5+1 tipp, hogyan dobd fel a csupasz faladat!

Mikor belépsz egy helyiségbe, első pillanatban elválik, hogy jól érzed-e magad, vagy valami hiányzik. Túl sok üres fallal úgy érezheted, hogy nincs befejezve az otthonod, viszont ha legalább egy faladat feldobod, akkor máris jobban fogod magad érezni.

Az otthonosság érzésének növelésére több opció is létezik falak tekintetében, mutatok pár ötletet, amelyekre szívesen fogsz ránézni.

1. Fesd színesre egy faladat

Mindig a helyiség funkciójának megfelelően érdemes színt választani, attól függően, hogy az adott helyiséget mire használod. Például hálószobában nyugtatóbb hatásúak a világos és a pasztell színek, de ha Neked a sötét színek is bejönnek és egy ilyen hat Rád nyugtatólag, akkor miért ne festhetnél egy falat ilyenre? Egy színes falra, nem feltétlenül kell már más dekoráció, de ha raksz az sem baj, de mindig tartsd szem előtt a „kevesebb több” elvét :-).

Forrás: unsplash.com, pexels.com
Ha bevállalós vagy akár mintát is festhetsz a falra, mint például ezen a fotón, itt geometrikus mintákkal értem el különleges hatást:
Forrás: homeideas.hu, Tervezte: Kónya Hajnalka

2. Adj textúrát faladnak

Léteznek különleges falfestési technikák, például dekorglettel, amelyekkel különféle hatásokat tudsz elérni, például betonhatást, márványhatást, akár csipkehatást, csak a fantáziádon múlik, hogy mit választasz.

Forrás: unsplash.com, pexels.com

Egyéb opció még textúra eléréséhez a 3D falburkolat, a téglafal vagy lamellák használatával is fel tudod dobni a helyiséged. A fotón a téglafalra és a lamellákra láthatsz példát:

Forrás: pexels.com, unsplash.com

3. Készíts galéria falat

Népszerű megoldás, mikor teleraksz egy falat különféle képekkel. Az egyik megoldás az, hogy a falra közvetlenül rakod fel a képeket, a másik pedig mikor speciális képtartó polcokra rakod rá a képeket, ilyenkor a fal sem sérül annyira sok helyen, mint az első megoldásnál. Vagy ezt a két opciót kombinálhatod is együtt. A képek lehetnek fotók, poszterek, printek vagy festmények, de az a legjobb ha ezeket együtt alkalmazod, mert annál izgalmasabb lesz, viszont érdemes egy téma köré csoportosítani a használt képeket.

Forrás: pexels.com

4. Használj tapétát

Manapság már nem divat az összes falat betapétázni, viszont ha kiemelsz egyet azzal nagyon különlegessé teheted a helyiséget. Természetesen bármelyik szobába rakhatsz, előszobába például konzolasztal mögött nagyon jól mutat, hálóban a kanapé mögött, bátran kísérletezz.

Forrás: unsplash.com

5. Dobd fel egy mutatós tükörrel

A tükör nemcsak hogy remek dekorációs elem, de még tágíthatod a teret is vele. Egy különleges kerettel vagy formával az adott falra vonzod a szemeket.

Forrás: unsplash.com, pexels.com

5+1. Rakj fel vagány polcokat

Sokféle alakú polc közül válogathatsz, ezeket össze is kombinálhatod, hogy még egyedibb legyen a falad.

Forrás: unsplash.hu, bonami.hu

Nagyon sokféle megoldás létezik fali dekorációra, viszont tapasztalatom szerint ez jelenti a legnagyobb kihívást a legtöbb otthonát dekorálónak. Ha nagyon tanácstalan vagy nézegess inspiráció gyanánt képeket a neten, vagy újságokban, vagy akár filmek díszletéből is meríthetsz ihletet, vagy engem is kereshetsz nyugodtan :-).

Szépséges, inspirációkkal teli Novembert kívánok!

Kónya Hajnalka

Lakberendező

Mottóim egyike, hogy adj többet, mint amit elvárnak Tőled! Fő célom, hogy inspiráljak másokat, és ha ezt éppen az életvitelüknek megfelelő otthon létrehozása kapcsán tudom megtenni, dupla sikert élek meg. Cikkeimet is igyekszem úgy összeállítani, hogy egy-egy témában minél több ötletet adjak olvasóimnak.