A műanyag szívószálon túl – tippek a Zero Waste- életmód eléréséhez

A műanyag szívószálon túl – tippek a Zero Waste- életmód eléréséhez

A rengeteg műanyag termelése és a belölük keletkezett hulladék kezelése óriási problémát okoz világunknak. És bár jól tudjuk, hogy a Föld megmentése csupán az egyén szintjén nem lehetséges, arra azért mindenkinek maximálisan törekednie kell, hogy az ökológiai lábnyomát a lehető legkisebbre zsugorítsa.

Közös érdekünk, hogy megvédjük ezt a bolygót, a rajta élő milliónyi állat-és növényfajt, és sajnos erre már alig maradt időnk. Úgyhogy mindenkinek cselekednie kell, nem holnap hanem MOST! Ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, és nem kérünk szívószálat az italunkba az remek dolog, de nem elégséges. Arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. Átfogóbb szemléletre van szükség, méghozzá a mindennapok szintjén. A Zero Waste mozgalmat talán már nem kell bemutatni, szerencsére egyre többet foglalkozunk vele. Azzal ugyanis, hogy a megtermelt hulladék mennyiségét csökkentjük, többet tehetünk a környezetünkért, mint a „sima” újrahasznosítással. Ehhez persze alakítani kell az életmódunkon, de azért nem szükséges a feje tetejére állítani az életünket. A tudatos szokások apró lépésekkel is kialakíthatók, és minden apró változtatás pozitívan hat.

Ne vegyél újat, jó a használt is!
Az elmúlt időszakban óriási túltermelés folyt és még folyik napjainkban is a gazdaságban. Az élelmiszerekből, fogyasztási cikkekből irdatlan mennyiség áll rendelkezésünkre, teljesen feleslegesen s ebből a bőségből néha még választanunk is nehéz. Ha jót akarsz tenni a környezettel, akkor ne rohanj rögtön a boltba újat venni, ha a régi elromlott. Anyagilag is jobban jársz, ha inkább az apróhirdetéseket, közösségi vásártereket böngészed át. A Vatera például már külön “Zero Waste” címkével jelöli a mozgalom elveinek megfelelő termékeit, hogy még inkább könnyebb dolgod legyen.

Használj textilt!
A különböző eldobható papírtárgyak, mint például a szalvéta, a konyhai papírtörlő, vagy akár a zsebkendő mind-mind kiváltható textillel. Azzal, ha törlőrongyot, konyharuhát, mosható zsebkendőt használunk, nemcsak a környezetet óvjuk, de a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen ezeket nem kell mindig újravásárolni. Takarításhoz használjunk kiselejtezett pamutpólót, sőt, a kisbabák számára is választhatunk mosható pelenkát, ami nagy hulladékmennyiségtől kíméli meg a Földünket, és nem utolsó sorban jelentősen olcsóbb megoldás az eldobható pelusokhoz képest.

Készíts tisztítószereket te magad!
Egyre többet hallani a házi készítésű, szuperhatásos tisztítószerekről, amik olyan természetes „csodaszereket” tartalmaznak, amelyekre elsőre nem is gondolnánk, annyira hétköznapiak. Az ecet, a citrom, a teafaolaj és a szódabikarbóna sokszor jóval hatékonyabbak a szennyeződésekkel szemben, mint a megszokott vegyipari készítmények. Arról nem is beszélve, hogy kevésbé károsak az egészségre és a környezetre nézve is. Különösen ajánlott a használatuk, ha kisgyermekek is élnek a háztartásban, így a kicsik nem kerülnek kapcsolatba vegyi anyagokkal.

Keresd a natúr kozmetikumokat!
Ami pedig a személyes higiéniát illeti, szintén célszerű természetes összetevőkkel készült, bio- és natúr kozmetikumokban gondolkozni. A bőrünk meghálálja a tápláló törődést, és persze a lefolyóba sem kerül több vegyszer. Nagyon sok hazai, akár kézi készítésű natúrkozmetikum kapható többek közt a Vaterán is. Ha hazai terméket, illetve online vásárlunk, a szállítás ellenére is környezettudatosabban választunk mint, ha magunk autóznánk el a beszerzett holmiért. Az egyre népszerűbb személyes átvételi pontok pedig még ennél is jobb megoldást jelenthetnek.

Legyen környezettudatos a konyhád is!
Rengeteget tehetünk a környezetünkért a konyhai tüsténkedések közepette is. A víz például, amiben a tojásokat főztük, tele lesz olyan, a héjból kioldódott anyagokkal, amik hasznosak a virágainknak. Ugyanezt megtehetjük a vízforralóban maradt felesleges, kihűlt vízzel is – így nem vész kárba egy csepp sem. A mélyhűtőből vegyük elő időben az élelmiszert, és tegyük át a normál hűtőbe, hogy szépen lassan felolvadjon – kerüljük a mikróban olvasztást a felesleges energiafogyasztás miatt. Ha pedig sütőben készült finomságról van szó, állítsuk le azt egy pár perccel korábban, hiszen a kikapcsolt, de még forró sütőben a maradék idő alatt szintúgy tökéletesen elkészül az étel. Az óriási hulladékmennyiséget kitevő PET-palackoktól szabaduljunk meg vízszűrő kancsóval és szódagéppel.

Tudatosan vásárolj!
Már nagyon sokszor hallottuk, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a környezettudatosság 0. lépése a tudatos vásárlás. Ez nagyjából azt jelenti, hogy csak azt vásároljuk meg amire tényleg szükségünk van. Kicsit árnyalva a képet, érdemes arra is figyelni, hogy a felesleges csomagolást is kerüljük – például ne vegyünk zacskót néhány szem almának, és mindig legyen nálunk tartós bevásárlótáska, mikor boltba megyünk. Ahogy a szappanok példájánál említettük, ha helyi termékeket választunk, az kevesebbet „utazik”, ami kevesebb üzemanyag kibocsátást és szennyezést is jelent. Ha csak tehetjük, vásároljunk új helyett inkább jó állapotú, de használt tárgyakat, és mi magunk is adjuk el azt, amire már nincs szükségünk. Többek közt erre buzdított a #HasználtRuhaSzeptember megmozdulás is, amit persze nemcsak szeptemberben követhetünk – év közben is vásároljunk inkább használt ruhadarabokat, a meguntakat, kinőttetek pedig adjuk el.

Ajándékozz élményt!
Plusz egy tipp, hogy ha szeretnénk valakit megajándékozni, adjunk élményt tárgyak helyett – egy kirándulás vagy egy finom vacsora nemcsak emlékezetesebb egy tárgynál, de hulladékot sem termel. A hulladékmentes(ebb) életmód nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik, és ne feledjük, hogy nem kell mindenkinek 100%-ban ilyen életmódot folytatnia ahhoz, hogy változzon az általános gyakorlat. Nézzük meg, mi az, amit be tudunk építeni az életünkbe, és mi az, aminek a teljesítése számunkra nem reális.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.