Álláskeresés nőként 40 felett

Amikor felmerül a kor kérdése az álláskeresőknél, amit már alapjaiban is súlyosbító körülményként élnek meg, a nők úgy gondolják, hogy esetükben – például a gyerekek miatt – ez hatványozottan igaz. Emiatt, ha munkát keresnek, vagy állást szeretnének váltani úgy érzik, hogy mínuszból indulnak. Pedig… – Szemán Zoltán szakértő szerzőnk írása. 

Ilyen esetekben szoktam elmesélni annak a hölgynek a történetét, akit egyszer egy HR tanácsadó céghez interjúztam gazdasági vezető pozícióba. Ő mesélte, hogy amikor elkezdődött a 2009-es válság, akkor elküldték a munkahelyéről. Akkor ő egy 3000 főt foglalkoztató építőipari égnek volt a munkaügyi vezetője. Ott állt a válság kellős közepén, vezetői tapasztalattal, 59 évesen, nőként, hogy állást kell találnia. Másnaptól fogta magát, ugyanúgy felkelt reggel, felöltözött, megreggelizett és kisminkelte magát mintha munkába menne, és leült a számítógéphez, hogy 9:00 és 17:30 között – egy ebédszünettel – állást keressen. Ez volt a munkája. Így, ahogy ő fogalmazott, még a napi rutinból sem esett ki.  Megnézte az összes állásportált, végigment a munkaerő-közvetítő cégek listáján, felkereste a fejvadász cégeket, a LinkedInen frissítette a profilját, amit követően felvette a kapcsolatot az ismerőseivel, és felkutatta azokat a cégeket is, ahol el tudta volna képzelni, hogy munkába álljon. 2 hónap múlva volt állása. És nem kellett leadnia az igényeiből, azaz az ő szintjén, vezető pozícióban helyezkedett el. Válságban, 59 évesen, vezetőként, nőként.

Volt olyan ügyfelem, aki erre elkezdte felsorolni azon érveit, hogy miért nem tudja ezt megcsinálni. Én meghallgattam, és azt javasoltam neki, hogy miután már tudjuk azt, hogyan nem tudja, nézzük meg azt, hogyan lenne mégis lehetséges számára, hogy megtalálja azt az egy állást, amit szeretne, ami számára megfelelő lenne. És neki is sikerült.

Mert igenis vannak olyan cégek, nem kevesen, ahol belátták, hogy fontos a csapatban a fiatalok mellett seniorabb kollégákat is foglalkoztatni. Nem beszélve arról, hogy egy nő milyen energiákat, más nézőpontokat és gondoskodó hozzáállást tud hozzáadni a cég működéséhez. Persze mindezt a szakmai tapasztalat mellett, de ez is fontos szempont lehet. Ezen értékeidet viszont érdemes egy listában összeraknod saját magadnak, nem csak a “Miért Önt válasszuk erre a pozícióra?” kérdésre való válaszra felkészülve, hanem emellett annak átolvasása emelheti az önismereti- és önbizalmi szintedet is, ami valljuk meg, nem egy hátrány az álláskeresésnél.

Emellett még egy nézőpontot adnék: csak egy állást kell megtalálnod! Mindegy, hogy milyen a munkaerőpiac, hogy Covid időszak van, vagy épp munkaerőhiány – jó hír számodra, hogy most ez utóbbi jellemző -, neked azt az állást kell csak megtalálnod, ahol megvan minden, aminek köszönhetően a legjobbat tudod kihozni magadból.

Ezért amellett, hogy tisztában vagy vele, hogy te mit tudsz adni egy munkáltatónak, azt is érdemes összeszedni, hogy milyen lenne számodra egy ideális munkahely? Melyik iparág, mivel foglalkozik a cég, ekkora szervezet, milyen cégkultúra, milyen vezető, lokáció, fizetés, szakmai fejlődési lehetőség, stb.. Mert így fókuszáltabbá lehet tenni a keresést, és ezeket tudod te is egyeztetni az interjú alkalmával, amikor a te kérdéseidre kerül a sor. 

Ezek után pedig “csak” el kell kezdeni a keresést, mert, ahogy a fenti példa is mutatja, a munka nélküli sikert még nem találták fel.

De az már egy másik cikk témája lesz.

Avatar photo
Szemán Zoltán

Karrier-coach

Szemán Zoltán 20 éves fejvadász tapasztalatát tudja megosztani az álláskereső-, vagy karrierváltó ügyfeleivel, hogy közösen megtaláljátok a számodra megfelelő pozíciót és sikeresen el is érd azt. A folyamat mellékhatásai: magasabb szintű önismeret, nagyobb önbizalom, pozitív én- és jövőkép, valamint az álláskeresési- és kiválasztási folyamat megismerése HR-es szemmel. Hogy szakmai pályafutásod ne alakuljon, hanem Te alakítsd azt.