Szépirodalmi alkotások, amelyek középpontjában a női sorsok állnak

Könyvajánlónk következik négy, olyan új, szépirodalmi megjelenésről, amelyekben a nők kapnak főszerepet. Nők, akik kiemelkednek tehetségükkel, döntéseikkel, származásukkal vagy épp női mivoltukkal. 

Egy kémnő története

Sokak örömére idén nyáron a 93. Ünnepi Könyvhétre jelent meg María Dueñas nemzetközi sikerkönyvének – az Öltések közt az idő című regénynek a folytatása – Sira.
Az eredeti történet egy látszólag hétköznapi asszonyról Sira Quirogaról szól, aki tehetségét és bátorságát arra használja fel, hogy elismert divattervezővé, majd a második világháború alatt a szövetségesek titkos ügynökévé küzdje föl magát. A kalandokkal teli regény folytatásában a második világháború végén Sira babát vár, és végre békés életet él brit diplomata férjével, Marcusszal. A sorsnak azonban más tervei vannak vele, és a nyugalom átmenetinek bizonyul. Férjét Jeruzsálembe helyezik át, ahol a házaspár belekeveredik a politikai fenyegetések és az erőszak világába. Végül az Izrael állam megszületését megelőző feszültségek elérik a forráspontot, és tragédiába csapnak át a King David Hotel szörnyű bombázása során. Sira arra kényszerül, hogy újra feltalálja magát, ezért Angliába utazik, ahol megküzd az anyósa ellenségeskedésével, miközben új küldetést vállal a brit hírszerzésnél, és új identitást vesz fel. Livia Nash lesz, akinek fedőfoglalkozása újságíró a latin-amerikai BBC-nél.

Sira hamarosan Madridba utazik, ahol találkozik a félelmetes Eva Perónnal – és elbűvöli őt. Később egy tangeri küldetésben vesz részt Barbara Hutton amerikai örökösnővel. Útja során árnyakkal találkozik a múltjából, akik mind arra törekszenek, hogy tönkretegyék őt – köztük egykori szeretőjével, Ramiróval, aki évekkel azelőtt elhagyta, amikor még nincstelen fiatal varrónő volt. Végül Marokkóban telepszik le kisfiával – és a fényes, rejtélyes Tanger városában, ahol minden elkezdődött, az élet az öröm és a beteljesülés ígéretét kínálja Sira számára.

Egy erős nő története, aki csak magára számíthatott és önerőből küzdötte fel magát a sikerig a történelem legviharosabb időszakában. A két kötet azon ritka, gazdag szövetű regények közé tartozik, amelyek az utolsó oldalig fogva tartják az olvasót. María Dueñas megmutatja, milyen az, amikor egy mesteri mesélő magával ragadja az embert.

Életünk döntési lehetőségei

Van, amikor már nincs választás és az öngyilkosság tűnik a végső megoldásnak, de ilyen helyzetben is kaphatunk egy új esélyt. Matt Haig angol író, aki maga is megküzdött depressziójával, egy csodálatos mágikus realizmusban mutatja be egy nő életét, a döntéseit és a lehetséges kimeneteket.

Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor a bizonyos tette után az Éjfél Könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent.

Az Éjfél Könyvtárban lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi ismerős segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet. Így láthatja és átélheti, amikor kocsmát hoztak létre szerelmével, amikor híres úszónő lett vagy amikor laza semmittevéssel töltötte az ideje nagy részét. A dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít, és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják. Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobban élni az életét?

Az elgondolkodtató történet 2020-ban a Goodreads Choice Awards legjobb regény kategóriában nyert.

Boldogulni fehér és fekete világban

Brit Bennett az amerikai Déltől egészen Kaliforniáig ívelő, több generációt felvonultató családregényében, a A halványuló félben egyszerre mesél érzelmekben gazdag történetet, és nyújt betekintést az amerikai történelem egyik meghatározó időszakába.
A fekete ikerlányok, Desiree és Stella tizenhat évesen elszöknek az isten háta mögötti otthonukból, de hamarosan megszakad köztük a kapcsolat. Sok évvel később Desiree bántalmazó férje elől menekülve visszaköltözik kislányával a szülővárosukba, miközben a világosabb bőrű Stella fehérként éli az életét, és még férje sem tud semmit a múltjáról. Hiába ékelődik azonban az ikerlányok közé sok kilométer és hazugság, sorsuk újra összefonódik. És mi történik vajon, amikor lányaik útjai is keresztezik egymást?

Brit Bennett az amerikai Déltől egészen Kaliforniáig ívelő, több generációt felvonultató családregényében egyszerre mesél érzelmekben gazdag történetet, és nyújt betekintést az amerikai történelem egyik meghatározó időszakába. A faji kérdéseken jócskán túlmutató könyvéből kiderül, hogy milyen hosszú árnyékot vethet a múlt egy ember döntéseire, vágyaira és elvárásaira, és hogy milyen okai lehetnek annak, ha valaki a gyökereitől elszakadva kénytelen élni. A halványuló fél 2020 egyik legnagyobb könyvszenzációja volt, megjelenését követően az HBO szinte azonnal lecsapott a megfilmesítési jogaira.

Az elgondolkodtató történet 2020-ban a Goodreads Choice Awards legjobb családregény kategóriában nyert.

Egy élet – kétféleképpen leélve

A legfrissebb megjelenést  – Louis és Louis – maradt a legvégére, amely komoly és fontos témát dolgoz fel. Hogyan alakul ugyanaz az élet, ha minden körülmény azonos (szülők, lakóhely, tanulmányok, barátok stb.) viszont egyszer nőként és máskor férfiként élik le. Louis és Louise ugyanaz a személy, aki két különböző életet él. Csupán az orvos által megállapított nemük és az „e” végződés különbözteti meg őket egymástól. Valóban minden ugyanaz a két főszereplő körül és mégis minden másképp alakul.

Maga az ötlet is rendkívüli, de az időben visszafelé haladó történetmesélés még különlegesebbé teszi. A két szál fejezetről fejezetre párhuzamosan fut, fordulatokban gazdag, egy bizonyos éjszaka történései és a bő egy évtizeddel későbbi visszatérés bőven kínál drámát az olvasónak.

Gyengéd, mélyenszántó és időszerű regény azokról a dolgokról, amelyek összehoznak bennünket – és amelyek elválasztanak. Julie Cohen Együtt című előző regénye egy szörnyű titkot rejtegető házaspárról szólt, a Louis és Louise pedig arról, mennyire máshogy alakulhat egy élet.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.