A divatdiéták buktatói

Diéták jönnek, diéták mennek, de egyvalami nemigen változik. Hogy minél gyorsabban szeretnénk elérni a vágyott alakot. De álljunk meg egy kicsit és gondoljuk végig, vajon megéri-e sanyargatni magunkat, amikor a legtöbb esetben nem tudjuk hosszú távon megőrizni a súlyunkat? Ha tartós eredményt szeretnénk, keressünk fel egy dietetikus szakembert. Mi is ezt tettük. Megkértük Kovács Juditot, a Gullon dietetikusát, segítsen eligazodni a divatdiéták útvesztőjében.

Fontos megjegyezni, hogy igazából mindegyik módszerrel le lehet fogyni. Hiszen kevesebbet eszünk pl. egy porból készült ételből, mint pl. egy sztrapacskából. De a pozitív hatás mellett sokszor negatív hozadéka is van az egyoldalú étrendeknek. Vegyük őket sorra típus szerint!

Kép: pixabay.com / congerdesign

Por alapú étrend – A rövidtávú megoldás

Hosszútávú eredményt ne várjunk tőle, mert ez a fajta diéta nem tanít meg arra, hogy az eddigi esetlegesen rossz szokásainkat, rossz étrendendünket, hogyan javítsuk ki, milyen egészségesebb alternatívák vannak, amiket hosszútávon tudunk alkalmazni. Hiszen nem szeretnék még 10 év múlva is porokat enni ebédre nem igaz?! 🙂 Bár ezzel a módszerrel pár hét alatt sikert lehet elérni, akkor jön a „bibi” :-), amikor abbahagyjuk a diétát, mert elértük a kívánt testsúlyt, vagy meguntuk a módszert. Mit tudunk tenni? Visszatérünk az eredeti étrendünkre, hiszen semmilyen változtatást nem vezettünk be az életünkbe a porokon kívül.

A visszatéréssel idővel sajnos a kilók is vissza fognak jönni, hiszen az az étrendünk vezetett minket anno a plusz kilókhoz is, amit a porokkal próbáltunk leadni.

Ez az az ördögi kör, amit bejárhatunk a por alapú étrenddel. Ha emellett elkezdünk változtatni, javítani az étkezésünkön, felmérjük, hogy hol vannak a hibák és a porok mellett teszünk is lépéseket, akkor esetlegesen ez hosszú távú eredményt is hozhat.

Kép: Pexels.com / Daniel Reche

Zsírdús étrend, ketogén diéta – Nem éppen szívbarát

Az eredeti ketogén étrendet epilepsziás gyerekek kezelésére találták ki és abből nőtte ki magát egy diétás étrenddé, ami nem is pontosan az, mint az eredeti, hiszen abban sokkal szigorúbb szabályokat kell követni. De így sem olyan vonzó ez a diéta, hiszen sok esetben nem éppen ínycsiklandó fogásokat kell fogyasztani. Régebben kerültük a zsírt, most pedig egy olyan étrendért rajong a világ, ahol szinte csak zsírban gazdag ételeket lehet enni, milyen nagy fordulat! Sajnos, vagy nem, de ez sem hosszú távra van kitalálva. A magas zsírtartalom ugyanis tönkreteheti a koleszterinszintet és az ereket.

Magyarország sajnos élmezőnyben van a szív-, és érrendszeri betegségek halálozása kapcsán, éppen ezért ez a diéta típus nem éppen a legideálisabb számunkra

Kép: Paxels.com / Jer Chung

Szénhidrátban szegény étrend – A feszültség forrása

Szokták mondani, hogy házisárkánnyá válik, aki diétázik, ez általában ennél a diéta típusnál következik be. Ez a fajta diéta feszültté teszi a fogyókúrázót, hiszen a szénhidrát hiányt elsőként az agy jelzi. A szénhidrát hiány befolyásolja a koncentrációt, lobbanékony, idegesebb lesz a diétázó, rosszabbodik a kedv. Mielőtt belevágunk, gondoljuk végig, megéri-e, hogy az alakunkért még a környezetünket is az őrületbe kergetjük.

TUDTAD?

1 gramm fehérje ugyanannyi kalóriát jelent, mint 1 gramm szénhidrát. A zsiradék pedig sokkal többet, mint 1 gramm szénhidrát.

Szakértői javaslat

Akár rövid, vagy hosszútávon gondolkodunk, próbáljuk meg végigtekinteni az étrendünket, akár egy étkezési napló segítségével. Visszaolvasva egy heti étrendet magunk is sok mindennel fogunk szembesülni ezáltal.

Egészséges finomságokért látogass el a Gullon Facebook és Instagram oldalára!

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.