Egy csipetnyi Afrika otthonodba

Egy olyan stílust mutatok most be Neked, amelyet nem gyakran alkalmaznak, viszont pont ezért nagyon különleges hatást lehet elérni vele, és nagy előnye, hogy nem futsz bele minden második otthonban.

Afrika nagy kontinens, minden egyes országának megvannak a maga lakberendezési stílusai, viszont most általánosságban veszem nagyító alá az afrikai stílust, amelyre jellemző a földszínek keveredése, a törzsi minták használata, a természetes anyagok egyvelege, az állatminták megjelenése.

Lehet, hogy Téged a szafari-stílus inspirál, vagy szereted az afrikai ihletésű etno-mintákat, amely a népies motívumokat foglalja magába, vagy egyszerűen csak egy afrikai vakáción szeretnéd érezni magad otthon, színekkel megbolondítva a hangulatot, akkor ez a stílus tökéletes a számodra. Mutatok pár fotót amelyek engem inspiráltak.

Forrás: unsplash.com

Színek tekintetében a meleg színek játsszák a fő szerepet: sárga, okkersárga, narancssárga, piros, burgundi, barna, pálma zöld, krémszín.

A textíliák lehetnek könnyed vásznak, nagyon jellemző például az ágy körüli baldachin, a bőr-, és szőr anyagok.

Forrás: loombrand.com, Pinterest/Amazon

A különböző állatmintákat óvatosan keverd, nehogy túl sok legyen! Érdemes inkább egyszerre egy típust használni belőle, például csak zebra mintát vagy csak zsiráfmintát. Azért azt érdemes kihangsúlyozni, hogy csak egy zebramintás szőnyegtől nem lesz Afrikai-stílusú otthonod, egy picit a többi stílusjellemzőből is használj azok közül, amelyekről már fentebb írtam. Erre remek példa az alábbi fotó, ahol az állatminta meleg színekkel is kombinálva van és a geometrikus hatású ornamentika is megjelenik a díszpárnán.

Forrás: ralphlaurenhome.com

A dekorációk természetes anyagból készülnek, lehet az egy fa keret vagy nádból vagy pálmalevélből szőtt tárgy, cserépedények.

A kevesebb több elvét érdemes követni, vagyis nem szükséges óriási, állatokról mintázott szobrokat elhelyezni.

Használhatsz például afrikai témájú fotókat, lehet az például vadállatokról készült természetfotó vagy törzsi témájú képek.

Forrás: Pinterest, Pinterest/Amazon

A bútorok is természetes anyagból készülnek, például nádból, fából, pálmából, nem ritkák a masszív sötétbarna fa bútorok sem.

Forrás: loombrand.com

Nagyon szeretek luxusszállodákat nézegetni inspiráció gyanánt. Íme egy csodás példa az afrikai stílus letisztult változatára Ruandában. Az egyik fotón a baldachinos ágy is megtalálható a modern, de Afrikai stílussal ötvözött berendezésben. Neutrális színeket használtak földszínekkel, amely megnyugtató hatást kelt.

Forrás: oneandonlyresorts.com

A következő példa szintén egy ilyen stílusú luxusszálloda Dél-Afrikában, ahol a meleg színek dominálnak. Nézd a hálóban a falat is, milyen szuper és egyáltalán nem tolakodó. A fürdőben is megjelennek a stílusjegyek letisztult változatban.

Forrás: sabisabi.com

Ugyanennek a lakosztálynak a terasza is egy csoda.

Forrás: sabisabi.com

Összességében azt javaslom, hogyha szereted a meleg színeket és egyébként tetszik ez a stílus, nyugodtan vállald be, mert nagyon különleges lesz az otthonod. Nem feltétlenül kell minden egyes stílusjegyet alkalmaznod, ha az állatmintát nem szereted, nyugodtan hagyd ki, viszont a többiből picit csempéssz be, hogy átjöjjön az, hogy Afrikai stílusban szeretted volna berendezni otthonodat.

Örömteli kísérletezést kívánok! Ha bizonytalan vagy nyugodtan keress a lenti elérhetőségeimen!  🙂

Kónya Hajnalka

Lakberendező

Mottóim egyike, hogy adj többet, mint amit elvárnak Tőled! Fő célom, hogy inspiráljak másokat, és ha ezt éppen az életvitelüknek megfelelő otthon létrehozása kapcsán tudom megtenni, dupla sikert élek meg. Cikkeimet is igyekszem úgy összeállítani, hogy egy-egy témában minél több ötletet adjak olvasóimnak.