Covido ergo Zoom

Ami eddig csak egy lehetőség volt, mint a kiválasztási folyamat része, vagy annak támogatása céljából beillesztett lépés, az a jelen helyzetben kötelező elem lett, és bár nem vagyok jós, de azt gondolom, hogy a jövőben egyre nagyobb szerepe lehet az online felületeken lebonyolított interjúknak.

Épp előző nap hívott fel egy barátom, aki jelen helyzetben egy vezető kiválasztás során már a harmadik körét tartja Zoomon keresztül, és a következőt is ezen a felületen tervezik. Hogy miért? A vírus terjedése ellen hozott lépések mellett az idő is nagy szerepet játszik, ugyanis így számára is, és a kiválasztással foglalkozó tanácsadónak, HR-esnek – esetében a régiós igazgatónak – is nettó egy órájába kerül egy-egy beszélgetés. Tehát időt spórolnak.

De hogy is érdemes felkészülni egy ilyen interjúra?

Azt mondanám, ha lehet, még alaposabban, mint a személyesre. Hogy miért? Mert a személyes kommunikációban már gyakorlott vagy, ha némi izgalommal is, de sikeresen tudsz válaszolni az ott feltett kérdésekre, míg ugyanezzel a tapasztalattal már nem biztos, hogy rendelkezel online is, amikor egy laptop előtt a kamerába beszélve kell elmondanod a feltett kérdésekre a választ. Ezen szokatlan körülmények miatt kell még magabiztosabbnak lenned, és figyelned a részletekre.

Először is még alaposabban gondold át az interjúk két alapkérdését: az egyik, hogy miért téged válasszanak, a másik, hogy te miért gondolod azt, hogy az a pozíció lenne a következő lépés a karrieredben.

Erre való felkészülésben keress olyan feladatokat, projekteket, melyek relevánsak lehetnek annak bemutatására, hogy milyen gyakorlatot szereztél eddig hasonló területeken. Ha mindezt történetmeséléssel, az interjúztató számára is érthető, három betűs rövidítések, és szakszavak nélkül tudod megtenni, valamint a végén az általad elért eredményeket is megemlíted, akkor sikeres lesz az interjú.

Másodszor pedig helyezz hangsúlyt a körülményekre!

Egyrészt a helyszínnel kapcsolatban, mely lehet egy iroda, vagy egy szoba, ahol nem túl személyes körülmények között – a háttér legyen egy fal, vagy egy könyvespolc, esetleg egy festmény – kényelmesen tudsz válaszolni a kérdésekre. Másrészt pedig a technikai kérdésben.

Egy ismerősöddel, barátoddal próbáld ki azt az online fórumot – Zoom, Teams, stb. -, amin folyik majd a beszélgetés.

Töltsd le az alkalmazást, nézd meg, hogy a felületen hol, mit tudsz beállítani, ne az interjú közben kelljen kapkodnod, esetleg még feszültebbé téve az eredetileg is drukkos helyzetet. Nézd meg a fénybeállítást! Te kapd szembe a fényt, és ne a hátad mögött legyen, mert akkor úgy fogsz a képernyőn kinézni, mintha egy Kékfény riportban szerepelnél: csak egy fekete alakot fognak látni. A laptop magasságát is érdemes beállítani, hogy pont szemmagasságban vegyen, és a távolság is megfelelő legyen, hogy ne csak egy nagy arcot lehessen látni a másik oldalon.

Mit viselj?

Az öltözködésre is kitérek, mert fontos. Úgy öltözz fel, mintha személyes interjúra mennél, nem kell túlöltözni, de egy business casual megjelenés nem csak jó benyomást kelthet, hanem abban te is komolyabban tudsz kommunikálni, még ha épp az otthoni környezetben is vagy.

Természetesen az elegancia ne menjen a komfortod kárára, mert akkor többet veszítesz vele, mint nyersz, de mindenképp látszódjon, hogy külsőleg is készültél a beszélgetésre és nem csak épp felkaptál valamit.

A szemkontaktus helyett ebben az esetben ajánlom, hogy a kamerába beszélj, amit némi gyakorlás után sikeresen tudsz abszolválni, mert így fog majd úgy tűnni, hogy hozzájuk beszélsz és nem magad elé. Ezt egy online előadásom alkalmával sikerült gyakorolnom 45 percig, ezért tudom, ami az elején furcsának tűnik a végén megszokható.

Ha mindezzel elkészültél, akkor jöhet az interjú! Ne izgulj, a másik oldalon sem évek óta Zoomon interjúztató emberek ülnek, másrészt pedig tudják, hogy ez a helyzet nem a megszokott, így a jelölt “teljesítményébe” bele fogják számítani a szokatlan környezet okozta stresszt.

Sok sikert!

Szöveg: Szemán Zoltán – karrier coach, tanácsadó – www.karrier-coach.hu
Szemán Zoltán

Karrier-coach

Szemán Zoltán 20 éves fejvadász tapasztalatát tudja megosztani az álláskereső-, vagy karrierváltó ügyfeleivel, hogy közösen megtaláljátok a számodra megfelelő pozíciót és sikeresen el is érd azt. A folyamat mellékhatásai: magasabb szintű önismeret, nagyobb önbizalom, pozitív én- és jövőkép, valamint az álláskeresési- és kiválasztási folyamat megismerése HR-es szemmel. Hogy szakmai pályafutásod ne alakuljon, hanem Te alakítsd azt.