5+1 utazós könyv

womagic_utazás

Imádok könyveket olvasni, pláne, ha ezek a könyvek az utazáshoz kapcsolódnak, illetve arról szólnak, hogy a főhős bejárja a világ valamely gyönyörű táját. Hiszem azt, hogy az ember többé válik egy jó könyv elolvasásával. Eljuthat olyan helyekre, melyekre talán a való életben nincs lehetősége, az olvasás által megismerhet új kultúrákat, emberi sorsokat.

Én ezeket a könyveket szívesen ajánlom elolvasásra:

womagic_utazás1.Daniel Defoe: Robinson Crusoe

A könyvet még gimnazista koromban olvastam és már akkor nagy hatással volt rám a története. Robinson hajótörést szenved és közel 28 évet tölt el Trinidad szigetén – az ő viszontagságait és élni akarását mutatja be a könyv, amely már a kiadásának évében, 1719-ben (!) sikeres lett. Szerintem a Számkivetett című filmet is ez a történet inspirálta.

womagic_utazás2.Victoria Conelly: Bárcsak itt lennél

Talán nem annyira ismert ez a könyv, de mindenkinek szívből ajánlom, aki (egyelőre képzeletben) egy kis napsütésre vágyik a görög szigetek egyikén. A főhős, Alice örökké a kishúga, Stella árnyékában él, a munkáját sem szereti és betegeskedő édesapját is ő ápolja. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően azonban elutazhat húgával az egyik görög szigetre. Alice itt megismerkedik Milo-val, a jóképű görög fiúval, aki ráveszi, hogy suttogja el kívánságát a városlakók által bálványozott Aphrodité szobornak.  Alice nem is sejti, hogy ezzel micsoda változást indít el a saját életében, de a kalandok szép lassan ráébresztik, hogy a saját boldogságáért egyedül ő a felelős.

womagic_utazás3.Yann Martel: Pi élete

A könyv sikerét követően film is készült a történetből, amely 4 Oscar-díjat nyert el 2012-ben. A főszereplő, Pi Patel, indiai kisfiú kvázi egy állatkertben él, amelyet apja irányít. A nehéz anyagiak miatt azonban a család eladni kényszerül a vállalkozást és néhány állattal a fedélzeten azt tervezik, hogy áthajóznak Kanadába. A hajó viharba kerül, amelyet csak a kisfiú és néhány állat él túl. Innentől kezdődik a közel 200 napos hánykolódás a tengeren és közben a valódi utazás Pi belső lelki világában.

womagic_utazás4.Gayle Forman: Csak egy nap

Igazi klasszikus utazós könyv, amelyet olvasva az ember tényleg úgy érzi, mintha ott járna az európai városok utcáin. Párizs és London amúgy is fantasztikus helyek, ahova legalább egyszer érdemes elutaznia mindenkinek. A könyv nemcsak a városokat mutatja be részletesen, de a főhős Allyson jellemfejlődését is szépen érzékelteti és kitűnően írja meg, milyen az, ha szüleitől elszakadva önállóvá válik az ember, megismeri önmagát és persze szerelembe esik, történetesen egy helyes holland sráccal, Willem-mel.

womagic_utazás5.James Redfield: Mennyei prófécia

A könyv spirituális és belső utazásra hívja az olvasót, s történetével bemutatja, mit is jelent a gyakorlatban a karma és a vonzás törvénye. A perui őserdőben, az ősi romok alól több ezer éves kézirat kerül elő s a különös próféciák az egész emberiség történetére hatással lehetnek. Nem csoda, hogy sem az állami, sem az egyházi vezetők nem akarják, hogy a Kézirat napvilágra kerüljön. A könyv névtelen főhőse Peru és az Andok vadregényes tájain utazva keresi a hiányzó tekercset, s közben számtalan emberrel és élethelyzettel találkozik, amely elgondolkodtatja, és más megvilágításba helyezi számára az élet számos nagy kérdését. A könyv először 1993-ban jelent meg Amerikában, majd 165 hétig vezette a sikerlistát!

womagic_utazás+1.Madách Imre: Az ember tragédiája

Számomra ez a könyv az abszolút non plus ultra. Művészi megfogalmazás, filozofikus gondolatok, belső és fizikai utazás – minden benne van, amiért a mai napig is a kedvencem. A könyv több mondata olyan időtlen alapkérdéseket boncolgat, mint például mi az emberi lét célja? A jó és a rossz mindig párban járnak? Tanulhatunk-e elődeink sorsából vagy ugyanazt éljük át, mint ők, csak más köntösben? Lehetséges-e a tiszta boldogság? Ádám és Éva, a két bibliai hős a különböző korok között „utazva” döbbennek rá az emberi természet alapvető működésére, illetve a világ igazságtalanságaira és próbálják megfejteni a fenti kérdésekre a válaszokat.

Szerző: Szabó Petronella a petrazworld.com útiblog szerzője