, hogy megtisztelné, ha elfogadná a mellette lévő helyet és az ebédmeghívását – mutatott a biznisz osztály felé.

A nyugdíjas igazgató egy pillanatra, a múlt emlékei után kutatva felvonta a szemöldökét, majd kicsatolta a biztonsági övét, és egy mosollyal az arcán elindult a kissé pocakos és kopaszodásnak indult, de ugyanolyan tiszta tekintetű Kelemen Márk felé.

Ha szeretnél még több novellát olvasni Palotás Petrától, IDE kattintva megteheted!

Avatar photo
Palotás Petra

Író

Több, mint másfél évtizednyi televíziózás után új irányt vett az életem. Ma már az írás tölti ki a mindennapjaimat, jelenleg a 14. könyvemen dolgozom. S bár már jó ideje Hamburgban élek, nagyon szoros maradt a kapcsolatom hazámmal, a családommal, az ottani barátaimmal, és a hűséges olvasóimmal.