Csak nők a Balatonon! – 4Ladies Cup-Hungary 2022: Az év női vitorlásversenye

A forróságot a legjobb víz mellett vagy vizen átvészelni. Hogy a kellemeset valami látványossal és izgalmassal is kiegészítsük, látogassatok ki az év női vitorlásversenyére! 2022. július 29-31. között rendezik meg a 4Ladies Cup-Hungary-t, azaz a csak női résztvevőknek szóló nemzetközi, nagyhajós pályaversenyt Magyarországon. A 4Ladies Cup-Hungary a Balatonon az első, csakis női csapatok számára létrehozott nemzetközi, nagyhajós pályaverseny. A szervezők célja a kizárólag nők számára rendezett versenyek felkarolása a tavon és egy, a korábbi gyakorlattól teljesen eltérő, bár nemzetközi versenyeken gyakori versenyzési módszer bemutatása. 

A Balatonon számos, különböző típusú versenyt rendeztek, és rendeznek is, de ehhez hasonló először 2020-ban volt. Ez a megmérettetés az európai női regatták hagyományait kívánja követni, mint a Helga Cup, Sisi Cup, PMS Zena Regatta Horvátországban vagy a Ladies Only International Regatta Kijevben. A verseny lényege, hogy 20 perces, rövidpályás futamokon, azonos típusú hajókkal, csak négy, vagy öt fős, kizárólag nőkből álló csapatok versenyezhetnek.  A versenyre maximum 25 csapat nevezését tudják fogadni, hiszen csak így garantálható, hogy a 3 napos verseny során minden egyes csapat egyenlő esélyekkel induljon.

Míg tavaly a korlátozások miatt nem tudtak külföldiek jelen lenni, idén végre újra a nemzetköziség is valóban helyt kap, hiszen külföldi csapatok is neveztek már, érkeznek Olaszországból, és a szomszédos országokból, de további nevezések is folyamatban vannak még. 

A rendezés különlegessége az a bója lesz, ami GPS koordináták mint utasítások alapján  magától a helyére áll, szükség esetén magát áthelyezi, és változó időjárási körülmények esetén is a kijelölt helyén marad. Ez egy egyedülálló technikai megoldás, Magyarországon még nem használják. Készítője, Valentina Venturi PhD repülő mérnök, aki szintén részt vesz a versenyen kormányként.  

Fotó: Török Brigi

Honnan az ötlet?

Erről Sabján Annamária, a 4Ladies Cup-Hungary megálmodója beszél: “Gyerekkorom óta vitorlázom, de tengeren 15 éve kezdtem, és mint kapitány úgy éreztem, ‘Milyen vagány, hogy csak nőkkel indulunk el a versenyen!’. Akkor természetesen férfiak ellen vitorláztunk. Részt vettünk pár olyan versenyen is, ami csak a nőknek szólt, és éreztük, hogy annak egész más hangulata volt. Ezen a versenyen azonos körülmények között, egyenlő esélyekkel, ugyanolyan hajókkal megyünk, és mérjük össze a tudásunkat. Korábban mi is Horvátországba kaptunk meghívást egy kizárólag nők számára indított vitorlásversenyre. Ezt ráadásul minden évben, stílusosan március 8-án, Nőnapon rendezik meg. Már az első alkalommal megtetszett az egész miliő – ahogy fogadtak minket, a helyiek kedvessége -, hogy úgy gondoltuk, ezt meg szeretnénk mutatni más női vitorlázóknak is. Ezért elhívtunk Magyarországról még egy női csapatot. Még akkor és ott megbeszéltük egymás közt, hogy nekünk is kell egy ilyet szervezni – itthon.”

Kikkel szerveződik a verseny, kik alapították?

“Galla Viktória nagyvállalati menedzser, Dr. Berecz Tímea ügyvédként dolgozik, míg Tóth Viktória rendezvényszervezőként tevékenykedik a “civil” életben. Jómagam csak a vitorlázással, versenyzéssel foglalkozom, táborokat vezetek, felnőtteket és gyermekeket oktatok a Penge Vitorlás Sportegyesületben” – meséli Annamária.

“Tapasztalt, gyakorlott, aktív versenyzőkről van szó: a tavalyi Kékszalagon Galla Viki J24 hajóosztályban 2. lett, Berecz Timi pedig Elliott 770-es hajójával a Legjobb női csapat díját nyerte el. Az idei Pünkösdi Regattán pedig Galla Viki 3. és 2. helyezésekkel büszkélkedhet, míg én a 8m OD osztályban 3. lettem. Rövidesen az 54. Kékszalag következik, komoly felkészülésben vagyunk mind arra, mind a 4Ladies-re “- teszi hozzá Annamária.

4Ladies Cup-Hungary 2021 – Eredményhirdetés Fotó: Török Brigi

Az idei helyszínről

2022. július 29-31. között Csopakra költöznek a hölgyek. Külön büszkeség, hogy a lebonyolítást az a Procelero Egyesület segíti, ahol a 2021-ben a tokiói olimpián finn dingiben ezüstérmet szerzett Berecz Zsombor, a szakmai irányító. Megtiszteltetés számukra, hogy e csopaki kikötő ad otthont a versenynek. Magasan van a léc, hiszen legjobb olimpiai eredményét érte Berecz Zsombor. Mától nem titok, hogy vele is találkozhatnak majd a versenyzők, sőt meglepetés programmal is készülnek, az eredményhirdetésen pedig Berecz Zsombor személyesen, díjátadóként is jelen lesz!

A strandról és a parti sétányról tökéletes kilátás nyílik majd a pályaversenyre, jól áttekinthető, követhető és élvezhető a 4Ladies Cup-Hungary, sőt, akár egy pohár bor, koktél vagy üdítő mellett is nézhető lesz minden vízi esemény.

Ünnepélyes megnyitó 2022. július 29. péntek, 10.00, eredményhirdetés a tervek szerint 31-én vasárnap, 16.00-kor. 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.